uathetlesin.ru

Къде живее американският бизонин

Растеж на бизоновата популацияАмерикански Бизон

, също известен като американски бивол, е североамерикански вид бизони, милиони индивиди, които някога са обиколили равнините на Северна Америка. Този вид едър рогат добитък се отклонява от обща линия от предци с бивол и африкански бивол около 5-10 милиона години. Снимка на бизона.

Исторически местообитание на тези бозайници е огромна площ между Great Bear Lake в северо-западната част на Канада, мексиканските щати на Дуранго и Нуево Леон в южната част, на брега на Атлантическия океан на САЩ от Ню Йорк до Флорида. Тези животни се срещат и в Северна Каролина през 1750 година.

В началото на XIX и XX в. Те почти изчезнаха поради комбинация от търговски лов, клане за месо и внос на болести по говедата от Стария свят в Америка.

До този момент, след спасяването на този вид от пълното изчезване на местообитанието на бизона се ограничава предимно до няколко национални парка и резерви.

Американски Бизон

Бизонът е изглед на голям artiodactyl семейство бикове от бозайници. Има лъскаво дълги тяло, тъмно кафява вълна през зимата и по-светло, светло кафяво палто през лятото. главата и дължината на тялото може да бъде до 3.5 м. височина рамо вариращи от 152 cm до 186 cm. Типични тегло в границите от 460 до 988 кг за мъжете и между 360 и 544 кг при жените. Възрастните бикове обикновено са много по-големи от кравите. Главата и предните четвъртинки са масивни, а двата пола имат къси извити рога, които могат да достигнат дължина 61 см.

Има два подвида - степ и горски бизони. Гората е по-голяма и по-тежка от степите в рамките на една и съща възраст и пол.

бизонБизоните са тревопасни животни. Дневният им график обхваща двучасовите периоди на паша, почивка и дъвка и след това се премества на ново място. Те правят ежедневни преходи в търсене на храна през лятото. В планинските долини тези животни преминават средно по 3,2 км на ден. Лятовите варира, очевидно, зависят от сезонните промени във вегетацията, от пресичането и размера на местата за хранене и от броя на хапещите насекоми. Наличието на вода също е важен фактор за миграцията.

Основните местообитания са долини на реки, както и преки и равнини. Типичната им среда е откритите ливади и полусухите земи. Те също пасат в хълмисти или планински райони. Buffalo стадо парк Йелоустоун се срещнаха на височина повече от 2 хил. Метра, а стадото живее близо до Хенри планини, паша в планинските долини на височина повече от 3 хил. Метра.

Разлики от европейския бизони

Въпреки че изглеждат подобни, американският бизони и европейският бизони показват редица физически и поведенчески различия. Американският вид е малко по-тежък и има по-къси крака. Токът му е по-космат, по-лесно е да се укроти от бизона и се умножава с добитъка.

Въпреки факта, че бизона са най-близките роднини на едър рогат добитък, те никога не са били опитомени от индианци. Опитите за опитомяване на европейците преди XX век имаха ограничен успех. Това животно е описано като диво и неконтролируемо естество. Маневреността и скоростта му, съчетани с големи размери и тегло, затрудняват задържането на стадото, тъй като те лесно могат да унищожат повечето оградни системи.

Къде живее бизона?

Днес тези животни са в обществени и частни стада. Държавният парк Custer в Южна Дакота е дом на 1500 души. Това е едно от най-големите обществено достъпни стада в света, но някои учени се съмняват в генетичната чистота на тези животни. Те твърдят, че генетично чисти стада на обществени земи в Северна Америка може да се намери само в:

  • Къде живее бизона?Парк Йелоустоун;
  • планините на Хенри в Юта;
  • Национален парк "Вятърна пещера" в Южна Дакота;
  • Индийската резервация на Fort-Pok в Монтана;
  • Национален парк "Елк Айлънд";
  • Национален парк Wood Buffalo в Алберта;
  • Принц Албърт Национален парк в Саскачеван.

Стадото на остров Антило в Юта, състоящо се от 550-700 индивида, е едно от най-големите и най-старите стада в САЩ. Вярно е, че последните генетични изследвания показват, че подобно на повечето американски бизони, бизонът на остров Антелоп има гени от добитъка. Според изследователи в света има само 12 000-15 000 чистокръвни животни. Установено е, че повечето хибриди изглеждат точно като чистокръвен бизон, така че появата на това животно не е индикатор за пълноценно отглеждане.



През 2002 година Правителството на САЩ дари няколко биволи от Южна Дакота и Колорадо на мексиканското правителство. Техните потомци живеят в мексиканските резерви:

  • Ен Уно ранчо в Янос;
  • в Каньона на Санта Елена;
  • Чихуахуа;
  • Bocillas del Carmen;
  • Coahuila от южните брегове на Rio Grande;
  • около линия от пасища до Тексас и Ню Мексико.
Бизон и тяхното потомство
Социално поведение на БизонРазлики между бизони и бизониБъфало Бизон

Към днешна дата, около 30 000 души живеят на обществени места, които включват екологични и държавни резерви. Приблизително 15 000 бизони се считат за диви. През 2009 г. бизона бе отново въведена в биосферен резерват на мексиканската федерална земя. През 2014 г. американските племена и местните народи на Канада подписаха споразумение за възстановяване на своето население.

Социално поведение и възпроизвеждане

Женски бивол живее в стадата на майката, които включват други жени и тяхното потомство. Мъжките потомци напускат стадото на майката на около тригодишна възраст, а бизона или живее сам или се присъединява към други мъже в стада от бактерии. Мъжките и женските стада обикновено не се смесват до размножителния сезон, който започва от юли до септември. Независимо от това, женските стада могат също да съдържат няколко възрастни мъжки.

Бизона има продължителност на живот от около 15 години в дивата природа и до 25 години в плен.

Различията на бизонаВ края на пролетта и лятото тези животни предпочитат открити равнини. През есента и зимата те са склонни да се събират в по-залесени площи. По това време те търкат своите рога срещу дърветата, предпочитайки ароматни дървета, като кедър и бор. Може би това се дължи на защита от насекоми. Кедрите и боровете излъчват вкусове, които отблъскват комарите и другите паразити.

В някои области бизонът редовно се преследва от вълци. Това се случва, като правило, в края на пролетта и началото на лятото, а атаките обикновено се концентрират върху кравите и телетата. Здравите зрели бикове в стадата рядко стават жертви. Гризливите мечки също могат да представляват заплаха за телетата, а понякога и за стари, ранени или болни животни.

Бизона е едно от най-опасните животни в американските и канадските национални паркове. Те могат да атакуват хората, дори и да не бъдат провокирани. Те изглеждат бавни, но лесно се изравнят с тичащия. Скоростта на движение е около 60 км / час.

прираст на населението

Ловът за американския бизони е основната дейност за жителите на Средния Запад. По-късно се присъединиха американски професионални ловци, които почти доведоха до изчезването на този вид през 1890 г. След голямо клане през 1800 г. броят на тези животни в Северна Америка е намалял до 541 души.

След като бяха предприети мерките за запазване на този вид, броят им постепенно започна да се увеличава. Размерът на канадското домашно стадо се е увеличил рязко през периода 1990-2000. По-долу е броят на тези животни в Северна Америка по години:

  • 1800 - 60,000,000;
  • Разлики между бизони и бизони1830 - 40,000,000;
  • 1840 - 35 650 000;
  • 1870 - 5 500 000;
  • 1880 - 395,000;
  • 1889-541 (САЩ);
  • 1900-300 (САЩ);
  • 1944-5000 (САЩ), 15 000 (Канада);
  • 1951 - 23, 340;
  • 2000 - 36 000.

Основният проблем, които днес среща бизонът, е липсата на генетично разнообразие. Друг генетичен проблем е влизането на гените от животните в популацията чрез хибридизация. Мнозина фермери умишлено го прекосиха с добитък. Националната асоциация на бизоните на Съединените щати прие етичен кодекс, който забранява на членовете си да съзнателно пресичат тези животни с други видове.

Сред индийските племена Бизоните се считат за свещени животни и религиозен символ. Изображенията на тези животни често се използват в Северна Америка за официални печати, знамена и емблеми. През 2016 г. американският бизони става национално животно на Съединените щати. Това е символ на Канзас, Оклахома и Уайоминг, които приемат това животно като официален символ на държавата и много спортни отбори го избраха като талисман. В Канада той е официалното животно в провинция Манитоба и е изобразен върху герба на полицията.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2021 uathetlesin.ru