uathetlesin.ru

Bird joke-mockingbird: как изглежда и какво се храни

Птицата от джейДжей е много чувствителна птица, която чува първите. Острият й вик може да предупреди всички обитатели на гората за подхода на големите хищници или хора.

В гората птичият джей се превръща в истински пазач и придружава с остри викове всички движения на потенциално опасни обекти.

Джей има неоспорим талант за имитиране на гласовете на други птици и животни, както и други разнообразни звуци. И много често в гъстата гора можете да чуете медуването на домашно коте - очевидно, джей се връща наскоро от човешките селища.

Районът и природата на sockeye

Jays са широко разпространени в цяла Европа, Мала Азия, Северна Африка и Кавказ. Можете да срещнете тази необичайна птица в Сибир, Китай, Япония, Монголия, Корея и Сахалин. В Централна Азия тази птица не се среща в природата.

  1. Някои от популациите на тази птица са мигриращи, докато други са заседнала. Тази зависимост е характерна не само за северното население, но и за европейските територии.
  2. През есенно-зимния сезон джуитите обикалят горите. Есенната миграция се наблюдава в средата на септември и до средата на ноември. Пролетната миграция се случва през март.
  3. Птиците обитават горите - широколистни, иглолистни и смесени. Особено предпочитание за джей яйце дава дъбови горички и гори.
  4. На юг птицата гнезди и сред високите храсти. В допълнение към горите, пилетата могат да живеят в стари паркове, широколистни или иглолистни гъсталаци.

вид

Джей е горска птица, която получи името си от старобългарската форма на глагола "блясък". Това име е получено от птицата за яркото му оперение и жив, весел характер.

  1. Тялото на тази птица е боядисано в равнобежов цвят. На гърдите перата имат по-светъл цвят.
  2. Крилата са украсени със сини, бели и черни петна, които също се наричат ​​огледала.
  3. Къде живее джей?Размерът на тялото на птицата заедно с опашката не надвишава 40 см. Малкият юноша се ражда доста голям и бързо натоварва.
  4. Теглото на един възрастен не надвишава 200 грама.
  5. Лапата на перото е тъмнокафява.
  6. На главата на птицата има сладък герб от пера. Ако този гребен е повдигнат - това показва, че птицата е разтревожена.
  7. Отличителна черта на синия джей е яркото оперение на облегалката и ярко синята мида на главата.
  8. Чокът е много силен и остър, с малки размери. Той е идеално подходящ за отрязване на ядки, жълъди и много твърди плодове.

За да видите соковете на джуки е изключително рядко. Много често обаче е възможно да се чуе и разпознае присъствието му в близост до много неприятните остри звуци, които тази птица може да направи. Тя е много Срамежлив и бързо лети от място на място, така че можете да видите ярко сините си пера само при преминаване между клоните.

Пътят на птиците е маневрен, а не прекалено бърз, Въпреки това, за нея е много удобно да пътува на кратки разстояния.

Джайкът се спуска рядко на земята. На повърхността на земята тя се движи с къси скокове. По принцип предпочита да се движи в горния слой дървета. През нощта, джей, както повечето птици, спи.

Възпроизвеждането и продължителността на живота

Срещата за тези птици започва през пролетта. Мъжът при избора на чифт започва да се разхожда, да натрупва много шум, да разтваря трюма си в усилие да задоволи женската.

  1. От средата на април птиците започват да образуват двойки и гнездят. Обикновено това се случва на места, където дъждовете са обитавани от дълго време и няма да бъдат разтревожени от други птици.
  2. Гнездото е изградено чрез съвместни усилия. За това използват стъбла от трева, тънки клонки и парчета вълна. Гнездата се намират в стволовете на дървета на силни клони над нивото на един и половина метра от земята.
  3. Яйцата в соковете са петна, жълтеникаво-зелени. За един сезон женската оставя 4-7 яйца.
  4. Въпросът кой излюпва яйца все още е спорен. Някои орнитолози казват, че това е съдбата на жената, докато други смятат, че жените и мъжете седят в гнездото последователно.
  5. Джей с пилетаСлед 15-17 дни се появяват гнезда в гнездото. Възрастните патронизират пилетата до есента. След 20 дни младите хора бавно започват да показват независимост - излитат от гнездата в опит да намерят храна. Младите хора ядат гъсеници, които получават родителите си. С течение на времето възрастните пилета на джей преминават напълно към зеленчукова храна.
  6. Година по-късно младите пилета стават сексуално зрели.

Средният живот на тези птици е 6-7 години. В света най-старият джей записва 16 години.

Тази птица е много активна. Опитите за оздравяване могат да станат много интересна и завладяваща професия и да се разраснат с течение на времето в истинска привързаност.

Хранене на присмехулна птица

Диетата на тези птици е много разнообразна и зависи от сезона. Побеждащите птици използват както животинска, така и растителна храна, която се добива върху дървета и на повърхността на земята.

  1. През топлия сезон пилетата гнездят, ядат насекоми - червеи, паяци и т.н. Това носи огромни ползи за гората по отношение на борбата с вредителите.
  2. В допълнение към насекомите птицата е готова да яде мишки, жаби или гущери.
  3. Не презирайте тези крадци и гнезда на други хора, ги разрушавайте и ядете пилета и яйца.
  4. От растителна храна, подигравателите предпочитат семена, зърнени храни и плодове. Като цяло, "продуктите" на растенията представляват основната част от диетата на тези птици. Много ги обичам жълъди, лешници, горски плодове и диви череши.

Тези птици не само си намерят препитание в гората, но също така направете богати доставки за зимата, създавайки множество складови помещения. Птицата копае в земята на малка дълбочина и скрива шишарки и жълъди, ядки и плодове в тях. След това притиска нозете с лапите си и ги поръсва с листа и трева.

Храна за ДжейУединени кътчета за съкровищата си, които се намират в пукнатините на кората на дърветата, между корените или в пукнатините на сухи буци. Птиците се опитват да запазят резервите си там, където има възможно най-малко мишки - в иглолистните сухи гори.

Ядките и жълъдите, които птицата носят не един по един, но едновременно с 7 парчета. За това тя има специална чанта под езика си. За зимата една пестелива птица може да закупи до 4 килограма доставки. През зимата тези килери ще бъдат полезни не само за нея - те се използват доброволно от катерици и други малки животни, гладуващи за дълга зима. На свой ред, джей може да открие доставките на протеини и да ги унищожи.

Тези ядки или жълъди, изгубени от птицата, могат да поникнат в най-отдалечените места от дъбови горички. По този начин семената се разпространяват и обогатяват горското стопанство. По този начин не само дъбови породи, но и леска, птица череша, ровя. Има случаи, когато птиците са откраднали малки картофи.

Характеристики на поведението

Най-голямата активност на всички джуджета е през деня. През нощта спят като повечето други птици. Но през деня птицата е погълната от грижите.

Забелязвайки приближаващ се голям хищник или ходещ човек, джейът веднага ще предупреди всички наоколо с остър вик. Тя ще се движи през гората, придружаваща обекта, който представлява опасност. За тази красива и ярка птица псевдоним горска охрана. Страхът и предпазливостта на тази птица носи несъмнени ползи както за себе си, така и за околните животни.

Животът на малък джей е пълен с различни опасности, но способността му да се крие ще му позволи да се адаптира към почти всяка среда на съществуване.

Джей: Интересни фактиС появата на потомството начинът на живот на тази птица се променя радикално. По това време птицата се държи възможно най-тихо и тайно. И през есента, когато младите ще станат по-силни и ще получат сила, родителите отново ще станат активни и весели. Стади от фиданки започват да мигрират от една гора в друга.

Интересни взаимоотношения в соковете се образуват с мравки. След като открил мравуняк, джей се ревеше и започва да галопира наоколо. Насекомите се пълнят от дома си и започват интензивно да напръскват киселината си, нападнала пера. Джей веднага вдига пълен клюн от мравки и започва да ги разтърсва бурно. По този начин тя може да почисти перата си и да ги освободи от паразити. Птицата може дори да се настани на мравуняк и да остави мравките свободно да се движат около оперението си.

.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2018 uathetlesin.ru