uathetlesin.ru

Полярна бухалка: описание на видовете, характеристики, къде живее птицата

Как полярните сови живеятПолярната бухала е позната също като "бялата сова" за характерното си бело перо. Тази птица принадлежи към семейството на совите и е най-големият представител по рода си. Живее на Северния полюс и е страшен хищник. Какъв е начинът й на живот? Какво яде и как изглежда? Това ще бъде разгледано подробно по-долу.

Описание на бялата сова

Полярни сови - това са големи птици. Между другото, жените тук винаги са по-големи от мъжете, размерът на торса им е 60-70 см, докато мъжките достигат максимум 65 см. Същото важи и за теглото: женската тежи около 3 кг, а мъжкият - максимум 2,5 кг. Средният размах на крилата е около 1,5 м, но е по-точно от 140 см. До 175 см.

Снежна сова ловува напълно безшумен, тъй като тя има специална структура на перата с обрати, което го прави почти недоловим полет, отколкото тя е опасна за малки гризачи и други животни.

Цвят на птиците

Както прилича на такива птици, цветът на полярна бухалка съответства на местообитанието му, в науката това се нарича "покровителствен" цвят. В цветовете тя напълно отговаря на природата и изпълнява защитна функция. Поради това, бялата бухалка не може само да прикрива и скрива за защитниците, но и да бъде практически невидима за своята плячка по време на лов.

Цветът на перата зависи от възрастта на птицата:

  • пилетата винаги са кафяви;
  • възрастните имат преобладаващо бяло оперение с кафяви петна, понякога ивици.

Между другото, женските имат повече кафяви петна от мъжете. Това е друга отличителна характеристика по пол, освен теглото и размера. И някои от мъжете могат да бъдат напълно бели, без никакви включвания.

Чертежът върху перата на бялата сова е уникален за всеки отделен човек. Очертанията на кафяви петна са уникални, точно както при пръстовите отпечатъци при хората.

Оперение на полярна бухалка също присъства на лапите и на главата, почти изцяло крие острия клюн на тази птица.

Характерният вид на бяла бухалка

Описание на външния видСега трябва да разработим върху външните характеристики на тази птица. Чукът на такава бухалка е кука-форма, много остър и покрит с фини влакна. Тя е напълно покрита с пера върху муцуната на птица, така че практически не се вижда под тях.

Ръководител на бяла сова широк кръг и има почти незабележимо малки уши, които, обаче, не се притеснява да чуя тяхната плячка дори на големи разстояния (совата може да открие звук с честота от 2 Hz). Тази птица може да обърне главата си на 270 градуса, така че да може да се разглежда в три измерения.

Очи на тази птица също кръгла, винаги жълта, въпреки че самият сянка може да варира. Полярните сови имат много остър поглед, виждат се 4 пъти по-добре от котките и 10 пъти по-добре от хората. Благодарение на това видение тези птици могат успешно да ловуват дори при много слаба светлина. Орнитолози провеждат експеримент, който е донесъл невероятни резултати: снежна сова е успял да намери плячката си, който се намира на 350 метра, а стаята не беше светлината, само малко изгорени нормална свещ. Тук можете лесно да заключите, че тази птица може лесно да бъде преследвана дори в условията на полярната нощ.

Полярна бухала може да даде глас: викът й е като дрънкане, понякога наподобяващ лай. Самият звук е остър и силен.

Бялата сова се зачерква два пъти годишно, изгаряне на старото оперение в началото на лятото и края на есента. До края на ноември той е напълно покрит с нови бели пера. Младите пилета получават първите пера около края на септември или началото на октомври.



Животът на такава птица зависи изцяло от нейното местообитание, например в дивата природа на север, живее около 10 години. В плен, например в разсадници и зоологически градини, полярните сови могат да живеят през всичките 30 години.

хабитат

Такава птица живее Арктическите райони на двете полукълба на планетата Земя, в допълнение, тя често може да бъдат намерени в тундрата на Евразия и Северна Америка, както и в Гренландия, остров Беринг Новая земля, Врангел Kolguev и други арктически райони. За зимуване тези пера избират открити площи близо до зоната на широколистни гори, рядко летят в населени места. Всички зимен сън продължава от края на септември до началото на март, а през пролетта на бухала се завръща в Арктика за отглеждане пилета.

Снежна сова - жител птици, но понякога това може да бродят, ако в рамките на местообитанията му броят на произведените или дебелината на снежната покривка е намалена повече от допустимите норми.

лов

Какво совят совите? Птицата ловува главно върху леминг, които принадлежат на гризачи от семейството на хамстери, както и на зайци, млади лисици, таралежи и ермини. Често полярните сови ловят други северни птици, не се пренебрегвайте от морските подаръци и понякога дори от какавидите.

Тези птици никога не ловуват близо до гнездата си и отлетят за плячка за прилични разстояния. Една възрастна птица на ден изисква средно 4 гризачи.

Тази северна птица Силно защитава своето гнездо в радиус от 1 км, и между другото, затова чайките се строят в близост до техните гнезда, които се чувстват близо до совите в пълна безопасност.

лов процес е както следва: птица ловува в открити площи плячката си, кръжи в небето, а след нея и се гмурка дебне и хваща жертвата с острите си нокти.

Как бялата бухала гнездят и гнездят

Както вече споменахме по-горе, този тип брак започва в началото на пролетта, през март, когато се завръщат от зимуването. Мъжете заемат района, който харесват, и започват да го обявяват със силен вик. DСледва поредица от активни действия:

  • Полярна бухалкаТе плашат всички съперници, понякога се борят един с друг;
  • За да привлече жена, мъжкият човек може да организира малки състезания на кратки разстояния, да прекосява могилите и периодично да пее;
  • ако жената е обръщала внимание на това, той започва да надупчва, да се забива около нея или прави остри крила с крила нагоре и надолу;
  • Той също представя женския гризач като подарък, след което те образуват двойка и започват да защитават територията вече заедно.

Тези птици създават постоянни двойки, отглеждат пилета всяка година, но понякога те се събират само за една година. Гнездата са разположени на малки хълмове и хълмове, но понякога те могат да избират низини. Самият гнездо е малка депресия, дъното на която е покрита с мъх, суха трева и птичи пух.

Женската поема до 8 яйца, инкубирайки ги за 1 месец, докато мъжът ловува и купува храна. Съветите се излюпват постепенно, един след друг, но по правило най-младите често умират. Когато люкът всички пилета, женската самата започва да излети на лов, а междувременно се нагрява потомство в гнездото, плътно притиснати един към друг. След 50 дни вече могат да летят независимо.

Население на полюсни сови

Тези птици представляват малко население, главно те живеят на остров Урангел. Перата са от голямо значение за природата, тъй като те поддържат стабилно население от северни гризачи и осигуряват сигурност на други птици, защитавайки територията от хищници.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2021 uathetlesin.ru