uathetlesin.ru

Африкански слон слон: какво се храни и как живее

Африкански слон - описаниеАфрикански савана - представител на прабългарите, семейство слонове. Това е най-големият бозайник на нашето време. Латинското име на вида е Loxodonta africana. Да се ​​запознаем с това невероятно животно по-близо.

Африканският слон сега има ограничен район на разпространение - южната и западната част на африканския континент след пустинята Сахара. Преди това този гигант обитавал и Северна Африка, но впоследствие изчезвал.

Къде живее слонът

Сега животните имат прекъснат диапазон, особено в западната част на континента и са концентрирани главно в националните паркове и други защитени територии. Това намалява броя на видовете, вече изчезнали животни изцяло на територията на Гамбия, Бурунди, Мавритания, и общата площ на сетълмент е намалял почти шест пъти от 30 до малко над 5 милиона km2.

Най-често срещаният слон се среща в савана в такива държави в Африка:

  • Запазеният слон - местообитаниеКения;
  • Намибия;
  • Судан;
  • Република Конго;
  • Сенегал;
  • Замбия;
  • Гвинея;
  • Зимбабве;
  • Южна Африка;
  • Сомалия.

Изсъхналите пустини и непроходими тропически гори, които гигантът се опитва да избегне.

Описание на външния вид

Следните отличителни черти ще ви помогнат да научите шефроновия слон:

  • Тежка масажна телесна дължина от около 7-7,5 метра, височина - 2,5-3,5 метра (най-високата точка на тялото).
  • Средно тегло: мъжки около 5 тона, женски - 2.7 тона.
  • Кратко врат.
  • Голяма глава.
  • Ножици с форма на бъчва.
  • Впечатляващ размер уши с дължина до 1,5 м.
  • Изгладена кожа с дебелина до 4 см, тъмно сиво.
  • На младите екземпляри може да се наблюдава косми по тялото, което постепенно се изтрива, старите слонове имат само черна четка на опашката.
  • Опашката е с дължина повече от един метър, а броят на каудалните прешлени е до 26.
  • На задните крака има 5 копия, отпред - 4-5.
  • Под кожата на стъпалото е пружиниращ маса, един вид мастна тъкан, което прави ходенето гигант почти безшумен и му позволява да се движи през заблатени низини.
  • Мощни талички. Колкото по-голямо е животно, толкова по-дълго те са. При възрастно животно с дължина до 2,5 метра и тегло 60 кг.
  • Четка с твърда коса на върха на опашката помага на животното да отблъсква натрапчиви насекоми.
  • Големи молари. Размерът на всеки от тях е около 30 см, с тегло над 3,5 кг. Въпреки това, с възрастта, те износват, до 70-годишна възраст вече не могат да дъвчат храна, така че животното умира от изтощение.
  • Средната продължителност на живота на един африкански слон е около 70 години.

Багажникът е дълъг и мускулест, дълъг около 1,5 метра и с тегло над 130 кг. Представлява интергранулирана горната устна и носа, така завършва в два процеса, вентрален и гръбначен. Това е много подвижен и силен орган поради сложна система от сухожилия и мускули. Ето още няколко цифри:

  • Африкански слон - редки животниВ багажника животните могат да държат повече от 7 литра течност.
  • Теглото може да се повиши до 270 кг!

Гигантски уши - адаптация за оцеляване в сух климат. Те не само играят ролята на фен, но и поради това впечатляващ квадрат и отлично кръвоснабдяване дават възможност на животното да се отърве от излишната топлина.

Подобно на човешките пръстови отпечатъци, моделът на вените на повърхността на ушите е уникален, възможно е да се идентифицира животното върху него.

Африкански слонове кожата е много чувствителна към палещите лъчи на слънцето и ухапвания от насекоми, така че животните трябва постоянно да се къпят - прах и кал, за да го защити.

начин на живот

Запазените слонове предпочитат да живеят в малки семейства, водени от жена - животните разпознават матриарха. също така, в семейството на слонове включва по-големите дъщери на главната жена с потомство и незрели индивиди - мъже и мъже. Както виждаме, полово зрелите мъже не влизат в семейството.

Щом мъжът достигне 10-12 години, той е изгонен от стадото. Много хора за първи път се движат назад от стадото на майката от известно разстояние, но постепенно свикват на един начин на живот или формират мъжки компании.

Слоновете имат отлично усещане за мирис и остър слух, но много лошо зрение. Независимо от факта, че слоновете са земни животни, те знаят как да плуват и да обожават водите.

Как слоновете комуникират? Те могат да направят тромпети звуци толкова силни, че да бъдат чути за няколко километра или да използвате езика докосне. Често над трупа на мъртъв приятно слон издава продължителен тромпет звук.

Основната част от деня им африкански слонове се скитат в търсене на храна, при неблагоприятни условия семействата могат да бъдат обединени в стада.

Възрастните слонове предпочитат да заспиват, докато за старите хора е доста трудно да се установят поради това впечатляващи бивници, Ето защо те трябва да бъдат поставени на термит или да се опират на клоните на едно дърво. Малките слонове ще лежат известно време лежейки на земята.

Захранване

Африкански слон - навици, хранаКакво изяжда слонът? Африканските слонове са тревопасни, ядат листа, кората на дърветата, издънките, корените. Старите слонове предпочитат блатните меки зелени, които дори и зъбите на животното, които са загубили остротата си, се справят.



Много е важно тези гиганти да имат постоянно наличие на вода, защото пият най-малко 10 литра на ден.

По време на периоди на засушаване в местата за напояване, слоновете се подреждат по приоритет, за да утолят жаждата си.

Апетитът на този гигант е впечатляващ - за един ден животното яде около 300 кг! Често животните унищожават плантациите, причинявайки сериозни щети Селското стопанство. Те получават храна с гъвкав багаж и бивници и дъвчат с моларите си.

репродукция

По правило, потомството на африкански слонове дава дъжд през втората половина на сезона. По време на периода на суша сексуалната активност на животните се намалява, женските не се подлагат на овулация.

За да намери жена, мъжкият може да се движи през савана няколко седмици.

Бременността на слоновете е доста дълга - от 20 до 2 месеца, се раждат едно кубче, случаи раждането на близнаци беше записан много малко. Бебето се появява на височина около метър, тежаща 100-120 кг, без бивници с малък пробос.

Процесът на раждане е също интересен: майката се отстранява от стадото, но придружава нейната афганиста-акушерка. Новороденото бебе слон се изправя на крака след 15 минути след раждането, но ще бъдете с майката до 4 години. В този случай младите женски стада ще бъдат заобиколени от грижи и внимание, сякаш изпълняват ролята на детегледачки. Храненето на бебето с млечен слон продължава до достигане на 2-5 години, но от втората година слонът вече може да приема твърда храна. Интересно е, че майка слон учи детето си да използва багажника: най-напред бебето е напълно неподходящо за това и често идва на собствения си багаж.

Раждаемостта се извършва веднъж на всеки 3-9 години, докато раждането на следващия бебешки слон остава с майката.

Как се размножават слоноветеЖените са готови да се омъжат след навършване на 7 години, но когато живеят в неблагоприятни условия това времето може да бъде изместено до 19 или дори 22 години. Фертилността продължава до 60 години, една жена може да отнеме до 9 млади в живота си.

Мъжете стават готови за размножаване в рамките на 10-12 години, но рядко започват по-рано от 25 години, защото конкуренцията на възрастните хора е много силна. От 25-годишна възраст от време на време падат в състоянието на Мустата, нивото на тестостерона в кръвта им се увеличава повече от 50 пъти, което кара животните да станат активни и агресивни.

За съжаление, по-наскоро в света всяка година, имаше все по-малко африкански гиганти. Има няколко причини за това:

  • Опустиняване на земи.
  • Унищожаването на слоновете от човека заради костите. Дори и сега, въпреки мерките за защита, бракониерите успяват безмилостно да унищожат слонските слонове.
  • Бързото нарастване на населението и градовете измества животните от столетни обитаеми територии.

Развитието на селското стопанство, развитието на земя от човека правят район, подходящ за живот на африкански слонове, все по-малко. Сега тези животни са под закрила, те живеят в националните паркове и резерви, така че успяха да избегнат пълното им изчезване и дори да стабилизират броя си. В някои случаи е дори необходимо да се ограничи растежа на населението чрез стерилизация, намаляване на броя на резервоарите и преместване на отделни лица в други защитени територии.

Ролята на африканския слон в живота на хората

Преди това, савана са били използвани като дивеч, дават слонова кост, кожа. Използвани са различни части от тялото: месото е изсушено, краката са направени от изпражнения, косата е била зашита от косата с пискюли. Бяха използвани бивнички за изработване на ключове Пиано. В средата на 19-ти и 20-ти век всяка година от човешката ръка загиват 100 хиляди слона. Въпреки това, поради рязък спад в броя на животните са били взети под защита, тяхното застрелване е забранено.

Сега африканските слонове често се използват като обект на екотуризъм - хората идват от цял ​​свят, за да видят живота на тези невероятни същества в дивата природа.

Интересни факти

В заключение ви предлагаме да се запознаете с някои интересни факти за африканските слонове:

  • Между тях, както сред хората, има левичари и десничари, които могат да бъдат определени от какъв вид мене, който слонът използва по-често.
  • Животното няма практически врагове в природата, крокодилите и лъвовете са опасни само за малки деца. И само човекът се е превърнал в истински враг на гигантите.
  • Поради липсата на мастните жлези, слоновете не се потят. Като размахват ушите си, те могат да понижат температурата на тялото.
  • Тези животни са отлични за обучение, те могат да бъдат използвани като труд.
  • Слоновете се отличават с добра памет, те са един от най-интелигентните бозайници в света, те могат да бъдат тъжни и щастливи, страдат от загуба на близки.

Умният слон е истински гигант в света на бозайниците, живеещи на африканския континент. Това е невероятно животно страдал от човек, но с негова помощ той бил спасен от изчезване. Сега слонът е безопасен, но живее предимно в защитени територии.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2021 uathetlesin.ru