uathetlesin.ru

Сините гълъби: как живеят и какво ядат

Синият гълъбСини гълъби

отдавна са обитавани от хора. Тези птици могат да бъдат намерени в градове и села. Големите градски райони с паметници изобщо не са възможни без тези птици. Гълъбите се превърнаха в карта за посещение на много туристически градове в Европа. Заслужава да се отбележи, че от обикновените Цезари, опитомени преди хиляди години, всички породи градски гълъби се проведоха.

Между другото, градските гълъби не могат да се считат за домашни, въпреки че живеят до нас. По-скоро те са полу-домашни птици, защото се страхуват от хората. Дивите гълъбчета се страхуват напълно от човека и предпочитат да живеят в планините или в горите.

Описание на синия гълъб

Градският гълъб се разпространява почти по целия свят. В Русия тя се среща не само в европейската част на страната, но и далеч отвъд Урал. Тези птици перфектно понасят руски зими и горещо лято, което допринесе за тяхното всеобхватно разпространение.

Следващите роднини на Сезара са следните гълъби:

  • скалист;
  • белия гръден кош;
  • пъстри;
  • Етиопски.

Дова скалистСисар яде всичко и е много плодотворен. Поради това той печели конкуренция с други видове птици. Дивите цисари се считат за уредени. те предпочитат да се размножават и живеят в една и съща територия. Те се скитат изключително рядко. Най-често стадото на гълъбите е принудено да променя местата си от външни обстоятелства.

Градските цисари изобщо не променят местоположението си. Да, те могат да летят на няколко километра на ден от своята територия, но вечерта те със сигурност ще се върнат. Планинските цисари прекарват по-голямата част от живота си на надморска височина от 4 километра. Те се спускат в долината само с настъпването на тежки настинки. Всъщност това е единственият пример за сезонна миграция на гълъби.

Сините гълъби са великолепни листовки. Във въздуха те могат да ускорят до скорост от 150 км / ч. Скоростта на гълъба е 75 км / ч. Тези птици предпочитат да живеят в пакети. Във всяко училище или колония обикновено няма повече от 1000 души.

В света, според грубите оценки на изследователите, има няколко милиона от тези птици. Точният размер на населението не може да бъде преброен, тъй като той постоянно се променя под въздействието на външни и вътрешни фактори. Например, в студени зими гълъбите често умират. Дотук се стига до изчезването на цели колонии от тези птици в градовете. В една плодотворна година или след продължително лято има обратна ситуация: сивите гълъби по улиците на града стават все по-големи.

Много е лесно да се разграничи гълъба от друга птица. Трябва само да погледнем начина, по който ходи. Ако птицата поклати главата си по време на ходене, това е точно гълъб. Тази особеност на движението се обяснява с необичайното функциониране на визуалния апарат на sizar. Споделяйки стъпка, той протяга глава напред и замръзва за миг, оценявайки околната среда.

друг отличителна черта сини гълъби. Това е името на гърлевото гърчене, с което мъжът призовава жена и предупреждава съперници, че територията е под негов контрол. Не само мъжете ще грухтене, но и женските по време на инкубацията на пилета. Вярно е, че тяхното привързаност е по-скоро като претърсване на коте.

Според орнитолозите има 5 сорта:

  • задължителната военна служба;
  • гнездене;
  • болногледач;
  • аларма;
  • по време на хранене.

В допълнение към гласа, тези птици комуникират помежду си с помощта на потупването на крилата. Очите на цезарците могат да бъдат червени, оранжеви или златни. Цветът на краката може да бъде много различен. Най-често срещаните цветове са розови и черни.

Цвят на оперението на Цезария

Сини гълъбиНай-често срещаният цвят на перата в сините гълъби е сиво-синьо. Всъщност поради това те се наричат ​​цензури. Ако погледнете отблизо синия корем на гълъба, можете да видите, че главата, врата и гърдите на птицата имат зеленикаво-виолетов оттенък. Perryks на goiter може да бъде хвърлен в розово.

Има подвидове на Цезария, които ясно проследяват бели и черни ивици по талията. Градските гълъби традиционно са известни с разнообразието от оцветяване на оперението. Това разнообразие се обяснява много просто: дивите птици имат възможност за свободно преминаване с домашни гълъби. В резултат на това на улиците на града могат да се срещнат типичните сизаряни с охра или пенисто перушина.

През последните години, по улиците на градовете, все по-често срещате напълно черни гълъби. Това е сигурен знак, че градските sizari започват да се преплитат с дивите си роднини. Трябва да се отбележи, че възрастните жени са много сходни на цвят с мъжете. Но те могат да бъдат разграничени от ясно изразен подсладител и липса на метален блясък върху пера.

Между другото, в младите гълъби няма метален блясък. При мъжете се появява едва след преминаването на първия молт.

Начинът на живот на птиците

Синьо гърло с бяло гърдиСисарите са дневни птици. Докато в твърдостта слънцето стои, те се хранят и активно летят. В градски условия сините гълъби променят поведението си малко. Те могат да бъдат активни дори след залез слънце заради доброто осветление на улиците. През повечето време птиците ходят на земята в търсене на храна. Седейки на земята, те почиват. За полетите те не разпределят повече от 30% от цялото време на събуждане.

През нощта тези птици спят здраво. И гълъбите винаги заспиват в гнездото, а мъжете седят някъде близо, пазейки душата им и потомството им. Сутрин и вечер птиците по приятелски начин отиват на мястото за поливане.

Според дейността, градската градина е много по-ниска от дивата природа. Това не е изненадващо: градът има много храна и топла тавански помещения, където можете свободно да се възпроизвеждате през цялата година. Понякога сините гълъбчета, живеещи в градовете, дават наведнъж 8 родила за първата година. Дивите цисари с такава плодовитост не се различават. В рамките на една година те могат да дадат максимум 4 животни, а дори и тогава при благоприятни метеорологични условия.

Що се отнася до дейността на дивите гълъби, за него е говорил красноречиво: диваците за 1 ден могат да отлетят от гнездото с 50 км. Най-дългите полети се случва през зимата, когато е много трудно да се храни в дивата природа.

Какво гълтат гълъбите?



Както вече споменахме по-горе, сините гълъби могат да ядат всякаква храна, но на основата на диетата им са растителните продукти:

  • плодове;
  • царевица;
  • семена от различни растения;
  • плодове и зеленчуци.

Какво правят сините гълъби?Тези птици обичат много ловни насекоми, а понякога нямат нищо против да ядат червей, охлюв или нелегални черупки. По време на настинката гълъбите могат да станат осакатяни. Храни за домашни любимци те помагат на малки камъчета, които те поглъщат предварително.

Сисарите са изпратени на плячка за храна в опаковки. На едно място те могат да се съберат до няколкостотин. Особено големи стада от сиви гълъби могат да бъдат намерени на полетата, където се извършва събирането на зърнени култури. Птиците организират там от най-близкия град по организиран начин и плюят зърното, което е паднало в почвата. Земеделските стопани не карат гълъби, тъй като заедно със зърното тези птици вземат семена от плевели. Поради голямото телесно тегло и слабите крака, sizari не могат да умрат ушите.

В даден момент това е синьо гълъбът може да поеме до 40 грама зърно. В този случай, дневната ставка на храна за тези птици не надвишава 60 През последните години бе белязана от преход към Сезар необичайно за тези методи за производство на храни. Птиците започнаха да се изтеглят активно от земята в областта на овес зеле, ябълки и кълват promorzshie дори изкормване котило на кучета, в търсене на останки от храна за кучета.

Възпроизвеждане на Цезария

Жителите в градовете и в дивата природа на птиците са моногамни по природа. Те избират двойка веднъж и за цял живот. Щом мъжът избере женската, тя незабавно започва да се върти около нея, надувайки опашката и крилата, като се редува кръгова обиколка с лъкове. По време на брака птиците променят посоката си повече от веднъж. Сватбеният танц завършва с рязко хвърляне на главата и гърдите на мъжката.

Възпроизвеждане на синкави гълъбиАко женската подкрепя мъжа, той незабавно започва да търси място за гнездото. Избирайки подходящо място, синята гълъбче започва да дърпа клони и надолу, откъдето по-късно женската ще построи гнездо. Сините гълъби имат много просто гнездо: плоска купчина с малка депресия в центъра за яйца.

Тъй като гълъбите живеят в колонии, един чифт може да заема само малко пространство под мястото на гнездене. Но дори и тази област мъжки защитава много стриктно и строго репресират опитите на други птици да пресече eo.Samka снася яйцата с разлика от два дни. По принцип в зидарията няма повече от три яйца. Много рядко в гнездото може да намерите 5 яйца.

Овце, седящи на яйца не повече от 19 дни. Този път е достатъчно за узряване на пилета. Веднъж на ден мъжът променя женското в гнездото, за да може да се справи с нуждите си. И двамата родители са ангажирани с храненето на млади животни. През първите дни те хранят пилетата 4 пъти на ден, а след това броят на храненията се намалява до два пъти.

Основната храна за младите животни е вещество, подобно на овесена каша. Тя започва да се произвежда в рогата на родителите на седмия ден след зидарията. Фуражното вещество е омекотено зърно, семена и трохи от друга храна.

В градски условия цезариусът престава да храни фуражите през гулата още на 17 ден. Дивите животни подкрепят младите до 25 дни. Жената може да отложи следващия съединител в рамките на седем дни, след като предишното поколение пилета е напуснало родното си гнездо.

Естествени врагове на сините гълъби

Най-вече цианопите получават от пернати хищници. Те много харесват да ядат ястреби с месо от гълъби. Тяхната дейност е особено опасна по време на периода на размножаване на сините гълъби. Хоукс може лесно да убие гълъб. Едно семейство гошоук или врабче може да изяде до 5 цезарии за един ден.

Струва си да се отбележи, че ястребите представляват заплаха главно за дивите гълъби. Градските колеги на тези птици са застрашени от сокол. Този силен и грациозен хищник не се страхува да лети в града, за да лови цезаряните. Освен това, в съвременните условия, пасторови соколи изхранват пилетата си главно гълъбче месо.

Брой гълъби на гълъби Също така черни и сиви врани могат да се режат. Рядко атакуват възрастни птици, но с радост разбиват гнездата на колониите и открадват пилетата. Ако вранито реши да атакува възрастния цезар, изберете най-слабият или най-старият.

Гнездата на диви гълъби често са разрушени от такива горски хищници като:

  • тършувампорове;
  • златка;
  • змии.

Това се случва, че яйцата на тези птици стават жертва, особено отчаяни гущери. Сините гълъби могат да умрат от инфекциозни заболявания. Инфекцията се разпространява много бързо в колонията, поради голямата тълпа на гълъбите.

Влиянието на градските Цезари върху човешкия живот

Животът на тези птици се е променил много с появата на големи населени места. Много от тях започнаха да зависят от човека. Те започнали да пътуват с хора, така че се установявали почти на всички континенти.

Тези птици имат положителни и отрицателни ефекти. Основната опасност от близост до гълъбите е разпространението на различни заболявания. Лекарите са доказали, че могат да се заразят с орнитоза, троореза, птичи грип. Вярно е, че директна инфекция на човек от птица се среща рядко.

Гълъбите развалят външния вид на града. Техните изпражнения могат да бъдат намерени навсякъде .. На паметници, покриви, подпрозоречни первази, прозорци, стрехи, огради, превозни средства и т.н. От положителната страна на живота, заедно гълъби и хора, е фактът, че тези птици са ефективно унищожават отпадъци по улиците. Това води до намаляване на риска от разпространение на опасни микроорганизми.

най-накрая, времето може да бъде определено от Sizans. Тези птици са много чувствителни към промените в атмосферното налягане. Сисарите перфектно виждат и перфектно се движат в космоса. Поради това винаги се връщат вкъщи. Благодарение на тези особености, хората ги откриват като пощенски пратеници. Вярно е, че гълъбите не са били използвани в тази роля в продължение на почти 100 години. Въпреки това, много хора все още държат гълъби.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2021 uathetlesin.ru