uathetlesin.ru

Европейски сърни. Описание на животното

Европейски сърниНашата планета е уникална и невероятно разнообразна фауна само потвърждава този факт. В света има много невероятни същества, които могат да предизвикат истинско удоволствие във всеки човек. Сладък европейски сърна е един от тях. Какво е известно за сърните, какво ядат сърните и къде се намират? Сега ще разгледаме всички тези въпроси.

Европейски сърни. Описание на животното

Сладкар, или както обикновено се нарича, дивата коза е сравнително дребно животно от семейство елени. Във височина възрастните мъже нарастват до 80 сантиметра, на дължина от 130 см и маса от около 30 килограма. Има много малко външни различия между жените и мъжете. Основната разлика е размерът. В последните те са малко по-големи. През пролетния и есенния сезон представителите на мъжките растат с малки лирави рога, които имат три процеси с височина 15-30 сантиметра. В редки случаи роговете растат при жените. В природата това се счита за аномалия.

Сладките сърни имат монохромен цвят и няма разделения в зависимост от сексуалните характеристики. През лятото животното получава червения цвят на козината, а през зимата става сива или кафява. Близо до крайностите вълната е светла, а гърбът е по-тъмен. Новородените бебета се отличават с ясно изразени петна от червено и жълто. В третия месец от живота, петна напълно изчезват.

Европейски сърна - външен видИменно тези качества имат европейските сърни. В дивата природа можеш да се срещнем с муселин-меланистите, за които вълната по някаква причина е станала черна. Според статистиката такива лица живеят на територията на Германия.

Извършването на многобройни операции по сигурността, забраната за лов през определен период от годината и други държавни мерки позволиха да се увеличи общият им брой грациозни животни. Има също така подобрение в раждаемостта и добро адаптиране на сърните към зони, които са променени под въздействието на човешката дейност.

Какво се храни

Основната съставка в диетата на сърните е растителният свят на местността, в която живее. Известно е, че животното сърната обичат да живеят в естествената зона лесостеп, където гората дава път на множество храсти и поляни с гъста растителност и разнообразие на труднодостъпни места, където е възможно да се организира подслон и да се предпазват от хищници.

Размерът на сърните е относително малък, така че височината на тревата трябва да остане средна. Животните свободно се хранят с кората на дървета, мъх, плодове, плодове и ядки, както и различни храсти. Диетата може да варира от времето на годината и климатичните особености на региона.

През зимния сезон европейските сърни се превръщат в малки стада, които включват до 15 възрастни и се преместват в горски територии. На полето популацията на стадо достига 40 глави. През зимните групи има жени с млади животни, едногодишни и в редки случаи също и възрастни мъже. Стада непрекъснато се движат от едно място на друго, търсейки необходимото количество храна. Територията, която животните могат да заобиколят, може да достигне 500 хектара.

Ако валежите са достатъчно високи, например 50 сантиметра сняг и повече, стадата спират на едно място и като храна използват кората от иглолистни дървета. Зимният сезон се смята за най-опасен. Според статистиката най-голям е броят на смъртните случаи на сърните за зимата.

При липса на нормалната доставка на храна в студения период от годината се дължи на неспособността на елен ходят на дълги разстояния чрез дебел и дълбок сняг, много лесовъди установят специални животински хранилки. Сладко сърце с голямо удоволствие идват да ядат зеле, ряпа, моркови и други култури. Лесничеи и ловци редовно се брои броят на дивите кози. Известно е, че увеличаването на раждаемостта води до увреждане на селскостопанския сектор и до голяма конкуренция между отделните индивиди. Намаляването на броя на сърните може да доведе до бързо изчезване на видовете поради честите нападения от хищници и ловци.

Метаболизмът на сърните в Европа е забележимо намален през зимата. В резултат на това това води до намаляване на обема на фуража, основната част от която е:

  • Мъжката сърна е различна от женскатасуха трева;
  • дървесна кора;
  • клони от храсти.

Някои хора успяват да намерят останките от покрити със сняг ядки, мъх и лишеи. Също така дивата коза никога не изоставя селскостопанските продукти, оставени от човека, например:

  • царевица,
  • картофи,
  • цвекло.

И много други.

Благодарение на отличния си чар, еленът може бързо да открие храна, плодове, ядки и други хранителни продукти дори и под десетки сантиметра дебел сняг.

Какво животно яде през пролетта?

С настъпването на затоплянето на пролетта европейските сърни се разделят на малки групи, които като правило включват само женски и млади. Една година навършва бързо на свободна територия, където тя ще бъде хранена през цялото лято. След като се идентифицира с местообитанието, козата остава там дълго време. Мъжете ревностно защитават територията си от други представители на видовете и поддържането на един единствен начин на живот влияе положително на интензивността на храненето.

Какво правят еленът в природатаДейността на европейските сърни в топлия сезон става бавна и не е интензивна. Това е свързано с бременност. Трябва да се отбележи, че ембрионът на телето може да бъде в матката за известно време, но той ще расте започва само през януари. В резултат на това оцеляването на потомството е максимално, а адаптацията към особеностите на региона е успешна. Женските раждат бебета от април до юни.

През пролетта на тази грациозна гора обитателите се появяват пресни леторажи от детелина, сочна трева и зимни култури.

Що се отнася до поведението на мъжете, те са много по-активни в поведението си отколкото при жените. Възрастните индивиди започват да маркират своите притежания с течност от потните жлези, които са на главата, шията и в областта на копита.

Какво правят европейските сърни през лятото?

През летния сезон женската елен започва лактация. Ако жената вече имаше деца, тогава текущото потомство трябва да се състои от двама души. Едно младоженец ражда само ранни или стари, слаби животни. През първите дни животът им, децата на сърните се крият във висока трева и вземат майчиното си мляко девет пъти на ден. Когато идва вторият месец, малките деца започват своето независимо търсене на храна и изпробват многобройни видове сочни билки, които могат да се намерят близо до дома им. Периодът на лактация при жените завършва след като малките достигат 2-3 месечна възраст.

Как сърните се размножават и се установяватТоплият лятд е най-доброто време за растежа на елен. През този период в диетата на животното има много различни храни с уникални хранителни вещества и витамини. Според статистиката, в лятото сърна може да яде до 850 вида растения. Най-важният деликатес са младите сочни листа и клонки. Повечето от диетата се заемат от двусемеделни билки. Останалата част принадлежи към леснодостъпни храсти и дървета с малки размери. Също така фуражната база включва монокотиледони, мъх, гъби и папрат.

В допълнение дива коза може да яде листа от дъб, габър, бреза, череша от птици, планинска пепел и липа. Билки с високо съдържание на вода са любима храна за дива коза. Сред тях:

  1. кала;
  2. житни растения;
  3. крава пащърнак;
  4. киселец;
  5. кръвно гърло;
  6. планинар;

Също така дивата коза не отхвърля сочните плодове, които съдържат много минерали и витамини. При всяка болест, животното търси пелин и други отровни растения.

Какво правят европейските хрътки през есента?

Когато дойде есенният сезон, животното има тенденция да натрупа тегло и да натрупа необходимите количества хранителни вещества преди следващата зима. За да извършите замислената дива коза подходи към човешки домове и полета в търсене на остатъци от царевица и други култури, оставени от земеделските производители след прибиране на реколтата. Хранителното поведение на сърните се отличава с една особеност: животното рядко яде цялото растение. Най-вероятно го захапва от всички страни и търси друг.

В резултат на това сърните могат да ядат голям брой растения, без да причиняват значителни щети. Само през зимния период ситуацията се променя и козите ядат всичко, което им харесва.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2018 uathetlesin.ru