uathetlesin.ru

Animal sable: как изглежда животно, местообитание

Описан като животински самбълSable е малък бозайник от семейство cuni, който принадлежи към рода на marten. На външен вид, животното е много тънко, сръчно, елегантно и има уникална благородство. Тази статия ще разкаже подробно за това прекрасно животно, ще опише начина на живот и храненето му, както и начините за отглеждане на тези животни в плен.

описание

Тялото на животното е с малки размери. По дължина мъжките достигат от четиридесет до шестдесет сантиметра, с тегло до два килограма. Жена се различава от мъжките в по-малки размери и тежести, както и благодат и сръчност. Тялото на животното е удължено и лапите са къси, така че гърба на животното винаги е в извита позиция. Лапите са широки, идеално приспособени към живота на земята.

Sable има много буйна и красива опашка, който се счита за собственост на този звяр. Опашката, като правило, достига дължина до двадесет сантиметра, което е приблизително една трета от дължината на цялото тяло.

Главата на животното има триъгълна форма с остра муцуна, оформена от големи триъгълни уши и доста широка основа. Козината на животното е великолепна, която през зимата става невероятно дебела и напълно покрива тялото на саблема, до възглавниците на краката и ноктите.

Заслужава да се отбележи, че цветът на самур варира в зависимост от времето на годината, през лятото е с тъмно кафяв цвят с черно-кафяв цвят на краката и опашката, а през зимата на малкия бозайник става по-лек и цвета на козината му става подобен на цвета на пясък. През тази зима по главата Животното се появява като замъглено ярко петно. Всички възможни варианти на цвета на животното служат като вид на различни имена за саблема:

  • глава - с черен цвят;
  • кожа - със светъл цвят;
  • Gate - ако има междинен цвят.

местообитания

Къде живее Самъл?Обиколете тези животни в тайгата на Евразия и заемат територията от Тихия океан до Урал, но повечето от тях се разпространяват в Далечния изток и в сибирските региони. Малка част от саблестите живеят в Монголия, Китай, Корея и японския остров Хокайдо. Тъмната и влажна иглолистна тайна, в която кедърът, смърчът и елдата растат, се смятат за къща на саблема, а съществото му се опитва да не напуска границите си.

Животното предпочита да бъде в труднодостъпни и затрупани места, покрити с мъх, трева и камъни. Това се случва, че жилищата на sables те намират населените места, разположени в близост до населените места, но въпреки това животното води живот на отшелника и не обича да се свързва с хора.

Лайфстайл на саблезите

Животното е в състояние да редувате номадски и заседнал, но малкото животно е много привързан към своята територия и да го оставите само в случай, че животът му може да бъде в опасност от всяко природно бедствие, пълна липса на храна или обезлесяването. На територията на местоживеене животното има няколко жилища. Те са разделени на постоянни жилища, временни, развъдни и зимни. Себе си местообитание самур не строи, и използва само естествени структури във формата на вдлъбнатини в скали, почва, дървета и други природни кухини, които впоследствие се установява. В този случай животното не крие своите норки, те са много лесни за откриване в многобройни писти, особено през зимата със сняг.

В дупките си звярът разполага с гнездова камера, която е покрита със сено или трева. Недалеч от носа животните оборудват тоалетната, в която минава през пътеката, а през зимата под заснежените окопи. Собъл живее на едно място от две до три години. Тъй като животното живее на земята и особено в сенчести гъсталаци, тогава снегът и студената зима не са абсолютно ужасни за него. Животното идеално се придвижва под сняг, като по този начин там се движи. В същото време той се движи добре и на повърхността на снега, освобождавайки се с помощта на широки лапи. Подобни начини помагат да избягат от хищни животни, преплитащи се с песни, за да спрат хищника.

В дърветата животното се движи зле, така че този начин на пътуване е изключително рядък и това е основната разлика от най-близкия му роднина - горската мана. Но да скочи от короната ниските дървета за малки разстояния не се оказват лоши.

При нормално движение дължината на скока може да достигне от петдесет до осемдесет сантиметра, но ако стане жертва на преследване на хищник, дължината на скока достига четири метра. Животното плува много зле, това се дължи на факта, че дебелата вълна се намокри и не позволява на самула да се движи по водата.

Най-развитият от всички сетива в звяра това е усещането за миризма, което му помага да намери храна дори при големи снегорини.

Хранене на саблема



Хранене на саблемаСабле е хищническо същество, но в същото време е всеяден. По правило най-често използва мишки и други гризачи, къртици, глупаци и т.н. Рядко самът може да улови пика и протеини. Силните и големите самбски мъже дори могат да ловуват заек.

Това се случва, че врабчетата, черна торф и яребица могат да станат жертва, но рядко се ловуват. CObolya, които живеят в Далечния изток, яде риба. Те се избират по-близо до речните брегове по време на хвърляне на хайвера и вземат морската риба.

През зимата, когато е по-трудно да се получи храна, саблеят се яде от какао на животни и птици. Ако семейство от самуни може да намери камшика на едно голямо животно, те организират временна подслон-подслон близо до находката.

Това животно обича да яде мед. Когато намери пчелната кухина, той започва да го посещава, докато не го изпразни напълно, включително ларвите, пчелните пити и пчелите. Животното предпочита да се храни с плодове и други плодове от растения. Той обича облаците, черната боровинка и боровинките, се случва, че той открадва тези екстри от мъртвите тела на други животни.

Търсете и се храните, Sable може по всяко време на деня и нощта. Ако животното е в състояние на глад, то е в състояние да работи в търсенето му за повече от двадесет километра на ден. Но ако резервната храна е достатъчна за животното, тогава тя работи за ден на три километра. Животното е в състояние да си спомни местата, в които преди това е намерил храна и се завръща там, за да намери повече храна.

С помощта на отлично усещане за мирис и много бърза реакция животното може веднага да мирише на плячката под снега. След това бързо се хвърля в снега и хваща плячка.

репродукция

Как се храни самбълътПървоначално учените изследвали дълго време възпроизвеждането на тези животни, след което изследователите установили, че бременността при жените продължава два месеца, след което самбето се понижава през февруари-март. Но след като хората започнаха да се занимават с отглеждането на тези животни в плен, стана ясно, че самулите имат способността да забавят ембрионалното развитие. В резултат на това стана известно накрая, че сам ездач пада за летния период, и излюпването на малките продължава около девет месеца.

Sable се ражда предимно през април, а потомството е от две до пет души. Жената се запъти към предварително подготвен подслон, който внимателно изстрелва с вълна, сено и мъх.

Новороденото саблема тежи само трийсет грама и е напълно безпомощна. Само след достигане на възрастта от един месец, малките саблеми откриват очите си и започват да различават различни звуци. С течение на времето жената започва да свиква децата си с месо, като докарва плячка в приюта. Децата започват да купуват умения за търсене на храна, лов за плячка, донесена от майката. Жена самур защитава пилците си от хищници и да се нахвърлят върху всеки, който ще дойде да я подслон, и с чувство за опасност, тя внимателно скри децата си на ново място.

Развъждане на саблеми в плен

Собственик и човекСеянето у дома е много обезпокоително и отнема много време и най-често се прави, за да се получи козина. Тъй като тези животни са много мобилни и те се нуждаят от голямо пространство за отдих и живот. Тъй като траурен много умен малко животно, той може да се отвори една проста заключване, прескача през препятствия и да се потопите в пропастта клетка, както и за предотвратяване на необходимостта от бърникането доста голям и здрав клетка с метални решетки на прозорците. Правилното хранене ще спести вълната, така че трябва да нахраните саблемите със следните продукти:

  • гризачи с малки размери;
  • ядки;
  • плодове (за предпочитане боровинки и черупкови плодове);
  • месни продукти;
  • понякога качествена риба.

Като цяло диетата на животните трябва да съответстват на това, което ядат в свободни условия, тъй като постната храна може да остави отпечатъка си върху вълната му, в крайна сметка саблезната козина ще изглежда зле.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2021 uathetlesin.ru