uathetlesin.ru

Горска котка: начин на живот на европейската дива котка

Горска коткаДивата котка

практически не се различават от обикновените котки, затова не е толкова лесно да ги различаваме. Въпреки огромните размери, горска котка е доста страшен хищник.

Умно животно може атакуват диви и домашни малки добитък, както и млади сърни. На реките, когато водата отива в рецесия, хищникът улавя жителите на реката: раци и риби.

Начинът на живот на европейската дива коткаАко горска котка оправдава своето жилище недалеч от хората, които имат ферма, изчезването на домашните птици е гарантирано и в големи количества. първоначално местообитание на котка за Централна и Западна Европа. От Балтийско море до Англия в северната част. В южната част са разпределени в следните държави: Кавказ, Балканския полуостров, Мала Азия, Испания и Италия.

Западната част на СССР е североизточната граница на разпространението на горската котка. Към днешна дата населението е намаляло, този вид котки обитава Кавказ, украинския югозапад, Източна и Западна Европа.

Изглед на хищник

Лайфстайл на дива коткаНа външен вид горските котки са подобни на обикновените сиви котки. Вярно е, че е по-голям от домашните му представители. параметри:

  • дължината на женската е 70 см, а мъжките са 90 см;
  • Теглото на женските варира около 6 кг, а мъжкият е не по-малко от 7 кг.

Дивите котки имат това вид:

  • тяло гъста и буйна;
  • ушите нямат четки на ръбовете, с триъгълна форма и леко кръгли, те са доста широки, а по ръбовете има малки косми;
  • краката не са високи, но трона продълговат;
  • Ножове на лапите, прибиращи се;
  • пред очите има мигаща мембрана, необходима е като защита срещу повреда;
  • Зъбите имат остър външен вид с такава структура, че жертвата може да бъде хваната и задържана;
  • са необходими молари за дъвчене;
  • дълги мустаци;
  • езикът има малки извивки на папилите, с които вълната се удря.

начин на живот

Лайфстайл на дивата европейска коткаЕвропейската горска котка живее в откритите пространства на Кавказ, Югозападна Украйна, Източна и Западна Европа. Едно отлично място за живеене на дива котка се счита за отдалечено от цивилизацията на смесените гори. Ако хищникът избере планинския терен, той се установява на надморска височина 3 километра над морето.

Той предпочита да не се правят набези в дъжда и калта, съответно, горски котка чака в приюта, докато времето ще получите по-добро - това може да продължи повече от един ден. Преобладаващо активно през нощта. Ловът на европейски котки започва в зори или по залез слънце. Не всеки преследвач на земя може да хване този сухоземен човек, защото може да се скрие между скалите, дърветата и дори водата. Между другото, горска котка има способността да плува, обаче неохотно се изкачва във водата, дори когато е в опасност от по-големите хищници.

Усещането за миризма на европейска котка не е много развито, затова разчита на лов за зрение и слух. За да укротите дивата котка е много трудно, неволните условия преминават с голяма трудност. Поглъщането в звяра е дрезгаво и ниско. В противен случай, емоционалните гласови навици са идентични с обикновените домашни котки: съскане, шумолене, търкане.

Местообитание на европейската горска котка

Хабитат на дива европейска горска коткаПо природа горските котки са сингли. Те се събират само когато началото на чифтосване започва. Те живеят в заливни низини с площ до 2 хектара, а в планински район те заемат площ от 60 хектара.

Тези животни маркират своята територия с тайната на жлезите, като по този начин правят ясно, че той е господар на тази земя. По време на коловоз, мъжете могат да напуснат дома си на голямо разстояние в търсене на жена.

Обикновено горска котка избира като жилище кухина от разрушено дърво на ниска надморска височина. Но в скалиста планинска местност се установява в язовирни или лисически дупки, а също и в пукнатини между скали. Ако горската котка е в опасност и въпреки факта, че има дървета наоколо, той ще предпочете язовирна дупка като скривалище. За временни убежища, гъсто изтъкани клони, подходящи са нишите под пропастта и малки шахти.

Европейска дива котка за почивка при наводненията намира такива места: чапли напуснати гнезда и разклонени дървета. За възпроизводство, кухината е облицована с птичи пера, сухи листа и трева.

Диета от диви котки

Диета с дива коткаНа преден план волетата и мишките се използват за храна, а водните птици и пилетата са вторична диета. В планините предпочита да лови яребици, фазани, пера, долини и катерици. В равнините мускулите, плъховете, пасящите птици и разнообразието от патици се избират като плячка. Когато започне размножаването на птици, котките атакуват голям брой гнезда, опустошават ги, хващат пилета и ядат яйца.



Горските котки ловуват добре зайци. Във водата улавя риба и раци.

Европейската горска котка не блести в големи размери, но представлява сериозна заплаха за много животни. Хамстерите и плъх-пасюк често стават вечеря на хищници, въпреки че не всяко куче може да атакува тези зли животни. В стопанствата за развъждане на яйцеклетки една котка може периодично да посещава и краде младите растеж. Тези хищници могат лесно да атакуват ермини и куни животни - порове, невестулки, ерминчета. Понякога мартените в отчаяни поражения побеждават неопитна млада котка.

Лов дива котка

Ловуване на дива европейска коткаКотките ловят преди залез слънце, около 2 часа преди изчезването на слънчевия кръг. В средата на нощта можете да си починете малко и в зори отново отидете в търсене на плячка. Той се крие в засада, чака и не повече от два или три скока на разстояние три метра.

В случай на дива котка липсва, той не преследва плячката си.

Успешно ловува гризачи, Чакайки ги, докато излязат от дупката си. Когато лов Meadowlands дива котка използва дърво с ниско висящи клон над водата, когато плува патешките, хищник прави мощен скок на гръб или улавя плячката лапа.

Те, като мартенички, могат да скочат във въздуха на голяма надморска височина от едно дърво до друго, така че катериците от тях са много трудни за криене. Ако плячката е малка, хищникът създава улавяне на лапа и убива с ухапване в тилната част на главата. При големите атаки с животни, използвайки други тактики - скокове на гърба му и ухапвания врата му с цялата си сила. Ноктите на горската котка са остри, затова е трудно да се изхвърли.

Дивата котка е ненаситно животно. Нормата за него е - 10 мишки или плъхове на ден, и ако е в плен, може да консумира средно 900 грама месо. Горските котки се хранят по същия начин като домашните котки, прегърнати над задните си крака, но не слагат предните си лапи на земята. Котката не е пригодена за разкъсване на храната, а с помощта на страничните зъби притиска месото.

Период на размножаване

Възпроизвеждането на горска котка не се извършва повече от два пъти през цялата година. Гонът започва през месеците януари и март. В такъв период животните маркират своите територии и правят силен, скръбен вик. Мъжете започват да се събират на групи, за да притежават женска, и започват да се борят помежду си.

Обикновено една жена, средно ражда 4 котенца, те са покрити с малки пух и напълно безпомощни. Young котка е различна по цвят от възрастните: на гърба са широки ивици и петна от кафяв цвят, краката и опашката, осеян с хоризонтални райета.

Обучение на млади диви горски котки

Мъжете не участват в възпитанието на потомството, тази задача се възлага на жената. Жена майката инстинкт е много развита, тя не оставя котенцата за дълго време, до края на защита от атаки на различни хищници като невестулка и пор. Ако потомството е в опасност, котката търси нов тих подслон.

Тя ги храни с мляко в продължение на 4 месеца, но вече на 45-ия ден младите могат да ядат месо. През този период котенцата излизат от техния безопасен дом, за да играят, да бягат и да се катерят на дървета - това е обичайно за всеки млад, който расте. Ако видят опасността, тихо се скрият и не се движат. На 60-ия ден от раждането на котета направят лова разходка с майка си, а след 90 ден започват да се отделят и самостоятелно лов.

Противниците на горските котки

Котките също имат врагове, а не малко. Те ловуват тези животни от време на време. Най-опасни са чакалът, вълкът и лисицата. Но тези големи хищници почти не могат да хванат домашна котка, да не говорим за дивите Доджърс. Проследена от сухоземни хищници, той незабавно се изкачва на високи дървета и става недостъпен за тях.

Най-страшната заплаха за това население е изчезването на горите. В повечето европейски страни, поради намаляването на гората, горската котка вече не може да бъде намерена. В Червената книга на Беларус една дива котка се счита за изчезнал вид. В Литва тя все още е запазена, но има големи проблеми при разширяването на населението. В средата на 80-те години в Молдова имаше не повече от 70 екземпляра.

Не толкова отдавна, горска котка се разпространява в Украйна, но днес тя е в Транскарпатия и Карпатите на височина от 1300 м - нейният брой не надвишава 400 души. Вероятно е запазена в устието на река Дунав.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2021 uathetlesin.ru