uathetlesin.ru

Животински лъв: къде живее, храната и потомството му

Лъв - особености на животноКъм днешна дата има много легенди и истории за живота на лъв - царя на зверовете. За да разберете какво - приказка и какво - истината, трябва внимателно да разберете това. Тези животни се различават от всички останали по силата и силата си. Неописуемата красота на гривата и злобният рев дава на лъв истински кралски вид. И дори в навиците на този звяр има царски маниери.

Тежък хищник

Описанието на лъва е предвидимо. Няма значение къде живее кралят на животните - в свобода или в плен - той винаги остава лъв. Голям и мощен хищник с мощно тяло. Лъвовете са много добри бегачи. Тези котки имат такива силни челюсти, че те лесно пазят в устата дори и най-големите животни. Благодарение на мощните нокти, те разкъсват всяка част от своята плячка. Между другото, езикът на царя на зверовете е покрит с малки бодли, които му помагат да се грижи за себе си. С помощта на тези тръни звярът лесно отстранява насекомите от себе си.

Естествено, начинът на живот на котка зависи от това къде живее лъвът. Предимно този хищник живее в Африка и Азия.

Гордост на живо животните - нещо като семейство. Като част от семейството, като правило, един или двама мъже и няколко женски с малки деца. задълженията възрастни мъже включва защита на семейството от мъжки самотници, които често посещават чужди хора. Жените са ангажирани с получаване на храна, лов, както и отглеждане на лъвове. Малките хищници играят активно, разсъждават и развиват, подготвят се за зряла възраст.

Средно гордостта се състои от около 20 души. Територията на лъвските владения достига десетки километри. За нормалния живот е изключително важно да се държат в тази област различни копитни животни. Това ще позволи гордостта да се храните добре.

Азиатският лъв

Където живеят азиатските хищници, е лесно да се отгатнат от името им. Те живеят на територията на индийската гирска гора. Азиатският хищник има и други имена:

  • Как азиатски лъв прилича на мъжперсийски;
  • индийски;
  • Бенгалски.

Азиатският лъв по принцип е много подобен на африканския, но е малко по-малък по размер и тегло. Цветът на вълната им може да бъде кафяв или сив. Ловува хищници в горите и полета. В колко време живеят лъвовете в тези територии не е известно със сигурност. Основната част от тези гори се взима все повече от хората. Котката трябва да напусне и да сподели притежанията си с човека.

Но за да споделят своите притежания, лъвът е не само с човека, но и с други животни. И преди много векове те бяха господарите на земята до Гърция. Има случаи, когато лъвът е срещнат на брега на река Дон.

Нечовешките усилия струват на хората запазването на населението на бенгалски тигри. Днес в специализирани резервати има лъвови семейства и специалисти, които се борят за живота си.

Африкански лъв

Африкански лъв - снимка на животноТози хищник живее в Централна Африка. Те притежават земите на саваните, които задължително имат място за поливане. Визитната картичка на това звяр е, разбира се, луксозна грива, която покрива цялата глава и гърдите на звяра. Pостров е 2,5 метра, а теглото на лъва е 240 килограма. Женските са винаги малко по-малки. Основният слой на животното е кратък, но много дебел. Цветът е пясъчен или в жълти нюанси.

Много голям проблем беше ловът на лъвове. Хората унищожават популациите на тези животни и ако преди две десетилетия населението възлизат на повече от 200 хиляди индивиди, в момента те са десет пъти по-малки. И вината на този човек. Поради честите атаки на царя на животни върху добитъка, хората се борят с тях отрови и примамки.

Колко дълго живее лъвът?

Каква е продължителността на живота на царя на зверовете? Различно ли е в свободата и в дивата природа? Разбира се, да! В действителност, жизнения цикъл на лъва, в сравнение с другите животни, е сравнително малък. Много рядко лъв, живеещи в дивата природа, навърши трийсетгодишна възраст. На възраст от петнадесет години тези хищници са склонни да отслабват и дори да престанат да доминират в гордостта. Лъвците живеят малко по-дълго.

Често мъжките лъвове умират в битка с крокодила, който се смята за почти единственият враг на царя на зверовете. Те непрекъснато се борят и ако лъвът лесно атакува крокодилите на сушата, крокодилът е много по-силен във водата.

Захранване

Естествено, както при всяко друго хищническо животно, месото е основният източник на хранене. За една календарна година един възрастен лъв яде средно петнадесет възрастни животни, тежащи около сто килограма.



Както беше посочено по-рано, жените ловци в гордостта са женските. Но първото ядене винаги е мъжката, доминираща в гордостта. Той винаги получава най-доброто парче, а останалите се ядат от малки и лъвици.

Лео на почивка - снимкаЛъвовете се хранят на всеки три или четири дни. Всеки член на гордостта яде около 20 килограма месо наведнъж. Веднага след обяд цялата гордост отива по приятелски начин в мястото за поливане. Освен това всички имат почивка и тази почивка може да продължи до двадесет часа в края.

Интересно е, че хиени и чакали винаги се скитат в стопанствата на гордостта и ядат лъвска плячка, която обикновено не им пречи.

лов

Най-често срещаната жертва на лов на лъва е:

  • елен;
  • жирафи;
  • антилопа;
  • зебра.

Но това е непълен списък. Лъвът също ловува други животни като тези по-горе.

През деня всички членове на гордостта почиват и получават сила, и щом дойде първият полумрак те отиват на лов. Обикновено гордост, състояща се от пет души, веднъж седмично, носи със себе си лов на един голям звяр.

По време на лова лъвовете разпространяват роли. Човек разсейва жертвата, други се крият в засада и невидимо атакуват. Най-кървавото нещо, като правило, се извършва от най-малките лъвове. Но всички същите лъвици са главните ловци. Те завладяват средата на жертвата и бавно я приближават. В един момент една от жените удря жертвата с лека скорост с лапа, пада, а после лъвицата убива животното, ухапа зъби в гърлото.

След като жертвата бъде хваната, по-възрастният мъж веднага се появява, на когото се дава право първо да опита храната.

Прогениране и възпроизводство

Кралят на животните е много любящ, поради което процесът на размножаване се извършва независимо от сезона и сезона на годината. мате лъвовете винаги си отиват далеч от мястото на гордостта. Колко царе може да има една жена? Африканският звяр може да има до седем лъвици.

Когато жената е на възраст 3,5 месеца, тя оставя гордостта и ражда лъв на уединено място, което тя открива за себе си.

Бебетата се раждат напълно слепи. Кожата на новороденото е покрита с тъмни петна, които излизат навън след изтичането на известно време. Средно се раждат три до пет лъва и само половината от тях остават до зряла възраст.

Лъвовете ядат майчиното мляко и когато стигнат възраст в продължение на седем месеца децата започват да ядат месо. Децата влизат в семейството на два месеца. Хищникът се счита за възрастен, когато достигне пет години.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2021 uathetlesin.ru