uathetlesin.ru

Бял щъркел: описание на птицата, в която живее и какво яде

Какво прави щъркелът в природатаВ човешката култура има много истории за щъркела. Легендите и вярванията се свързват с тази птица, от нея се състоят стихове и песни. От древни времена тя се смята за символ на семейството и лоялността. Тази невероятно изящна птица не се уморява, за да впечатли въображението с красотата и благодатта си.

Най-известният сред щъркелите е бял. За него и там ще има реч.

Общи характеристики

Щъркелът птица има дванадесет вида, бялото от което се появява най-често. Неговите външни характеристики:

  • Бялата птица, която има черен ръб на крилата;
  • грациозно удължено гърло;
  • тънък човка;
  • дълги крака с червен цвят.

Птицата се отличава с гордост. Когато добавяте крилата, вие имате впечатлението, че е наполовина черно.

Мъжките от женските не се различават по цвят. Можете да ги разграничите по техния размер - жените са по-малко. С нарастването на птиците достига 125 см, в рамките на крилата - 2 метра. Теглото на възрастен птица е не повече от 4 кг. Животът на птиците в природата - до 20 години, в плен е по-малко. Птицата се смята за дълъг черен дроб.

местообитания

Където щъркелите живеят

Къде живеят белите щъркелиБял щъркел се заселва в цяла Европа и Азия. Това е доста голяма площ. През последните години диапазонът се е изместил на изток.

За зимата бял щъркел лети в Африка или Индия. Популациите, живеещи в Африка и Западна Европа, не летят до зимата, тъй като зимите в тези райони са топли.

В зимни условия птиците се събират в многобройни стада, състоящи се от хиляди индивиди. Млади птици могат да останат в Африка за всички зимни колиби. Полетът е в дневна светлина. Те летят на значителна височина, докато се издигат. За да постигнат това, те се чувстват комфортно в аеродинамичните зони. Пера избягват маршрути над морето.

гнезда

Орнитолозите са от особен интерес не за местообитанието на белия щъркел, а за избора на място за гнездото му. Дори в XIX век се забелязва невероятна особеност на тези птици - преди да се изгради гнездо, Щъркелът гледа хората дълго време.

Във връзка с тази функция се ражда дори и вяра, че ако в селото се появи щъркелово гнездо, то ще донесе благополучие и щастие на жителите. Има случаи, когато се откриват гнезда дори на покривите на многоетажни къщи. Хората, които са намерили такова жилище, не се разстройват, а напротив, се радват. Понякога дори специално подготвят навеси, така че птицата да може да живее на покрива си.

Живот в дивата природа

Описание на бял щъркелБял щъркел е в полет през повечето време. И по-често той използва енергия печеливш начин на летене - извисяващ се. Намирането на подходящо за това място щъркел може да лети много километри без да размахва крилата си. Птиците летят 200-250 км на ден.

По време на полета птицата може дори да заспи. Учените са извлекли такова заключение от данните за отслабването на пулса и дишането на птиците. Слухът в същото време се изостря, така че птицата да чува в каква посока стадото летене.

За зимуващите птици летят в много стада. По това време преминават към храна от насекоми, предпочитайки скакалци. В Африка те се наричат ​​"скакалци".

За да наблюдават щъркелите, учените използват звънене. Напоследък е използван сателитен мониторинг. Този метод включва осигуряване на пернати предаватели, предаващи сигнали към спътник. Благодарение на този метод учените изучават живота на птиците, какво се храни от щъркела и други интересни моменти.

Захранване

Това, което щъркелът яде в природата

Бял щъркел яде малки гръбначни и безгръбначни. Те ядат жаби, пиявици, скакалци, ядат бръмбари, земни червеи, малки риби, гущери. Движенията на птиците, докато търсят храна, са спокойни. Но щом забележат плячката, бързо се приближават до нея и го хващат. Те носят вода на пилетата с помощта на клюн.

За да търсят храна, щъркелът заобикаля блатата и низините. Структурата на тялото му позволява да направи това. Краката с дълги пръсти дават стабилност на нестабилната мокра повърхност. Един продълговати човка ви позволява да стигнете до дълбините на всякакви екстри - черупчести, охлюви, жаби.

Те могат да събират дори мъртва риба, нямате нищо против:

  • мола;
  • плъхове;
  • малки птици.

Разбира се, не е толкова лесно да хванеш живите същества.

Начинът на живот на бял щъркелКрилатите им крила водят към плитки води, те не обичат да отиват в дълбока вода. Могат да се хранят на земята, предпочитат прясно изсечена трева, където хващат малки насекоми. В Африка, щъркелите се събират, където хората са изгорили тревата. На такива места можете да видите стотици птици. Те също така летят до полетата и събират ларви там.

Щъркелите могат да чакат дълго време. Например, тя може да се скрие в близост до утробата на гризача и да го изчака да извади носа си. Времето на такова избледняване не надвишава няколко минути.

В размирни води птицата ловува "на случаен принцип", без да вижда плячката си. Тя отваря и затваря човката си във водата, докато не се появи хапче. Една птица може да хване храна в движение, като улови водка или други насекоми. В плен, печено хваща храна, като кучета, в движение.

Щъркелът унищожава опасните насекоми: bug-бъг, бръмбар-kuzka, червено цвекло weevil. Той помага на фермерите да премахнат мечката - това е вредно насекомо, за което всички земеделски производители знаят.

В годините на избухване на мишки и плъхове щъркелите активно ядат тези гризачи и оказват значителна помощ на хората.

В един ден един щъркел се нуждае от 700 грама храна. При хранене на потомство този обем значително се увеличава, а възрастните трябва да прекарват целия ден в търсене на храна.

репродукция

Бял щъркел - моногамна птица. Той създава чифт и гнездо за възпроизвеждане. По-ранни гнезда са били построени само на дървета близо до човешки жилища. Птиците ги построиха от клони. По-късно започнаха да се установяват на покривите на къщите. Хората не разстройват такъв квартал, а само се радват.

През последните години щъркелите изграждат гнезда на тръбите на заводите и дори на електропроводи. Едно гнездо е построено от няколко години. С течение на годините тя се увеличава. Смята се, че след смъртта на възрастните, гнездото преминава към потомството.

Nest са започнали на възраст около шест години. Това не е изненадващо, защото една птица живее около 20 години.

Първият, който пристига на мястото на гнездото, е мъжките. В Русия това е началото на април. Първо се появява първата жена, после втората, между тях борбата за правото да стане майка се разпалва. Разбира се, никой от тях не иска да остане стара прислужница и да живее целия си живот сам. В края на краищата, двама щъркели само смъртта може да се отдели. Мъжът не се намесва в борбата на жените. Той нарича победителя в гнездото си и прави специални звуци. Ако друг мъж изтича до гнездото, господарят безмилостно го изгонва, удряйки му човката.

Жената носи от 2 до 5 яйца, по-рядко от 1 до 7. И двамата родители ги излюпват. Обикновено през деня е мъж, а през нощта жена. Процесът отнема 33 дни. Малките пилета имат зрение, но абсолютно безпомощни.

Отглеждане на пилета

Родителите хранят деца земни червеи, като ги измъкнаха от човката. Пилетата улавят червеи в движение или се събират в гнездото. Отглеждайки се, те хващат храна от човката на възрастни. Родителите наблюдават потомството, болните и слабите се изхвърлят от гнездото. Пилетата също могат да умрат поради липса на храна.

След 55 дни пилетата започват да излитат. Първите им опити са последвани от родители, които ги хранят още 18 дни. Младите хора прекарват нощта в гнездата на родителите си и през деня научават как да летят.

След 70 дни младите хора стават независими и отлетят до зимата. Възрастните летят по-късно - през септември.

Интересни факти

Колко живи са белите щъркелиБял щъркел, когато се среща с двойка, започва да кликва с човката силно. В този случай птицата отхвърля главата си, за да образува резониращо пространство, усилвайки звуци. По този начин съобщават щъркелите.

По отношение на близките, птицата се държи агресивно. Слабите хора дори могат да избият до смърт.

Броят на щъркелите в западните региони бързо намалява. Това се обяснява с намаляване на броя на емисиите, засилено химизиране на природата, което води до смърт на птиците и нарушаване на репродуктивния режим. В Русия броят на птиците, напротив, се увеличава.

Навсякъде по света има приблизително 150 000 чифта бели щъркели, третата част от които живее в Русия, Беларус и Украйна.

Интересни легенди, свързани с птицата. Щъркелът отдавна е смятан за защитник на сатанинските сили. Има легенда, обясняваща произхода на птицата. Според нея Бог, виждайки опасността от змии, реши да ги унищожи. Той събра всички влечуги в чувала и помоли човека да хвърли чантата в морето или в планината. Но мъжът отвори чантата си любопитно и освободи плаващите. В наказание Творецът превърнал човека в щъркел и бил принуден да събира змии през целия си живот.

Има и приказка "Халиф-щъркел", където човек се е превърнал в тази красива птица.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2018 uathetlesin.ru