uathetlesin.ru

Тайнственият животински ягуар и къде живее

Характерът на животинския ягуарВ животинския свят можем да срещнем голям брой представители на различни видове и подвидове. Хищници и тревопасни животни - големи и малки - всички са красиви по свой начин, а също и опасни. Един от най-непредвидимите и издръжливи членове на семейството на котките е ягуарът. ДНК анализът показва, че първият представител на този вид се е появил преди 285-515 хиляди години.

Тези, които го срещат по пътя си, не могат да бъдат завиждани. На пръв поглед това великолепно забелязано чудо, но по време на ловът йуагар не пощади никого.

В тази статия ще намерите отговорите на следните въпроси:

  1. Естеството на поведението и начина на живот на хищника.
  2. Къде живее ягуарът.
  3. Характеристики на възпроизвеждане и странни навици.

описание

Животното се счита Третият по големина бозайник в света. И не за нищо, защото само опашката му достига 70-91 см, а дължината на тялото му често надвишава 190 см. Мъжете обикновено са по-големи и по-големи от женските. Теглото на тази котка също е доста голямо - средно от 56 до 96 кг. Въпреки факта, че височината на звяра е 76 см, той лесно успява да остане незабелязан.

С цвят е по-скоро като леопард, но все пак ягуарът не може да бъде объркан с друго животно. Кратка и дебела козина буквално изгаря ярка палитра от цветове - от пясъка до тъмната оранжева охра. Цялото тяло е покрито с петна и пръстени с различен размер и форма. Ушите са леко заострени и винаги стоят нащрек, а на мощната глава е черно, което се различава леко от оцветяването на тялото. Краката са къси, но един от най-масовите и здрави в света. А също така котката ягуар притежава една от най-силните челюсти в света - тя лесно може да ухапе костенурката черупка!

Места и условия на пребиваване

Какво Ягуар ядеТова животно се намира почти навсякъде - в савани, тъмни гори, блатисти местности, влажни и планински гори и понякога се среща дори на брега на океана. Такива места на пребиваване ягуар предпочита да опрости лов за козината. Тези животни са опростили мита за страх от котката вода, защото са отлични плувци и живеят главно близо до големи езера. Но по-точното местоположение на четиричасовите хора разглежда територията от джунглите на Централна Америка и завършва с провинцията на Бразилия. Преди това те са съществували в Ел Салвадор и Уругвай, но по-късно са били унищожени там.

Как да ловувам и да ям

Неговият начин на лов Има отделна форма на изкуството. Веднага след като маркира територията, която във формата напомня триъгълник, котката започва лов. Обикновено тези животни излизат, за да получат храната си през нощта, тъй като природата му е дала отлично нощно виждане и малко по-лошо през деня. Бавно проучване на местонахождението, животното може да чака часове за своята плячка в храстите или клоните на дърветата. След като улови по-голям труп, то просто го разделя на няколко приема на храна.

Благородството на този звяр също се крие във факта, че той никога не яде мърша, а ако жертвата забеляза нападателя си, той няма да направи преследване. Особено оцветяване му помага да се подхлъзне тихо около трева и малки хълмове. Тези котки са истински стражи на тяхното местообитание. Въпреки семейните връзки, те са враждебни към други котки. Един смъртоносен хищник прехвалява в шията на своята плячка и, като го хапе, започва бавно да яде от главата до края на багажника.



В мярката за избор на мястото на пребиваване, хищникът е развил специални хранителни навици. Той яде капибари, тапири, птици, маймуни, змии, някои гризачи, морски костенурки и яйцата си. Дори се атакуват атаки на спящи алигатори и добитък. Той лесно може да пропусне черепа на крава. Във водата той яде риба. За хората звярът е снизходителен и може би изобщо не забелязва.

Характер и поведение

Тези животни са най-активни след залез слънце. През деня те обикновено почиват на сянка под големи камъни, в пещери или под дебели растения. В периода на наводнения и силни дъждове, те са спасени от дървета. Живоарът на животните е много хитър и не се различава от който и да е по рода си.

подвид

Подвидовете на това животно директно зависят от диапазона. Затова разпределете:

  • Описание на животинският ягуарамазонският ягуар;
  • Перуански ягуар;
  • Мексикански Ягуар;
  • Аризона Ягуар;
  • Централноамериканския ягуар;
  • Goldman Jaguar;
  • texas jaguar;
  • бразилският ягуар;
  • Парагвайския Ягуар.

Истинско черно чудо

В допълнение към общоприетите цветове, има някои явления, а именно черните ягуари. Те имат необичаен цвят на кожата поради проявлението на меланизма. Черният ягуар живее предимно в тропическите гори. По навиците почти не се различава от другите представители по рода си. Към днешна дата броят на черните ягуари по света е много ограничен. Тези животни са на ръба на изчезването поради лова за тях и транспортирането им до зоологически градини. Заради уникалността си този звяр е изброен като международна червена книга.

Възпроизвеждането и продължителността на живота

Къде живее ягуарътПо своята същност тези животни са единични. Но не по време на брачния сезон. Няма определен период за чифтосване при котки. Тези хищници са известни със своята упоритост, защото дори могат да се борят понякога за жена. Силният рев на този звяр показва, че целта е постигната и след около сто дни в двора на двойката, се раждат деца. Обикновено се раждат три котенца, но понякога по-малко. Цветът на децата е малко по-тъмен от този на родителите, а майката прекарва около шест седмици заедно с тях.

След като се научат да ловуват и да станат напълно независими, децата престават да живеят с майка си и я оставят завинаги. Родителите след раждането на потомството също участват и не се срещат вече. Особеността на тези животни е и фактът, че в плен те живеят до около 25 години, а в обичайните местообитания умират много по-рано.

Това е едно необикновено животно. Красива, грациозна и дори миролюбива. В индийската митология ягуарът е смятан за бог и символизира сила и сила. Хищникът е трудно да се тренира и не е изненадващо, че независимо какво се случва, той никога няма да промени ролята си на дива и уникална котка.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2021 uathetlesin.ru