uathetlesin.ru

Леща, което е птица, където птичи леща

Какво птиче лещаВ света има голямо разнообразие от птици с различни размери, цвят и поведение. Обикновената леща - малка птица от порядъка на пасерине, обитава Северна Америка, Европа и Азия. Позовава се на семейството на финиши.

Районът на лещата

Обикновена леща по време на периода на чифтосванеЛеща - мигрираща птица. Диапазонът на разпространението му е широк. Основно това са Сибир, Централна и Централна Азия, Източна Европа. На територията на бившия СССР птицата се среща почти навсякъде (с изключение на Транскарпатия и Молдова). Лещите също са в Урал, в Шугор и в Уст-талма. Често можете да намерите на птицата на границата на северните гори на територията на региона Anadyr, Сахалин и Камчатка.

Лещите живеят в Китай, Афганистан, Иран и Кавказ. Интересно е, че въпреки територията, може да се наблюдава разкъсвания в областта на лещата:

  • обикновени лещи, мъжки и женскиот Transcarpathia до Бесарабия по границата на степната Украйна.
  • Между Волга и Дон.
  • Източна част на планините Тиен-Шан.

Лещите не живеят в:

  • Централна Азия (в пустинните й територии).
  • Югоизточна Алтай.
  • Монголия.

Те могат да летят на големи разстояния. Въпреки малкия си размер птицата може да пътува на големи разстояния. Беше забелязано на територията на Швеция, Малта, Холандия и др. Тъй като зимуващите райони предпочитат района на Индия и югоизточната част на Китай. Това го отличава от други финни, тъй като основно това семейство зимбомира в нашия регион.

Естество на престоя

Лице женско на върха на борКато характеристика на лещата склонни към дългосрочни миграции. Но хората, които избират да гнездят в южните райони, са по-склонни към заседналия начин на живот. Трудно е да се определят точните граници на обхвата на гнездене, тъй като не всички гнездят. Пристигане късно. Най-често миграцията се извършва в края на април и второто десетилетие на май.

Птицата често мигрира в малки стада от 10-15 индивида. Понякога се наблюдават стада до 50 индивида. От август до края на септември лещите започват зимна миграция. Най-често се насочва към юг, югоизток и към Азия.

Изглежда

Сибирски леща, пътницисамо изолирайте четири подвида на леща - червена капачка, обикновена, розова и архаична. Всички те имат леки разлики в размера и цвета. Като цяло, целият вид малък размер (не повече от врабче).

Женските са бледо, с корем по-лек от гърба и с кафяво-сив цвят на оперението. Младите индивиди имат цвят подобен на женските. Мъжки с ярки цветове. Те имат опашка, крила и гръб, а главата и гърдите са яркочервени. Коремът е розов. При някои представители на вида, гърдата също е розова. Подобен ярък цвят прави тези птици разпознаваеми.

хабитат

Обща площ на лещатаВсяка птица избира не само определен климат, но и околната среда. Обикновен избор - влажни ливади с храсти. Те често могат да бъдат намерени на живи плетове, гробища, градини. В планинските страни те предпочитат да се настаняват на ръба на горите, устията на реките, в алпийските ливади. В горите се предпочитат храстните и дървесни пейзажи.

Леща Храна се състои от растителна база. Тя яде основно семена от такива растения като клубове, лисица, щука и бобови растения. Неподредителите се хранят със семена от нишесте. Като източник на протеин, родителите произвеждат различни насекоми за тях. Най-често това са гъсеници и малки бръмбари.

репродукция

Лицата мъжки имат ярки пераМоногамни птици. С други думи, птици формират двойки за цял живот. В този случай учените записват няколко гърчове, където имаше един мъж. Въпреки че, в повечето случаи, представители на този вид odnolyuby.



При пристигането си в местата за гнездене двойките започват активно да изграждат гнезда. Мястото е избрано от жената. Като правило, това е средата на младо дърво или храст. Понякога може да избира специално атипично дърво за гнездене на други птици. Гнездото е направено от сухи клони, небрежно и розово. Тънка табла е изложена надолу, козина, корени и трева. Средният диаметър на гнездото е около 16 см, но те са приблизителни цифри.

Лещите се блъскатПо време на брачния сезон може да се наблюдава особен ток. Мъжкият седи на горните клони на дървото, повдига трофата и слага пера. След като се подготвя, той започва да пее звученето на звука. Така че той лети от дърво на дърво.

Ако навлезе на територията на друг мъж, тогава възниква сериозна борба. Жената по това време седи на долните клони или на земята. След сдвояването.

В зидарията - максимум 6 яйца. През лятото се отстранява само едно котило от пилета. Яйцата имат синя черупка с черни точки. Най-често те се появяват през юни, но в южните географски ширини те могат да бъдат намерени през май. Само женски свине яйца, тя продължава около две седмици. Мъжът е близо, храни и я защитава.

Мъжете спират да пеят след излюпването, тъй като те изискват сериозно хранене. След като младите напуснат гнездото, родителите остават в сенките и водят ненатрапчив начин на живот. Лещите едва пеят по време на размножителния сезон, което не предава тяхното присъствие.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2021 uathetlesin.ru