uathetlesin.ru

Чайка: дали е мигрираща птица или не?

Железопътният чайка лети през зимата на югОбикновен речен чайка или чайка (латински chroicocephalus ridibundus) е член на семейството на чайки от Charadriiformes. Местообитанието на чайка е източното крайбрежие на Канада и континента Евразия. Птици, живеещи в западната част на Европа, установен начин на живот, а останалите през зимата лети до южните райони. Птици, живеещи в Канада също се преместват на юг за зимуване.

Речен чайка - гнездоЗа гнездене Езерото чайки избират езера, заливни низини, делти на реки и езера. Те предпочитат плитки води с гъсти гъсталаци от храсти и острови, често са разположени на брега на морето или да изберат живота на тихите заливи и заливи тихи, защото те не обичат постоянно отворено пространство. Обикновено птици като големите делти и морските брегове на големи реки, които са големи по размер.

Чайка - шумна птица. Писъкът й е изтръгнат,kyarrr", Повтарян няколко пъти, потвърждава активното поведение. Също така се характеризира с "kvokhtanie", "mow" и остри сигнали "kek", напомнящи на човешки смях.

В Русия през лятото могат да се видят цели колонии от речни чайки, чийто размер може да бъде няколко хиляди, на сладководни язовири. Обикновено птиците се заселват в близост до храни и големи градове.

Изглед на езерото Чайка

По своя размер, чайка е по-малка от останалите представители на семейство чайка. Тялото на птицата достига дължина от 38 до 44 см. Ширината на крилата е 94 - 105 см. Теглото на възрастен е 250-350 грама.

Цвят на черешови пераЕзерото чайки имат характеристика: на предната част на крилото има широка бяла лента, а на гърба - черна. През лятото се отправете към задната част на шоколадово кафяво на шията, ярки цветове контрастират рязко с тъмното, ясно показва как очите са заобиколени от тънък бял пръстен, клюн тъмно червено леко извита на долната челюст може да се види ярко червено петно.

в основата си Цветът на оперението е бял и розов, но основният цвят на крилата е сив. Краищата са със същия цвят като клюна. През зимата главата става чиста бяла, с подчертани тъмни кафяви петна по страните.

Млади хора имат сиво-кафяв цвят на главата и багажника. На крилата им може да видите голям брой червени и кафяви петна. Клюнът и крайниците са тъмно жълти на цвят, опашка с тъмнокафява ивица.

Лайфстайл залив на чайките

Чайка река - възрастни птици и яйцаГнездене на речни чайки в колонии, често на същото място с други птици от семейните чайки - речни бели крила или черни рибарки. За изграждането на гнездото се използват различни водни растения, често тръстикови стъбла. В зидарията обикновено има маслини или яйчни яйца с петна от 2 до 3 парчета. Зидането започва в края на май и продължава до средата на лятото. Nasizhivayut яйца на женската за около един месец (21-25 дни). Младите пилета се грижат от родители, които се грижат за тях до три седмици, след което те самостоятелно започват да летят.

Захранване

Чайка на ловДиетата на птиците е разнообразна. Храна река чайка насекоми и безгръбначни (конче, бръмбари, червеи техните ларви и др.), Както и плодове, семена, риба и малки гризачи храна боклук.

Насекомите обикновено се хващат по време на полет, а останалата част от храната се извлича на сушата и от водната повърхност.

Поведение и ежедневна дейност на птиците

Активен чайка езеро постоянно, и през деня и нощта, включително през размножителния сезон, мигрират и през нощта и през деня. Има два върха на птичи активност - това е ранна вечер и сутрин. В западната част на Европа, до 100 хиляди души се натрупват на местата на зимните нощи на птиците.

Характеристики на възпроизвеждането

Умолявам езерото ЧайкаЧайка езеро порода на възраст от 1 до 4 години, а женската е склонна да се възпроизвежда по-рано.

Гнездящите чайки смесват колонии. Местоположението на колонии при отсъствие на неблагоприятни фактори е постоянно и може да продължи няколко години. Мигриращите птици летят до местата за гнездене много по-рано от резервоарите и се появяват първите размразени лепенки. Най-често това се случва в края на март или средата на април.

След пристигането, езерото чайки се държат близко един до друг и се разхождат за храна. През този пролетен период тяхното демонстративно поведение е изразено ярко, мъжкият с писъци преследва жената във въздуха и дърпа главата си напред. В момента на формиране на двойката, женската огъва главата си, молейки, следователно, храната, и мъжът я храни.

Чайка - гнездо и три яйцаЗа изграждане на бъдещи гнездят птици избират недостъпни за хищници място - горивна камера splavninu, тревист остров блато торф, мочурища, понякога по крайбрежната поляна. Защитената местност около гнездото на около 47 см, разстоянието между гнездата в гъсти колонии от 50 см до няколко десетки метра в редките колонии.

Полагането на яйцата пада върху 1-3 яйца, в случай на загуба се извършва повторно полагане. Размерът на яйцата е 41-69 см х 30-40 мм. И двамата родители излюпват яйца, инкубационният период е около 23-24 дни.

Ако в колонията се появи непредвиден посетител, започва общата силна тревога, птиците започват да обикалят в близост до гнездата, гневно викат и напояват насилника с отпадъци.

След като се раждат пилетата, родителите ги хранят от човката. При малки пилета тялото е покрито с охравокафяв пух, с черно-кафяви петна, цветът на който позволява да се слеят с околната среда. Младите пилета започват да летят след три до четири седмици.

сменяне на перата

При възрастни птици тонирането се извършва в няколко периода:

  • Пресяване близо до речен чайкапост-брачен - пълен молт, продължава от май до ноември;
  • премитален - частичен молт, последван от оперение на багажника и главата, продължава от януари до март, често се удължава до края на пролетта;
  • мотивация по време на първата зимна рокля - частична, заменена от перална част от крилата, главата и багажника, продължава от юли до декември;
  • премиална молт след първото зимуване - частично, заместване на оперените части на крилата, централната двойка кормчии, главата и багажника, продължава от януари до май;
  • пост-брачен едногодишен молт - продължава като пост-аборт при възрастни птици, започва само 25-30 дни по-рано.

миграция

Речни чайки - миграцияЕзерото чайки оставят места за гнездене веднага след като младите птици започват да летят. Периодът на миграция зависи от местните условия, докато то е предимно през третото десетилетие на юни и продължава до началото на август.

Черноглава чайка е в състояние да се движат след разполагане, особено когато се отнася за птиците, които живеят далеч от границите на областта и да имат ненасочени характерни птици, живеещи в близост до границите на областта, са в състояние да се съсредоточи и да разширят гнездене местообитания.

Отдалеченото зимуване в птиците започва в средата на декември, а през февруари броят им в тези места намалява. За следващата зима (например в югозападната част на Балтийско море), чайните чайници остават в края на октомври и остават там до ноември, понякога в средата на март. Времето за пристигането на птиците зависи от пролетното време, но езерото винаги пристига рано.

зимуване

Зимата на речния чайкаПтиците, които гнездят изток и Северна изотермата януари в 2.5 ° С, и се считат за имигранти пристигат на Британските острови и Средиземно море. Повечето възрастни птици са оседланени, а младите птици, които обитават междинните райони на тази територия, са мигранти.

Голяма част от езерото чайки летят в почти всички европейски страни, по-специално, когато няма условия зимен лед (например, Средиземно море, Каспийско море, Черноморското крайбрежие, както и Индийския и Тихия океан, измиване на източното и южното крайбрежие на азиатския континент).

През последните десет години се е превърнал в речна чайка и зимата на брега на Северна Америка: на територията, се намира на остров Нюфаундленд в Ню Йорк. Също така в Мали и Нигер (пресичане на Сахара), в страните от Южна и Източна бряг на Африка, в Танзания и Кения, където броят на зимуващите чайки река свързан с броя на зимуващите птици на територията на бившия СССР.

За чайки, които пресъхват на територията на бившия СССР, мигрирането и зимуването са изследвани най-точно в източнобалтийското население, което обединява птици от следните държави:

  • Естония;
  • Латвия;
  • Литва;
  • Калининградският регион на руската държава.

Тези птици идват да зимуват по-голямата територия на Канарските острови и на северозападния бряг на Африка, на територията, на която те пристигат, върви нагоре по източния бряг на Черно morya- също е на Бахамите и Каспийско море.

Птици през зиматаОпределят се най-често срещаните места за зимуване на тази популация: Балтийско море на запад, който се простира на площ в южната част на Дания и Shveytsarii- североизточна Германия и брега на Северно море, която включва северозападната част на Западна Германия, Белгия, Холандия, на северния бряг на Франция, на юг от Британските острови, на Иберийския крайбрежие и река poluostrova- езера вътре в континента (в Германия, Унгария и Швейцария) - Западно Средиземноморие - брега на Адриатическо море в северно- До и на юг от Франция.

Зимата в тези места се постига по два начина:

  1. Чайка на река във водатаптици преминават Балтийско море на западна посока и по този начин попада в южната част на Швейцария и Дания, където да лети на Атлантическия океан и Северно море брегове на Африка и Европа, а след това пресича континента и да стигнем до западната част на Средиземно море;
  2. птиците летят по протежение на брега на Балтийско море на изток, минава през района на Калининград (птици летят на първия път, по това време вече са в Дания), а след това попадат в Германия и Полша, пресичане на континента и да влизат на територията на Адриатическо море.

Черноглава чайка, които гнездят в северната част на региона на Балтийско море, са по-склонни към първата траектория на полета, както и птици, които гнездят в южната част - на втория.

Речни чайки след полетаЧайки, обитаващи централните региони на европейската част на Русия (В областите на: Москва, Рязан, Иваново и Ярославъл) зимуват на територията на западната част на Франция, до Каспийско море на изток, но техните основни зимовища - е Черноморското крайбрежие и югоизточното крайбрежие на Азовско море и бреговете на Югославия, Италия, Гърция, средиземноморската на изток (устието на река Нил, Кипър, Ливан и т.н.), в горната и средната за река Дунав и Швейцария.

Чайката търси хранаПо време на процеса на миграция към местата на техните зимуващите чайки се забави с около 2,5 - 3 месеца в по-ниските и средното течение на Днепър, на Азовско море, а в долното течение на Дон, което дава основание да се смята, че те имат междинен полет.

На речни чайки от Западен Сибир и Казахстан се извършва зимуване в Каспийско море и бреговете на Арабско море и Персийския залив. Звъненето е зимуването на чайки от река Камчатка в Япония.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2018 uathetlesin.ru