uathetlesin.ru

Амур тигър - огромна котка от страниците на червената книга

Тигърът Амур е най-голямата дива коткаТози величествен звяр има няколко добре известни имена: тимът Амур, Осари, Сибир или Далечния изток.

Светлият външен вид, силата и властта го правеха обект на уважение към народите на Амур и Приморие, но те не бяха спасени от риска от изчезване.

вид

Амур тигър - отличителни чертиТигърът Амур е най-голямата котка с ярко, дебело палто. Изящното удължено тяло на животното с мощни крака от носа до върха на опашката е с дължина повече от 3 метра. Височината на звяра при холката е повече от 1 метър. Главата е закръглена масивна, с къси уши и смъртоносни 8 см зъби. Средният мъжки тежи 250 килограма. Женските са по-малки, до 167 килограма. Отглеждане на тигри през целия си живот. Има индивидуални възрастни над 300 килограма.

Цветът на козината е оранжев, а по корема - бял, с тъмни напречни ивици. Описанията и снимките на звяра се потвърждават, фигурата на кожата е уникална.

През зимата кожата е по-лека, по-дълга и по-дебела, отколкото през лятото. От студения сибирски тигър защитава дебел слой мазнини. Тя ви позволява безопасно да се спуснете на снега и да оцелеете в сурови климатични условия с резки температурни промени.

В естественото местообитание гигантската сибирска котка живее около 15 години, в плен този период достига 20-25 години.

територия на местообитания

Амур тигър почивкаКъде живее тигърът Амур? На територията на местообитанието на северния тигър - Приморски и Хабаровск територия, покрита с кедри и дъбове на долината на брега на могъщата река Далекоизточния Амур и Усури десен приток.

Шестата част от населението живее в подножието на Сикоте-Алин. Тъй като звярът е включен в Червената книга, цялата територия на неговото разпространение е под строг контрол.

Има тайгър Амур в североизточната част на Китай в Манджурия. Според някои оценки около 10% от населението живее там. За убийството на звяра в тази страна се предвижда смъртно наказание.

Лов и разпределение

За прокрорма Ussuri тигър изисква огромна площ. При мъжете достига площ от 800 квадратни метра, женските имат 500 квадратни метра. Котката има много време да се посвети на лов, непрекъснато се движи. През деня е необходимо да ядете 8-10 кг месо. Без храна звярът може да оцелее до 3 седмици.

Какво се храни от тигъра Амур? Основата на диетата е:

  • елен;
  • сърна;
  • глигани;
  • лос.

При отсъствието на големи жертви се хранят с птици, мишки и риби.

Ловуване на животни през нощта. Неговите сетива са добре развити, Остра цветна визия. Ловецът пълзи на жертвата с подложките на лапите си почти безшумно и в точния момент прави остър скок до 20 метра. Екстракцията се вкарва във водата, докато ревностно отвежда конкурентите. Тя лежи, държейки трупа с мощни лапи.

Сибирският тигър е отличен ловецАко атаката се провали, голямата котка се оттегля и не прави многократни опити. След малко почивка отива да търси нова жертва. Звярът Амур има доста развит ларинкс. Това го позволява имитира виковете на елени, привличайки ги в капан.

Звярът не атакува жертвата, ако има храна. Задържа далеч от населените места, само в изключителни случаи атакува човек. В случай на недостиг на храна, жертвата може да бъде добитък, кучета.

Характеристики на поведението

Сибирският тигър не се страхува от водатаГоляма сибирска котка лесно се движи през снега и достига скорост от 50 километра в час. В деня на Ussuri тигър минава до 40 километра. то знае как да плува и може да пресече езеро на няколко километра. Котките Ussuri предпочитат едни и същи пътеки, променят маршрути само поради липса на производство.

Звярът внимателно защитава ловната територия и не позволява на конкурентите. Среща с друг мъж мъж рядко води до борба. За да се изясни връзката достатъчно демонстрация на сила и агресивен рев. Оставащият губи.

Неговата дива дива котка от далечен изток е изобилна маркирана с урина, а също и драскотини от кората на дърветата с нокти. За това той стои на задните си крака. Пръчките се намират на надморска височина повече от 2 метра.

Мъжете живеят поотделно, женските могат да бъдат комбинирани в малки групи. Пръстените оранжеви красиви мъже са полигамични. Размножителният сезон обхваща края на зимата. След 3-4 месеца женската произвежда до 4 слепи котенца.

Вече след 2 месеца майката ги накара да опитат месо. Постепенно тигрицата учи малките да ловуват. Те стават независими след 2 години. Тигърът не участва в възпитанието.

Намаляване на населението

Сибирски тигър през зиматаВ животинския свят, тигърът на Ussuri няма врагове. Това могъщо звяр е в състояние да се справи с всеки конкурент, дори мечка. Само мъжът успя да убие най-голямата котка.

Кратка екскурзия в историята показва, че в XX век броят на тигрите е намалял, като достига 40-40 души до 40-годишна възраст.

Причините за изчезване бяха:

  • лов и бракониерство;
  • намаляване на резерва за фураж;
  • унищожаване на естествените местообитания.

Агир тигрица и тигърчеЗа щастие хората успяха да спрат навреме. Ловът за тигъра Амур беше напълно забранен, бяха създадени резерви, видът е включен в Червената книга.

Проблемът с изчезването на тигри беше широко разпространен. В тигъра на Амур често се дават истории в медиите, учениците изучават кратко описание на звяра в уроците по естествена история.

Според последното преброяване през 2015 г. на територията на Русия има повече от 500 души. За същия брой хора живеят в зоологически градини по целия свят. В Далечния изток, активно проучване на тигъра. На животните, поставени на якички с маяци, които ви позволяват да записвате всяка стъпка в огромна зона. Благодарение на прилагането на стратегията за защита на тигъра Амур, възможно е да се спре изчезването на подвида, но все още е рано да се изключи тигърът Амур от Червената книга.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2018 uathetlesin.ru