uathetlesin.ru

Леопард от далечен изток (Amur): описание и област

Леопард от Далечния изток - какъв вид животно е това?В Далечния изток леопард и амурски леопард - хищник, който живее в Усури тайгата, планинските райони на Корейския полуостров и бореални гори, които се намират в Манджурия. Леопардът на Далечния изток е най-северният представител на всички съществуващи подвидове на леопарда.

Въз основа на филогенетични и генетични данни, най-близките му роднини са индокитайски и северен китайски леопарди. Сред далечните роднини са африкански тигър и лъв.

Първата документална информация за лежопада от Далечния изток датира от 1857 година. Те бяха изоставени от германците естественият учен Шлегел Херман. Освен това, заслужава да се отбележи, че цялата информация е получена въз основа на кожата, отстранена от убития хищник в Корея.

Леопард отвъд Изтока: диапазонът

Леопард отвъд изток - характеристики на външния видТериторията на разпространението на хищници е изключително голяма и на практика се намира в субтропичния пояс. Не може обаче да се пренебрегнат студените течения на Тихия океан и въздуха потоци от Източен Сибир, които правят крайбрежния климат не толкова удобен за хищник, както на Кримския полуостров или на територията Краснодар.

Местообитание характеризиращ продължителен на студени зими със средна температура -40˚S и изгарящ кратко лято температура от порядъка на 30 ° топлина. Въпреки тези драматични температурни промени, дивата източна леопард се адаптира идеално към всички условия на околната среда.

Общото местообитание на хищника са смесени гори, планински скали и брегове, скални склонове много пещери. Амурски леопард са склонни да се ловува на надморска височина от 700 метра над морското равнище, където копитните население е винаги един и същ стабилна, и затова снабдяването с храна има повече от достатъчно.

Интересна особеност е, че леопардът на Амур винаги подрежда бърлогата си от населените места.

Леопард от Далечния изток: брой подвидове

Да гледаш в дивата природа с очите на този хищник е голям успех и късмет. За цялата история на наблюденията никога не са били записани места с голямо население. Въпреки това, Преди хилядолетия хищник живее в голям брой по цялата територия на Ussuri. Той отдавна е бил обект на риболов на Корейския полуостров. Според оцелелите документи (договорът от 1637 г. между Корея и Китай) има стотици мъртви животни, чиито кожи са били изпратени в Китай.

Към днешна дата, до най-дълбокото съжаление, че в резултат на човешката икономическа дейност, бракониерството и незаконната мащабно изсичане на гори броя на амурски леопард незначително.

На територията на Южна Корея, леопардът Амур е бил забелязан за последен път през 1969 г. Що се отнася до Северна Корея, всяка информация за живота на животните и няма популация от подвида. До 2000 са записани около 40 души. На границите на Приморския територия през 2015 г., населението на леопард далекоизточен не надвишава 60 физически лица, а Китай записани общо 12 хищници.

Описание на външния вид

Леопардът Амур е доста голяма дива котка, но по размер е по-малък от ягуарите, лъвовете и тигрите:

  • Тялото на хищника е грациозно и удължено, леко визуално сплескано отстрани. Дължината на тялото варира от 105 до 137 см.
  • Височината в холката не надвишава 78 см.
  • Опашката е дълга - не по-малко от 80 см.
  • Мечовият леопард от Далечния изток живее в пленДължината на крайниците е малка, но въпреки това са мощни.
  • Ножовете са прибиращи се и невероятно остри. На предните крака дължината на ноктите може да бъде до пет сантиметра.
  • Теглото на един възрастен мъж варира от 32 до 53 кг, а жената рядко надвишава 43 кг.
  • Главата е сравнително малка, кръгла.
  • Челото е изпъкнало и изключително силно.
  • Носът е широк и продълговати, боядисани в тъмни тонове.
  • Ушите са широко засадени, миниатюрни и заоблени.
  • Очите на зеницата са големи, но самото око не е там.
  • Дебели бели и черни мустаци, дължината на която достига 10 см.
  • Зъбите са дълги и остри, думите ножове.
  • Тялото на животното е покрито с гъста, разчленена вълна, която е плътно притисната. Дължината на палтото в корема достига 7 см, а на гърба - не повече от 5 см през зимата. Най-често срещаният цвят е жълт с червеникав или червен оттенък, през зимата получава по-малко наситени цветове.


Забелязаният цвят позволява на животното да се слее с околната среда, като по този начин хищникът става невидим за жертвата. Разположението на марките върху тялото на Леонардовете на Далечния изток е уникално за всеки отделен човек.

начин на живот

Леопард от Далечния Изток - размножаване и отглеждане на потомствоЛеопардът на Амур практически не се различава в поведението си от други представители на котките - предпочита изолацията и независимостта.

Местообитанието на индивидите често съвпада с границите и например един единствен планински път може да бъде използван от няколко представители на подвида. Сблъсъци между леопардите се срещат рядко, но ако се случват края трагично за по-слаб представител на Леопард Амур. В повечето случаи, да разберете отношенията и младежи от мъжки пол на, понякога има конфликти между мъжкото и женското, което е необходимо, за да защитят своите малки вълчета.

В районите, където живее леопардът Amur, е възможно да се намерят конвенционални белези - разхлабена почва или сняг, дълбоки драскотини върху дървесни стволове. Животното може също да "маркира територията" с помощта на урината си. В повечето случаи всички марки не се намират по границата, но основно в централната част на обекта.

Заплахата за Леонардовете от Далечния Изток е представена от вълк или по-скоро от пакет вълци. Едно стадо може да атакува малък или възрастен леопард. В повечето случаи противоречията с тигъра или обикновения тръс в подвида не възникват. Леопард Амур се опитва да стои далеч от кафяви и хималайски мечки, защото те не могат просто да улови плячка, но и измести леопарда от собствената си бърлога.

Растителност и лов

  • Самотните комарчета за плячка през нощта са често срещани за леопард Amur. Те стоят далеч от суматохата и не харесват шума. Дълго време жертвата може да чака, без да се доближава до нея. Хвани звяра, удари го с остри зъби, трапецничают веднага.
  • Има голямо мъртво животно за около седмица. Остатъците от месо леопард се крият в уединени места или се вкарват в неговата бърлога. Неговата плячка се радва на язовец и миещи мечки, мечки, диви прасета и лисици.
  • Степента на животното е доста широка. През лятото хищрите предпочитат дивите кози и елени. С настъпването на зимата се провежда лов за малките на източноазиатските елени и дивите свине.

репродукция

Установено е, че не всички жени са способни да дадат потомство и по много причини това потомство в повечето случаи умира без да достигне своята възраст. Продължителност на сватбения период е само няколко дни и пада в края на есента или средата на зимата. Мъжете винаги са по-привлечени от младите жени, в резултат на което често се случва кърваво "изясняване на взаимоотношенията". Леоардите от Далечния изток не създават дългосрочни двойки. Скоро след чифтосването, женската се опитва да се отърве от мъжа и тайно подрежда лехи за предстоящото майчинство.

Как изглежда леопардът Амур?Продължителността на бременността не надвишава 3,5 месеца. Като правило женската ражда не повече от 4 котенца. Малките са напълно слепи, теглото им варира от 400 до 600 грама. Котенцата са покрити с космена козина с подчертана лепкавост.

Малките започват да отварят очите си една седмица след раждането и след две седмици започват активно да се промъкват. Два месеца по-късно трохи започват да се появяват от дъха, а околния свят ги кара да се интересуват. Петмесечните деца заедно с майка си вече могат да покриват до 8 километра на ден.

По правило децата ядат майчиното мляко за период до шест месеца. За 1,5-2 месеца те първо вкусват месо, и до три месеца вече без това не правя. В повечето случаи малките живеят с майка си до появата на ново потомство, но могат да оцелеят независимо от година и половина. Сексуалната зрялост на мъжкия леопард Amur достига за 2-3 години, а женската - за 2 години.

В плен Леопард от далечния Изток живее повече от 20 години, в условията на дивата природа животът на животните рядко надвишава 15 години.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2021 uathetlesin.ru