uathetlesin.ru

Африкански щраус. Описание. Къде живее?

Описание на външния вид на африканския щраусАфриканският щраус се смята за най-голямата птица в света и единственият представител на реда на щрауси, семейство щрауси, род на щрауси. Африканският щраус е клас птици и подклас от щрауси.

Международното име на африканския щраус от 1758 г. се счита за "Струтио камел", "Линей".

Биологичното име на тази птица от гръцки език буквално се превежда като "врабче-камила".

Това име стана заради неговите характерни черти: щрауса, като изразителен като очите на камилата, с големи мигли и didactylism крайник и гръдната царевица. Но, за да сравните щрауса с врабчето, най-вероятно те се дължат на слабо развитите крила.

описание

Дали птица или животно е щраус? Африканският щраус се счита за уникална по природа птица, която не може да лети и която няма кил. Тази птица има само два пръста на лапите, което също е изключение от останалите представители на класа на птиците.

Щраусите са най-големите птици на нашата планета. Средната височина на възрастен образец достига 2,7 м, а теглото му достига 156 килограма. Въпреки това, средното тегло на един щраус, като правило, варира около 50 кг. Заслужава да се отбележи, че мъжките са много по-големи от женските.

Скелетът на щрауса не се счита за пневматичен, с изключение на това, че само бедрената кост е изключение. Краищата на кожните кости са се увеличили, за да образуват затворен таз, който също е много необичаен за други видове птици.

Африканските щрауси се различават в своята гъста фигура, силно удължена врата, малка глава с плоска форма, която завършва с плосък, широк и плосък клюн. Чокът има мек израстък на рогова тъкан. Лицата имат големи очи, а в горните клепачи има дълги и дебели мигли.

Както вече беше споменато, килът на тези представители на класа на птиците напълно липсва. Стърнусът в африканските щрауси е слабо развит. На повърхността му можете също да забележите гола повърхност с дебела кожа, която е гръден кошмар. Тази царевица служи като опора, когато птицата лежи на повърхността на земята.

Как изглеждат лапитеТъй като предните крайници са недоразвити крила, на всеки от които има два пръста, завършващи с остри нокти. Зад птицата има дълги, силни, мускулести крака, върху които има и два пръста. На единия от тях има вид копито, което действа като подпора по време на бягството.

Африканският щраус има хладно и къдраво оперение. Перата са равномерно разпределени в цялото тяло. Няма пера върху главата, врата и краката, вместо тях, кожата на тези области е покрита с мека и къса пух. Перата на птиците имат примитивна структура: главите почти не се придържат един към друг и не образуват вентилатор. Африканският щраус има много красиви пера и има много от тях:

  • 16 маховика за първи ред;
  • 20 маховика за втори ред;
  • 50-60 кормчия.

Мъжът от женски е много лесен за разграничаване. Оперението при възрастен мъж е черно, с изключение на опашката и крилата, които са боядисани в бяло. Женските изглеждат по-домашно. Оперението им е сиво-кафяво, а крилете и опашката изглеждат мръсно-бели.

Какво ядат?

Щраусът може да се нарече всеядна птица. Въпреки факта, че съотношението на младите индивиди се състои главно от храна за животни, възрастните птици използват растителност повече. Основната им диета се състои от:

  • билки;
  • стреля;
  • Семена на растения;
  • цветя;
  • яйчниците;
  • Плодове.

Обикновените щрауси обаче не отказват от различни животни:

  • акация;
  • гущери;
  • Малки гризачи;
  • Намален под формата на недохранване на хищници.

Какво изяжда африканският щраусПтиците не могат да дъвчат храната си, затова използват пясък, малки камъчета, чипове, пластмаса, метал и дори нокти, за да подобрят храносмилането. Струва си да се отбележи, че хората могат да са гладни в продължение на няколко дни. Подобно на камилите, тези хора могат да живеят без вода дълго време. Животните ще имат достатъчно течност, която консумират от зелената маса на растенията. Когато щраусите имат достъп до вода, те пият много и с готовност. С голямо удоволствие тези птици обичат и плуват.

Къде живеят остриците?

И къде живеят щраусите и какъв е техният начин на живот? Тези птици живеят в Африка. Птиците се опитват да избягват влажни гори и предпочитат открити тревни места или полу-пустини, разположени на север и на юг от екваториалните гори.

Животните по принцип живеят, като организират групови семейства, състоящи се от зрял мъж, 4-5 женски, а също и тяхното потомство. Често броят на една група достига до 30 души. Младите животни, които живеят в южната част на района, живеят в групи от до 100 птици.

Често африканските щрауси споделят пасища с стада от антилопи или зебри, а животните и птиците се лекуват помежду си мирно. Те пътуват заедно на горещи савани. Поради високия растеж и отличното виждане, птиците веднага могат да забележат приближаването на хищник и бързо се измъкват. Дължината на една стъпка е 4 м. Скоростта на щрауса достига 70 км / ч. Тези животни могат драматично да променят посоката на движението си, без да намаляват скоростта. Младите пилета на практика не са по-лоши по отношение на родителите си. На един месец те могат да достигнат скорости до 50 км / ч.

Основните видове щрауси

По време на плейстоцен и плиоцен на планетата имаше няколко вида от тези индивиди, населяващи Форест и Централна Азия, в Индия и южните райони на Източна Европа. Липсата на контрол върху унищожаването на щраусите доведе до рязко намаляване на населението им. Понастоящем единственият вид включва 4 подвида, които живеят само в Африка. Тези оцелящи подвидове включват следното:

  • обикновен. Този подвид се различава от съществуващото плешиво петно ​​на главата. Това е най-големият подвид, чийто растеж достига 2,7 м, а теглото му достига 156 килограма. Краищата и шията на този щраус са боядисани в яркочервен цвят. Обвивката на яйцата на птиците е покрита с тънки лъчи на порите, които образуват модел, приличащ на звезда. След като обикновените щрауси обитаваха територията от Етиопия и Уганда до Алжир и Египет. Понастоящем този подвид се среща само в няколко африкански държави: Камерун, Чад, Сенегал и Централноафриканската република;
  • Masai щраус: описание на външния видМасаи. Този подвид живее в Източна Африка. По време на размножаването, шията и крайниците на животното придобиват яркочервен цвят. В същото време оперението на тези части на тялото има розов оттенък;
  • сомалийски. Този подвид понякога се разглежда като отделен вид. Мъжките от този вид имат един и същ плешив печат върху главата, както и индивидите от обикновения подвид. Гърдите и крайниците са сиво-сини на цвят. Женските имат яркокафяви пера. Този вид живее в южните райони на Етиопия, в Североизточна Кения и в Сомалия. Този вид предпочита да живее сам или по двойки;
  • южно. Този подвид се отличава със сивкав оттенък на оперение върху шията и крайниците. Птиците живеят в югозападната част на Африка. Подвидът може да се намери в Намибия, Замбия, Зимбабве, Ангола, Ботсуана.

Интересни факти

  • Пилешките пера често се използват за вентилатори, вентилатори и орнаменти за глава. Популярността на перото на щрауса е толкова голяма, че годишно от Африка се изнасят около 370 тона от тази суровина;
  • В средата на XIX век в селското стопанство започнали да се използват щрауси, който играе значителна роля в опазването на популацията на птиците. В момента в повече от 50 страни по света има ферми за отглеждане на щрауси, включително дори и страни с хладен климат, например Швеция. Основните цели на развъдните птици са: запазване на популацията, получаване на скъпа кожа, пера и вкусно месо, което по своя вкус е много подобно на говеждо месо;
  • Перата в щрауси, чиято възраст е 2-3 години, не излизат, но са спретнати. Тази процедура се повтаря два пъти годишно;
  • Интересни факти за щрауситеПреди това индивидите са били използвани като средство за транспорт, като ги използва в колана. също карат коне на птици;
  • Излизайки от хищник, щраусите често изпълняват необичаен трик - птицата пада върху пясъка, протягайки врата си. Това създава впечатлението, че животното изведнъж изчезна;
  • Друга необичайна способност на птиците - Поглъщайте нежелани предмети. Често в стомаха на една птица можете да намерите различни неща: монети, парцали, ключове, куршуми, жлези;
  • Можете да яздите птица на кон. Тези животни са в състояние лесно да носят възрастен човек.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2018 uathetlesin.ru