uathetlesin.ru

Обитаване на елени или карибу

Местообитание на елениЕдин елен, носещ името "Caribou" в Северна Америка, е двукопитно животно, единственият представител от този вид сред елените. Помощ човечеството в развитието на север, карибу, и до днес е един от най-важните биологични ресурси в повече от двадесет страни на Евразия и Северна Америка континента.

Дивите северни елени се ловуват в името на кожата и месото, а в домакинството изпълняват ролята на транспорт (опаковка и шейна). Местообитанието е тундра и тайга.

Седеф и външния му вид

За разлика от техните близки, еленът в края на муцуната (предната част на горната устна) има линии на косата, а приоритет на храненето са лишеите. Също така се открояват характеристики на поведение, характерни само за елени. Например - начин на живот на стадото.

Карибско тяло достатъчно удължено, което дава на животното средно големината му. Пропорционална и удължена глава. Изглежда, на пръв поглед масивна врата, всъщност, доста тънка и дълга, просто обрасната с коса. Поради къси крака, животните изглеждат по-скоро клякани и лишени от благодатта на близките си. Дължината на тялото е средно 1.8-2.2 метра при мъжете и 1.6-2 метра при жените. Растеж до 1.4 м при мъжете и 1.2 м при женските, а теглото варира около 70-200 / 70-120 кг. Струва си да се отбележи, че дивите елени са по-големи от опитомените. Естествено, много зависи от богатството на фуражните земи, където живеят северните елени, и директно от многото местообитания.

Рога и козина

Как живеят елениСъщо така характерно за разликата между елен карибу и неговите ближни - Рогата има мъже и жени - Големи разклонени рога, чийто диапазон е до 1,2 метра. Краят на тръбата е с форма, под формата на вертикални ребра и възбудена тялото и крайниците повече ploskie.Dovolno големи рога са много тънки, като одобри тяхното тегло - около 12 кг. Жените имат еднаква форма, но техните рога са много по-малки и съответно по-леки. Също така са асиметрични и изключително разнообразни по форма, брой остриета, кълнове и др. Изследователите са забелязали, че формата на рога на елените зависи и от географията на местообитанието.

Карибу се отличава и от най-силната растителност, най-изявеният от рода елен. Кожуха е доста дълъг - от 5-10 сантиметра на тялото, до 30 сантиметра на шията. Най-малката коса е на краката, но вълната е много твърда и гъста. Присъства капак и около копитата, а дори и между копитата имат изключително твърд и плътен четка - поради тази зона копито става по-голям, което позволява по-малко падане в снега. Самата коса беше куха и заедно с растящата растителност създадоха прилична защита срещу пронизващия студен северен вятър.

Цветът на лятото е сравнително монофоничен, кафяви и цветове на кафе преобладават. Зимата е доста цветна, има повече светли цветове. Женската маймуна на елените не изпъква силно в цвят. Новородените през първите месеци на живота са монохромни сиви и кафяви. В много отношения цветът също зависи от географията. Забиването в карибу е доста дълго и продължава от април до началото на август.

фитнес



Къде живеят северните елени?Карибу са приспособени да живеят в студен арктически климат, защото поради структурата на козината им, те страдат от много ниски температури. Въпреки това, той също играе негативна роля - карибу не могат да понасят топлината и имат слабо развити потни жлези. Поради това те трябва да контролират температурата на тялото, поради чести дишане и излизане от езика.

Също така, благодарение на козината, caribou превъзходни плувци - Въздушните кухини на косата добавят допълнителна плаваемост. И яденето на лишеи и тънки подправки прави слабите зъби на елените: предните резци са тънки и симетрични, а кореновите резци са слаби и малки.

Отделно искам да отбележа за копитата. Те са доста развити и широки в елените. Това се изразява в факта, че функционират и четирите пръста, като по този начин позволяват на животното да придобие голяма площ на краката, за по-силна подкрепа. Повечето копита са обрасли с впечатляваща козина на зимата, което също допринася за подкрепата. Твърдата и къса линия между пръстите, или "четка", предпазва от плъзгане на ледената покривка. Подобно на елката, карибуто се движи и повдига високите си крайници. И благодарение на много високите ъгли на ставите, карибуто се движи лесно с подутини, ниски храсти, влажни зони и сняг.

Как и какво яде еленът

Възникване в арктическия климат прави карибуто да изкопава храната си под снежната покривка. При такива условия преминава значителна част от годината. И ако гора неутъпкан сняг, до една и половина метра за северни елени проблем не може да направи, а след това tridtsatisantimetrovy слой сняг в тундрата може да бъде много гъста и непроходима. Стадото е пасивно доста интересно - след като извади чифт листа или издънки, индивидът отива на ново място. Така, при условие, че огромно стадо е пасирано, има достатъчно храна дори за последните индивиди.

Въпреки факта, че основната храна са лишеите, храната на животното е доста разнообразна. И така, какво ядат карибу елен?

  • Лихен (или ягел) - и въпреки това нека заглавието на основната храна не ви притеснява, защото еленът може да се справи добре без него. В лишеите няма протеин, те са лишени от повечето витамини. През зимата всички тези елени се получават от мастните запаси и мускулите. В крайна сметка единственото нещо, което лишецът дава, е енергията. Дори през лятото, в суха форма, не се яде - само след дъждове, мъгли, силна роса и т.н.
  • Зърнени храни, краставици, ордьоври са основната зелена диета през лятото.
  • Смесената трева е добър фураж. Понякога съотношението на билките в карибутовата дажба заема до 15-20%, обаче, при изсъхване, растенията губят хранителна стойност.
  • Хвощрите и бобовите растения също са забележителни представители на диетата. Фасулът е идеално изяден през лятото. При хвощта е по-интересно: ако някои видове навлизат в диетата през цялата година, други имат стойност само през пролетта и есента.
  • Храсти и храсти - предимно листа, плодове, пъпки и съцветия. Особено се отличава в тази диета листа от върба, поради ниското си място и хранителна стойност.
  • Гъби и мъхове - и ако мъха е важно само за бедните зелени пасища, гъбичките играе роля екстри, за които елените може дори да излязат от стадото за известно време.

Накратко за съперници и врагове

съперници

  • Врагове и съперници на елениДивите и местни елени са основните конкуренти една на друга поради същите проблеми на оцеляването.
  • Lemmings и Middendorff - независимо от малкия си размер, с голямо население изчистват доста голяма площ от важни фуражи.
  • Ovtsebyk - се среща на арктически географски ширини с местни индивиди от елени. Въпреки това, мускусният вол живее главно там, където дори адаптиран елен не може да живее. В допълнение към това, елен и мускус голф границите между териториите.

врагове

Естествено, това са хищници.

  • Вълците са главният враг.
  • Мечките и Върколаците
  • Линкс и полярни мечки, но вече много по-рядко
  • Също така, опасността от лисици, способни да влачат новородено елен, и диво куче близо до населени места.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2021 uathetlesin.ru