uathetlesin.ru

Степ котка - външен вид, поведение, отличителни черти

Степ котка - какъв вид животно е това?Степна котка или степна котка е подвид на дива горска котка, която се появи преди 130 хиляди години много преди появата на човека. До неотдавна се смяташе, че това са степните котки преди около 10 хиляди години опитомили египтяните. Този вид е предвестник на нашите домашни котки.

Но последните проучвания на учени са показали, че египтяните не са били първите хора, които опитомяват котки. Учените са установили, че първите котки са опитомени от жителите на района, където днес са модерният Израел, Ливан, Сирия, Ирак. Именно в тази област номадският човек реши да се засели и селското стопанство възникна там.

Малко история

Тази област се нарича люлката на цивилизацията. Първото погребение на човек и котката му е датирано приблизително 7500 години Преди новата ера. А археологическите находки на територията на древния Египет датират от 2000 г. пр. Хр. Ето защо, учените заключават, че котките на древен Египет "дадоха" люлката на цивилизацията.

Степ котка - редки снимки в природатаИ не само за древния Египет, но и за целия свят:

  • Те бяха контрабандирани от финикийците и продадени на гърците като фини ловци на мишки и плъхове;
  • в европейските държави те са били купени за огромни суми за подаръци на високопоставени лица;
  • котките също се оценяваха скъпо в Русия.

вид

Въпреки факта, че степната котка е подвид на дива горска котка, те имат различия. Степната котка е по-малка по размер от дивата горска котка и по-къса козина. Цвят на вълната на индивидите Този вид има пясъчен или сивкав оттенък. Опашката е покрита с тъмни ивици и петна, като горната част на тялото, което позволява на степната котка да остане незабелязано. Тези бозайници имат високо, силно тяло с мускулеста физика. Средното тегло е около пет килограма. Лапите са мощни и силни.

Степ котки са в състояние напълно да изтеглят ноктите в подложките на лапите, така че те мълчаливо да пълзи до плячката. На малка, леко удължена муцуна са изпъкнали големи оранжеви очи. Цветът на очите е главно кехлибарено-жълт.

хабитат

Местообитанието на този вид е доста широко. Въпреки полученото име, степната котка предпочита пясъчните подножия край блатата и язовирите. Те живеят в Централна и Централна Азия, те се намират в Кавказкия полуокеански регион. Те могат да бъдат намерени в Северна Индия и дори на средиземноморските острови. В Русия следи от този вид могат да бъдат намерени в региона Астрахан. Степ котки често се намират в близост до човешки жилища в търсене на мишки и плъхове. Този вид избягва снежните места, тъй като не е пригоден да храни и да лови в дълбок сняг. Въпреки името си, степната котка избягва откритата площ и се задържа в гъсталаците. Не се страхува от вода, ако е необходимо, дори може да плува малко езеро или река.

поведение

Какво представлява степната котка (забелязана котка)Степната котка е хищник. Той яде мишки, плъхове, земни катерици, трупове. Не пренебрегвайте и птиците, насекомите и земноводните. Благодарение на острите нокти котката красиво изкачва дървета, което му позволява да яде яйца от птичи гнезда. Степ коте ловува предимно през нощта и привечер. Денят се прекарва в дупки. Ловни степни котки по различни начини:

  • Котката може да се промъкне до плячката възможно най-близо и да атакува с един прецизен скок;
  • или да пазят плячката си дълго време в дупките, докато гризачът не се появи на повърхността.


Когато се сблъскате с по-големи хищници, една котка от степта обикновено се крие в гъсти дървесни корони или мухи. Ако, обаче, Не можех да избягам, котката повдига косата "на края" и аркира гърба с арка, като по този начин се опитва да сплаши противника. По време на атаката котката пада на гърба си и удря с остри нокти.

Мъжките от този вид водят самотен живот. Мъжете ревниво пазят територията си от нашествие. Женските се заселват недалеч от мъжки пол и ако е необходимо, могат да се обединят с мъж, за да изгонят непознати.

От януари до март котките и котките оставят потомство. Няколко мъже могат да се грижат за една жена. Жената винаги избира най-големия и здрав мъж. След чифтосване мъжът не взема никаква част в грижата за потомството. Бременността в степната котка трае около два месеца. Здравословната жена обикновено има три бебета. Младите жени обикновено имат едно коте, а зрелите котки имат до шест котенца. За оттеглянето на потомството жената намира изоставена дупка от лисица, глухар или язовец.

Степна котка - рядък вид, включен в Червената книгаЖилището на степните котки е разположено просто - това е директно движение, завършващо в задънена улица на 100-150 сантиметра. Жената разширява безизходицата и прави отпадъците от суха трева. Котенца, точно както при домашните котки, се раждат безпомощни и слепи. Инстинкт на майката степната котка е силно развита, така че потомството, което тя никога не хвърля. През първите няколко месеца те са напълно зависими от грижите за котката. В 10-14 дни след раждането котетата откриват очи и слухови канали.

Женската храни котенца с мляко за около два месеца, след което постепенно започва да свикне с месо храна. Първо, тя носи мъртви котенца на котенцата, после полумъртъв и накрая жив, по този начин постепенно преподава потомство за лов. Три месеца след раждането, малките излизат от дупката и отиват на лов с женската. В рамките на половин година женската се грижи за потомството, а след това котенцата започват независим живот. Година по-късно женските са готови за сезона на чифтосване. Мъжете започват да се размножават за две години.

Специални функции

Както всяко животно, степната котка има свои собствени характеристики. Например козината на степните котки е гъста и не много дълга и, за разлика от горските котки, чиято козина расте по-дълго през зимата, тази собственост не съществува в козината на степните котки. През зимата, когато котките не разполагат с достатъчно храна, те могат да се появяват в близост до човешки села и да нахлуват домашни птици.

Животът на тези котки в дивата природа е нисък - от пет до шест години. В зоологическите градини, степните котки живеят много по-дълго - от десет до дванадесет години. За хората този вид е недоверчив и срещи с човек избягва. Степ котките са много тихи животни - дори на места, където са гъсто населени, не е лесно да ги чуеш. Сега популацията от степни котки бързо се свива поради загубата на обичайни местообитания за тях. Тези животни се опитват да се спасят от изчезване и да спасят населението си в дивата природа. Този вид е включен в Червената книга.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2021 uathetlesin.ru