uathetlesin.ru

Бяла яребица. Където живее. Характеристики на вида и лов

Местообитание на бялата яребицаБялата яребица е птица от северни ширини. Основното му местообитание е тундрата. Следователно, тя се среща главно на територията на Русия, но може да се намери в Гренландия, на британските острови. В Аляска това е символ на държавата и е изобразен върху герба. Като повечето жители на север има бял цвят през зимата и червеникава пролет. Температурата на тялото на яребица, дори при 40 градуса замръзване, е 45 градуса. Това й позволява да толерира тежките северни зими доста комфортно.

Бяла яребица

В Русия те могат да бъдат намерени в следното региони държава:

  • Камчатка;
  • Сахалин;
  • На територията на тундрата от Балтийско море до Чукотка.
Бяла яребица в КамчаткаБяла яребица на остров СахалинБяла яребица в Чукотка

Отличителни белези на бялата яребица

По-голямата част от времето бялата яребица води земния начин на живот и лети много рядко. Благодарение на силните си крака, той бързо се движи и се движи из района и се прикрива в условията на тундрата. Зимата яребица е предимно под сняг. Сълзи се движат в търсене на храна и подслон от хищници.

Бялата порода птици има сезонни диморфизъм, промени цвят в зависимост от сезона. През зимата, бяло, пролетно и лятно, цветът се променя до червеникаво. Типовете сезонни цветове на бялата яребица са представени по-долу.

Отличителни характеристики, характеризиране птиците са:

  • Кратки лапи с четири пръста, макар и достатъчно мощни;
  • теглото на възрастен е около 700 грама;
  • Кратък, наклонен клюн;
  • дължината на тялото достига 40 см;
  • мъжките са по-големи от женските.

Животът на яребиците е малък. В най-добрия случай е 7 години, средно около 4 години. Сексуалните зрелища достигат до една година.

Ptarmigan двойка моногамна и по време на размножителния период родителите прекарват времето си заедно. Мъжът много активно защитава гнездото от външни фактори. В случай на смърт на родителите, пилетата могат да мигрират към друго семейство. Поради това в едно животно често има различни пилета. До края на лятото пилетата са майчини и накрая се присъединяват към стадото в началото на зимата.

Захранване

Ларва-деликатес за яребициБялата яреби се хранят със зеленчукова храна. Почти цялата флора на тундрата отива към храната на бялата яребица. Пъпки от джудже бреза, върба, блат мъх. Различни горски плодове и цветя, растящи в условията на тундра. Повечето растения растат в близост до реки и езера, поради което определяме местообитанието на яребиците. През пролетта и лятото в дажба ларви, червеи, мухи и други насекоми. Основният източник на храна е растителната храна.

Морското месо е нежна и е деликатес, който често не се среща на масата, дори в Русия, където населението му е съсредоточено главно. Често в стомасите можете да намерите камъчета, птици ги поглъщат, за да смирят твърда храна. През пролетните и летните периоди няма проблеми с храната за птиците. През зимата те намират храна под снега, счупване на дупки или мигриране на юг в по-умерен климат.

Население и период на възпроизводство

Бяла яребица, които се обучават, стадата за периода на миграция наброяват до 300 души. През зимата те се разделят на по-малки групи от 15-30 души. Поведението на птиците е изключително точна и предпазлива, при мъжете по време на брачния сезон се наблюдават изблици на активност. Те правят силни шумове и бият крилата си, примамвайки женските. битки за жените между мъжете са жестоки, често с фатален край, така че външното спокойствие на яребиците е много измамно.



По време на чифтосване, мъжете и жените променят цвета си на по-тъмен. Изграждането на гнездото е изключително женското. Мъжът също внимателно пази гнездата от евентуален агресор. Средно от 8 до 10 яйца са поставени, инкубационният период е 21 дни, женската не оставя място за гнездене за секунда, мъжкият по това време осигурява примамка за нея и защита. След появата на потомството семейството се премества в друго уединено място. Стандартна реакция към опасност - стадото се изпарява в гъста растителност и замръзва. Има случаи, когато няколко семейства се обединят и растат заедно. Родителите прекарват около два месеца с пилета.

Когато се намират няколко гнезда на гнездене, двойките с хибридно потомство понякога преминават.

тундраЗа разлика от тетраедрите птици, яребиците са почти невъзможни да растат в плен. Във Валериана тя не оцелява в повечето случаи.

Странно е, че популацията от бели ябълки е силно засегната население леминги в тундрата. Lemmings са основната храна на местните хищници - Arctic foxes и сови. И в случай на тяхното обезлюдяване, хищници започват активно да атакуват яребиците и техните гнезда.

Ловни черти

Бялата яребица е включена в червената книга. В централната зона на Русия е забранено ловът да бъде забранен по време на периода на чифтосване, т.е. през пролетта. През летните и есенните периоди на лов, той може да се намери до блата, бери, понякога можете да се срещнете в борова гора или бреза. В горещите дни се крие в гората. Ловът за нея е, като правило, с кучето.

блатоДо края на лятото птицата живее близо до блата Бери полета. Понякога птиците се хранят със зърнени полета и ливади. Следите оставят много присъствие, което улеснява кучето да ги открие. Както беше споменато по-рано, мъжът винаги е на пиленце, а в случай на опасност първият излиза с характерен звук, подобен на смях. Partridgees се движат добре и могат да водят кучето по следите от дълго време. Развъдникът лети след мъжа и се държи достатъчно близо един до друг, което ги прави по-лесни за стрелба.

Важно е да знаете, че с видимото засаждане на птицата зад задната корица не означава, че потомците са седнали точно там. Често с намаляване на групата рязко се променя посоката и листа на ниска надморска височина другаде. Винаги си струва да обмислите и да не изпращате кучето на фалшива писта.

Често излизайте по пътищата и отваряйте местност, да "купува" в праха. Мястото на техния престой може да се намери с характеристиката "kopka".

Когато ловуват в блато, където има малко покрития, стрелбата им не създава особени затруднения и прави ловуването доста плячка. Есенен лов продължава до септември, докато птиците започнат да се събират в големи стада за полета.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2021 uathetlesin.ru