uathetlesin.ru

Какво хранят слонове в плен и в дивата природа

Видове слоновеСлоновете са най-големите сухоземни животни от класа бозайници. Те са тревопасни, които ядат само растения и по правило се специализират както в билки, така и в листа и клони на дърветата, чиито пропорции в храната зависят от сезона и местообитанието.

Тези животни се хранят 12-18 часа всеки ден (това са около три четвърти от живота си!). Големият африкански вид може да изяде до 300 килограма храна на ден! Тъй като в диетата им има много каша, само около 44% от количеството храна, която консумират, се усвоява.

Какво изяждат слоновете?

Слоновете ядат огромно количество храна - Африканските видове консумират до 300 кг в един ден. Индийският вид е по-малко - около 150 кг. Африканският слон може да тежи около 6 тона и това е най-голямото сухоземно животно. Това тегло изисква много растителност, така че тези големи животни прекарват по-голямата част от времето си, като търсят храна или я ядат. Те се хранят с различни видове растителност, което улеснява търсенето на храна и яде растения от почти всякакъв размер, от трева до дървета.

Освен това те се нуждаят от много течности. Африканските слонове могат да пият до 190 литра вода за един ден, така че в дивата природа никога не падат далеч от водата.

Повечето видове хранене се извършват с помощта на мощен, но невероятно гъвкав багаж. Багажникът може да разкъса тревата от земята, да разкъса листа от дървета във въздуха, да разруши големи клони и всичко това деликатно да доведе до устата им.

Както бихте очаквали, яденето на такова голямо количество храна засяга зъбите им. С течение на времето това действие носи зъбен емайл. Но, за разлика от повечето други животни, това не е проблем за тях. През целия живот слоновете растат с нови зъби, които, на мястото на старите, изхабени.

Какво слоновете ядат в плен

В плен, сеното е основата на тяхната диета ежедневно. В допълнение, те получават:

  • зеле;
  • салата;
  • захарна тръстика;
  • ябълки;
  • банани.

В зоологическата градина в САЩ имаше дори случай, в който слонът е изял клони от смърч.

В плен, тези животни ядат много по-малко от посочените по-горе суми. Така например, според интернет страницата на Националната зоологическа градина във Вашингтон, индийски гледания яде само около 60 килограма сено, пет килограма плодове и зеленчуци и някои листни клонове.

Какво слоновете ядат в дивата природа?

При природни условия, тези гиганти ядат повече от 300 различни растителни вида. Тя може да бъде:

  • Където живеят слоновететрева;
  • житни растения;
  • листа;
  • клонове;
  • кореноплодни растения;
  • стреля;
  • плодове.

Въпреки че тези животни са тревопасни животни по своя характер и храносмилателната им система не е пригодена за смилане на месо, обаче, е случай, когато един индийски слон изяде човек като акт на отмъщение, след като му е бил убит слон. Слонът е застрелян и устата му е намерена като парче човешко месо.

Тези животни също много обичат да ядат човешки култури, като правят нощни набези на полето на селяните и фермерите. Африканските слонове атакуват царевичните полета в Източна Африка. Азиатските видове предпочитат полето на просо.



Индийският слон обича толкова захарна тръстика и други култури, че се превърна в селскостопански вредител, атакува и унищожава градини и оризови полета. Тъй като хората продължават да изследват все повече и повече земи, които някога са били местообитание на тези животни, конфликтите между фермерите и слоновете неизбежно ще се увеличат.

Понастоящем се разработват много видове експериментални средства за опазване на културите. Единият ефективен метод, наречен "Слонове и пчели", включва изграждането на ограда от кошери, тъй като тези гиганти се страхуват много от пчелите!

Какво ядат африканските слонове?

Слонче хранене в пленВ момента всички африкански слонове са класифицирани като един вид, въпреки че има мнение, че те са разделени на савана и горски видове.

Проучванията показват, че африкански саванен слон предпочитат да ядат трева в началото на дъждовния сезон (приблизително от октомври до март), а след това разчитат повече на дървесни растения (от април до септември).

Горските слонове заемат сравнително малък обхват в тропическата гора на Конго в Африка, но диетата им продължава да варира в зависимост от това в коя част от Централна Африка те живеят. В камерунския природен резерват, в по-голямата си част тези животни Те ядат трева, но защото живеят в горите, плодовете са важна част от диетата им.

Какво ядат азиатските слонове?

Азиатският слон (Elephans maximus) е изчезващ вид. В дивата природа има само около 40 000-50 000 души. Те са широко разпространени в Южна Азия и сега съществуват само в пет страни от Южна Азия:

  • Индия.
  • Шри Ланка.
  • В Бутан.
  • В Бангладеш.
  • В Непал.

И в осем страни от Югоизточна Азия:

  • Какво слонове ядат в природатаВ Камбоджа.
  • В Китай.
  • Индонезия.
  • Лаоската народнодемократична република.
  • Малайзия.
  • Мианмар.
  • В Тайланд и Виетнам.

Подобно на африканските видове, азиатските слонове са тревопасни, които само ядат растения. Тъй като вариациите са много различни, азиатските видове ядат различни растения. Така например, в Южна Индия, едно проучване установи, че местните видове се хранят повече от 112 различни вида растения, но повечето от диетата им се състои от 25 вида бобови растения, палми, треви и острици. Животни, живеещи в тропическите гори на Тайланд, като правило, ядат повече плодове, и те играят важна роля в разпръскването на семената.

Възможно ли е да се яде слоново месо

Какво яде слонМесото на тези животни вероятно е източник на храна за хората през цялото им съвместно съществуване. До началото на средния палеолит, около 120 000 години пр. Хр. Африканските общества бяха ловец-събирачи, способни да използват стада слонове за производство на месо.

Днес всички видове гиганти се ловуват специално заради месото им. Това се случва в Камерун, Централноафриканската република, Република Конго и Демократична република Конго. Експерти в областта на дивата природа изразиха загриженост, че заплахата за тези животни може да бъде търсенето на тяхното месо.

Проучването показа, че в четири страни от Централна Африка търсенето на месо е по-високо от предлагането. В градовете месото от слонове се счита за престижно и това служи като стимул за бракониерите да ловуват тези животни.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2021 uathetlesin.ru