uathetlesin.ru

Голяма панда или бамбукова мечка

Къде живее голямата панда или бамбукова мечка?Голяма панда или бамбукова мечка е вид бозайници, принадлежащи към семейството на мечките. Това е древно и ценно животно, което е символ на Китай. Толкова е обичан и уважаван там, че го поставят под защитата на закона. Убийството на животно е заплашено от смъртното наказание. Да го объркаш с някого е трудно, благодарение на характерен черно-бял цвят. Планински райони на Китайската република: Тибет и Съчуан - природна зона, където живеят панди. Той предпочита да живее в смесени иглолистни гори, където има бамбук.

Голяма панда: описание, функции

Пандите се наричат ​​два азиатски хищнически вида, подобни на външни данни и начин на живот, но принадлежащи към различни семейства. Въпреки идентичността на мечката, пандата отдавна се смяташе за представител на миената мечка.

Описание на външния вид

Мечката има доста голяма сграда, със средна маса 70-120 кг и височина до 1,5 м. Мъжките са по-големи при женските с около 10%. Тялото им е огромно, с дебела козина. Опашката, за разлика от мечи, дълга. Лапите са къси и масивни, с малки крака. Когато ходи, той не стъпва напълно на задните си крака. За да се улесни улавянето на бамбук, между пръстите има кожени тампони. Кореновите зъби са по-дебели и по-широки, което позволява смилането на бамбукови стъбла.

Подобно на другите представители на медните панди има масивна физикаГлавата все пак е огромна, но е пропорционална на тялото. Муцуната е тъпа, на върха на главата има големи уши. Разпределени са стандартен черен цвят на бял фон: очила около очите, белези на лапите, раменете и ушите. Явно спокойствие на мечката, измамно. С острите си нокти, той може да причини значителни щети на врага. Характерна черта е изпъкналият палец на лапите.

Къде живеят панди и характерно поведение?

В природата, панди са ограничен периметър на разпространение - Мокри гори на южен и централен Китай. Приблизителната площ на континента е 30 хиляди квадратни километра. км. Те са доста изолирани хора, които не посещават територията на своите братя. Всеки отбелязва своето притежание, оставяйки драскотини върху кората на дърветата. Те перфектно се изкачват на дървета и плуват, но предпочитат да живеят на сушата.

Най-активни през нощта. През деня те лежат в пукнатини или скални цепнатини, където са в латентно състояние.

Има редица интересни факти, свързани с начина на живот:

  • Непрекъснато дъвчат бамбукови стъбла, с изключение на сън през зимата и през деня.
  • Основната диета на пандата е бамбукът, въпреки че неговите предци са месоядниПовечето от диетата се състоят от растителни храни. Това включва не само бамбук, но и друга храна: корени, корени, кори, плодове и гъби, трева, цветя. Рядък деликатес е медът от дивите пчели. Понякога може да атакува дребни бозайници.
  • От общия обем на абсорбираната храна се абсорбира не повече от 17-18%.
  • Бременността на панда продължава от 95 до 160 дни. Обикновено се раждат две мечки, само един умира. Майка може да напусне изключителното си малко.

Изглежда, че мечките са много мълчаливи, но те правят необичайни звуци когато общувате. Това прилича на блещукане на децата. Когато се раздразнят или ядосат, те ръмжат или ръмжат. Бързането говори за охраняваното състояние на мечката, по-добре да не се доближава до нея. Кученцата могат да изскърцат и да квикат.

Възпроизвеждане на Великата панда

С появата на размножителния сезон женските стават рязко активирани. За да привличат мъжете, те излъчват специфична миризма. Според научните наблюдения това поведение е характерно за сексуалните хора. Мъжките представители започват да се състезават за шампионата, опитвайки се да спечелят любимата мечка.

Сватбеният сезон продължава от март до май. Треската продължава 2-4 дни, когато преминава предишната сила на женските. Те стават твърде неспокойни, губят апетита си. След чифтосване има бременност, която трае около 5-6 седмици. Малките са родени в края на лятото или есента. Бебетата изглеждат слепи и беззащитни, с лека мъгла. Теглото на всеки варира между 50-160 гр.



Голямата панда се грижи за малките до 18 месецаМайка Беър се грижи за децата си. Помага им да поемат удобно поза за смучене на мляко. До 15 пъти дневно се поставят новородени на зърната. Продължителност на всяко хранене, не по-малко от 30 минути. На 3 седмици те могат да отворят очите си и на 3-4 месеца да започнат да се движат самостоятелно. При мама мечките остават до 18 месеца, и от млякото се разделят за 45-46 седмици.

Трябва да се отбележи, че пандата в плен е породена слабо. Най-често се раждат близнаци. От тях жените избират най-силните и се грижат за него. Вторият обикновено умира.

Какво правят големите панди?

Самото име "мечка от бамбук" говори за себе си. Тези животни се считат за хищници, въпреки че основната им диета е вегетативна. Те са се приспособили да използват реда 30 вида бамбукови дървета. Храната отива до корените, младите филизи, дори старите стъбла. С силните си челюсти те се смилат в твърди участъци от дърво.

Тяхната храносмилателна система е напълно настроена да смила такива суровини. Хранопровод и стомаха, покрити със слизеста мембрана, което предотвратява наранявания от трески. Тъй като растителността е лошо усвоена, мечките трябва да ядете до 15-18 кг на ден. Така че, те могат да запазят своята жизненост. През цялото време на будност, около 10-12 часа на ден, те непрекъснато дъвчат.

Слабото хранене не позволява големи панди да съхраняват енергия за дълго време. Това определя ограничения периметър, в който те могат да живеят. Просто нямате достатъчно сила за дълги преходи. Понякога панди се опитват:

  • Панда яде не само бамбук, диетата може да включва разнообразие от хранигъби;
  • плодове;
  • крушки от билки;
  • насекоми;
  • яйца;
  • мърша;
  • и други продукти.

Взема се вода, главно от бамбукови стъбла. Всеки ден слизат до резервоарите и там те поглъщат обема, който им липсва.

С изкуствено съдържание хранителното меню в тях по-разнообразно: захарна тръстика, оризова каша, плодове, бисквити от фибри, ябълки, моркови, картофи.

Към днешна дата средният живот на панди е 25-30 години. Щом светът научи за такива необикновени мечки, броят на бракониерските нападения се увеличи. Кожите на тези ценни животни непрекъснато се преследват. Въпреки тежкото наказание за убийството на панди, високите производствени разходи преувеличават. В зоологическите градини - това е един от най-популярните екземпляри, като винаги привлича вниманието.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2021 uathetlesin.ru