uathetlesin.ru

Живот на животните: описание, видове и поведение

Wombats: външен видWombats са къси крака, мускулни боздугани бозайници, чиято родина е Австралия. Те са с дължина около един метър, включително малка опашка. Има три оцелели вида и всички те са членове на семейство Vombatidae. Те са адаптивни и устойчиви на местообитания. Обхватът им е ограничен до горски и планински райони на югоизточна Австралия, включително Тасмания, както и изолирана площ от около 300 хектара в Национален парк Epping Forest в Централна Куинсланд.

Въпреки че са проведени генетични изследвания, развитието на това семейство все още не е напълно разбрано. Според някои резултати те са се различавали от останалите австралийски маршове относително рано, преди около 40 милиона години, докато според други оценки несъответствието е около 25 милиона години. Има теории, които определят тези животни като миниатюрни роднини на diproctodontas, които имат размери от носорог. Но по-късно учените разкриват, че те имат ясна паралелна еволюция, следователно текущата им класификация като отделно семейство.

Външен вид на матката

На външен вид те приличат на малки мечки: тялото е дебело, късо и тежко. Опашката е елементарна или къса (по-малка от 5.5 см) - тегло - 15-40 кг. Главата е гъста и широка. Ушите със среден размер са къси, кръгли или остри.

Краката са къси, дебели и силни, около една и съща дължина, с пет палеца. Първият пръст на задните крака е слабо развит и лишен от нокти.

Кои са матките?Вомбатите изкопават огромни системи за изсипване с предни зъби и мощни нокти. Една особеност, отличаваща ги от другите вируси, е тяхната обратна чанта. Предимството на обратната рамка е, че почвата не попада в торбата по време на копаене.

Въпреки това предимно здрач и нощно животно, те също могат да излязат навън в хладни или облачни дни. Те обикновено не се виждат, но оставят достатъчно доказателства за появата им, оставяйки отличителни кубични изпражнения. Умбат - тревопасни- техните диети се състоят главно от билки, кори и корени, а режещите зъби наподобяват зъбите на гризачи:

  • бобри;
  • плъхове;
  • мишки.

Зъбите им са приспособени за твърда растителност и като много други тревопасни бозайници, те имат голяма диастема между резците и зъбите на бузите.

Цветът на козината може да варира от пясъчно до черно. И трите известни оцелели вида имат средно около метър дължина и тежат между 20 и 35 кг.

Обикновени гърди живеят до 15 години в дивата природа, но може да живее до 20 и дори 30 години в плен.

Възпроизвеждането се извършва само веднъж годишно. Бременността трае около 22 дни. Бременните жени раждат едно малко, близнаците са много редки. Кълбото на матката остава в чантата на майка за 6-9 месеца, докато се покрие напълно с вълна.

Физиология и поведение

Тези животни са изключително бавен метаболизъм. Целият им цикъл на храносмилане продължава от 8 до 14 дни, което им помага да оцелеят при сухи условия. Те обикновено се движат бавно, но при заплаха могат да достигнат скорости до 40 км / ч. и поддържа тази скорост в продължение на 90 секунди. Тези животни защитават техните територии и реагират агресивно на нарушители.

Видове майкиДинго и тасманийските дяволи ловят умора, чиято основна защита е гъстата им кожа, като по-голямата част от задната част е направена от хрущял. Това, в съчетание с отсъствието на значителна опашка, затруднява лова на всеки хищник, който следва матката в своето жилище. Wombat позволява на атакуващия да наклони главата си в дупка, а след това с помощта на силните си крака, може да смаже черепа на хищник.



видове:

  • Често утробата (Vombatus ursinus).
  • Северна косматна маточина или ямион (Lasiorhinus krefftii).
  • Южна косматна маточина (Lasiorhinus latifrons).

Исторически факти

Изображенията на тези животни в скалните рисунки са изключително редки, въпреки че в Националния парк Wollemi са открити проби, които са на възраст до 4 хиляди години. В митовете на аборигените те говорят за wombat като животно от човек, чиято глава е сплескана от камък като наказание за егоизъм.

Името "wombat" идва от почти изчезналия език на Даруг, изговорен от аборигенските племена Даругу, който първоначално обитава територията на Сидни. Това е записано за първи път през януари 1798 г., когато Джон Цена и Джеймс Уилсън посетиха района, който сега е Нов Южен Уелс.

Ранните заселници наричат ​​тези животни язовци поради техния размер и навици.

Wombats: описание на животнотоWombats са класифицирани като вредни животни през 1906. Те се считат за вредители в селското стопанство поради причинените от тях щети на култури и жив плет. Това и отстраняването на значително количество местообитания значително намаляват броя и обхвата на тези животни.

Месото на тези животни е източник на храна от аборигените на Австралия до появата на европейците. Днес, поради защитата на този вид, месото като храна вече не е част от основната австралийска кухня, но рагът от него някога е бил една от малкото истински австралийски ястия.

Wombats са представени на австралийски пощенски марки и монети. Северната космат вид е показана на австралийската марка от 20 цента през 1974 година. Общата умора се появява на монета от 37 цента през 1987 г. и австралийската марка от 1996 г.

Много места в Австралия са били кръстени на това животно, включително тези, в които те вече са изчезнали в дивата природа.

Опазване на видовете

Всички видове са защитени във всяка държава, с изключение на Виктория. Северните космати видове са застрашен вид. Сегашното им малко население се свива поради лова на диви кучета, конкуренция за храна поради прекомерна паша и болести.

Единствените известни диви популации от този вид съществуват на две места в Куинсланд, Национален парк Epping Forest, а по-малка колония се създава чрез прехвърлянето на Ричард Ъндърууд в резервата Yarran Downs.

Тези животни не се срещат толкова често в природата, колкото и преди, така че матката се е превърнала в официално защитено животно в Нов Южен Уелс от 1970 г. насам. В Източна Виктория обаче те не са защитени, а някои смятат, че са вредители.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2021 uathetlesin.ru