uathetlesin.ru

Черният леопард: описание на вида, къде живее, начина на поведение

Черният леопардТака че леопардът ...

Той е леопард, той е пантера - принадлежи към семейството на котките. Най-често може да живее в Близкия изток, Югоизточна, Южна и Западна Азия, Южна Африка и Сибир.

Най-често се срещат черни леопарди в саваните, ливадите и месото. А също и любимите места на така наречените африкански котки са планински, храстови и пустинни терени.

Околна среда и местообитание

Има 9 подвида черен леопард:

  • Африканският (panthera pardus pardus) е районът на Африка.
  • Индийски (panthera pardus fusca) - районът на Индия.
  • Северен Китай (panthera pardus japonensis) - районът на Северен Китай.
  • Цейлон (panthera pardus kotiya) е район на Шри Ланка.
  • Индокитай (panthera pardus delacourii) - района на Южен Китай и Югоизточна Азия.
  • Явански (panthera pardus melas) е островът на Ява.
  • Южен арабски (panthera pardus nimr) е района на Арабия.
  • Персийски (panthera pardus saxicolor) - района на Централна Азия.
  • Далечният изток (panthera pardus orientalis) е Корейският полуостров, Североизточният Китай и Далечният изток на Русия.

Жените заемат територия, равна на около 4 квадратни километра, а мъжките - 12. Това означава, че една жена съставлява около 3 мъже.

описание

Леопард ЛайфстайлВ сравнение с дългата тяло краката на леопард са сравнително къси. Те имат широка глава и масивен череп с мощни челюстни мускули. Главата е увенчана с малки кръгли уши. На челото на дивите котки - дълги вибриса, предпазващи очите от гъста растителност, сред които хищникът премества велик любовник. Цветът от светложълт може да достигне червеникаво-оранжево в зависимост от обхвата на животното. Формата на леопардните петна зависи от тяхното местообитание - в Източна Африка е кръгла, в Южна Африка - квадрат.

На гърдите, краката и муцуната на хищници, твърди черни петна, на опашката. При деца цвят твърди - пушек сив, петна по него не се вижда. Картината на всеки човек е уникална, като пръстови отпечатъци на човек - никога не повтаря. Черният леопард или пантера е индивид с рецесивни меланистични гени.

Мъжките диви котки тежат между 30 и 65 килограма, докато женските - от 16 до 57 килограма. Дължината на първия е от един и половина до два и половина метра, а вторият - от един и половина до два метра.

продължителност на живота

При природни условия, т.е. в дивата природа, леопардите живеят от 10 до 12 години. В плен, продължителността на живота е много по-дълга и средно от 21 до 23 години. Както и сред всички други живи същества, има и дълги черен дроб - 17 години рекорден живот на дива котка, обитаваща дивата природа, и 27 години в плен.

За съжаление африканските леопардчета живеят само в 40-50% от случаите.

дажба



Предимно тези хищници предпочитат да ядат копитни животни: антилопи, газели, диви свине, елени и животните - това е основната диета на африканския леопард. И също така могат да ядат птици, гризачи, артроподи, влечуги, мърша. Теглото на екстракцията варира от 10-40 килограма.

Дивите котки лов, засади - в засада и нахвърлят върху плячката си - в повечето случаи, жертвата дори не са имали време да реагира, това е, на този хищник се промъква тихо като котка и гръмотевични атаки ... Leopard веднага се впива в шията на жертвата, която причинява парализа миг на втория, а след това я удушава и отнема в тих уединено място. Голямата сила на африканските котки им позволява да ловуват за плячка, което е 10 пъти теглото им.

репродукция

Къде живее леопардътЖенските леопарди привличат мъже с феромони, съдържащи се в урината им. Обаждайки се за чифтосване, женската се приканва да ходи пред мъжа, периодично пляскайки с опашката си. Свиването продължава за средно 3 секунди, но броят на чифтовете може да достигне 100 пъти на ден, с интервал от около 6 минути.

Африканските котки могат да се размножават през цялата година. Изцежданията при женските последните 7 дни, а периодът на бременност е 96 дни. Обикновено женските губят способността си да се възпроизвеждат на възраст 8-9 години.

Сладко по рождение тежи по-малко от 1 килограм. Очи малки леопарди, отворени след 1 седмица след раждането, след 2 седмици децата вече се учат да ходят. Редовно излизайте от коня и ядете обичайната леопардова храна, която започва на 6-8 седмици. Преди този период майката може да напусне децата, излизайки за лов, до 36 часа, оставяйки малките на добре защитени места. На 3 месечна възраст кърменето завършва и малките преминават към твърда храна. На 20 седмици малките обикновено напускат бърлогата и стават напълно независими.

държание

  • Тези диви котки са нощни хищници. С техните конгенери комуникират с помощта на рев, ръмжи, трясък. Нейната територия, както всички представители на котка, е маркирана с урина и нокти.
  • Тези хищници са в състояние да ускорят до 60 км / ч, да скочат на височина повече от три метра и да направят скокове с дължина 6 метра. Те имат отличен слух и зрение. Перфектно се чувстват както на сушата, така и във водата.

Видове леопардиЛеопардовете са относително толерантни към човек, но могат да го нападнат, ранени, като лесна плячка.

Много голяма заплаха за тези хищници представлява човек - хората убиват леопарди, заради ценната им козина. За малки от дива котка, лъвове, тигри, хиени и африкански диви кучета са много опасни.

Броят на леопардите в много региони на тяхното местообитание е намален поради фрагментация и загуба на местообитания. Леопардовете имат защитен статут "близо до уязвима позиция". Въпреки че леопардите са най-разпространените хищници на всички големи котки, пет от деветте подвида вече са включени в Червената книга и са застрашени от изчезване.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2021 uathetlesin.ru