uathetlesin.ru

Голям пъстър кълвач - главният горски офицер

Кълвач кълвачВсяка година науката стига до ново ниво и много нерешени загадки стават отворени за всички привърженици. Ако говорим за света на птиците, все още не е напълно разбран и лъвският дял на тайните все още е скрит от човека. Поради тази причина орнитолозите и учените обръщат голямо внимание на изследването на различни видове птици, включително и кълвачите.

Днес тези невероятни животни се намират почти навсякъде, където има дърво и дървета. В природата има повече от 200 вида, които имат свои собствени характеристики и уникални свойства.

Голям пъстър кълвач - главният горски офицер

Най-големият представител на семейство Дитъллов е голям пъстър кълвач, който играе много важна роля за горската екосистема на нашите региони.

Тя се среща в европейските страни и Северна Америка, не само в гъсти гори, но и в градски паркове или човешки градини. По отношение на основните характеристики на поведението, жизнения цикъл и уникалните свойства, нека да говорим в днешната ни статия.

вид

Как кълвачите се държатГолям пъстър кълвач нараства до 25-36 сантиметра по дължина и обхватът на крилата му достига 38-44 сантиметра. Теглото на един възрастен е повече от 100 грама, но при добра фуражна база, птиците могат да получат до 120-140 грама тегло. Невъзможно е да се обърка този гост с други птици, тъй като характерният цвят на оперението и уникалният начин за събиране на храна се усещат. Името "big motley" е свързано с относително голям размер и ярко черно-бяло оцветяване. В близост до опашката и подховоста могат да присъстват розови или червени тонове.

Мъж от жена разграничава наличието на червена капачка в задната част на главата. Това е практически при всички млади хора. Такива части на птицата като бузите, челото и корема са боядисани в бяло, въпреки че може да варират в зависимост от местообитанието.

Когато описваме външните характеристики на голям пъстър кълвач, не можем да пренебрегнем клиновидна остра опашка, който има средна дължина и увеличена твърдост. С неговата помощ, птицата се притиска към дървото и не се плъзга.

Продължителността на живота на европейските и северноамерикански индивиди достига 9 години.

Между другото, важно е да се отбележи, че всички представители на семейство Дяволски принадлежат към няколко вида птици, които никога не ходят на земята. През цялото си време опеченият парамедик провежда или на дърво, или в гнездо.

Хабитат на голям пъстър кълвач, характеристики на храната

Как изглежда един голям кълвач?Голям кълвач обитава огромна част от земното кълбо и се намира в почти всички региони с богати горски ресурси. Той е намерен и на Канарските острови, в Камчатка и Япония. В повечето случаи птицата предпочита застоял начин на живот, въпреки че понякога прави малки миграции в съседни райони.

Птицата не изисква високи изисквания към местообитанието, така че е лесно да се организира жилище в далечната тайга и в парка на гъсто населен град. Всичко зависи от фуражната база и климатичните условия.

По отношение на диетата, тогава основната част от нея е съставена от насекоми. Дори ученици и малки деца знаят, че кълвачът е главният санитарен служител на горската флора, която унищожава огромни колонии от различни вредители, като:

  • гъсеници;
  • ларви;
  • акари;
  • бръмбари;

И други.

При отсъствието на такава хранителна храна птицата не е възпрепятствана да яде ядки, плодове или гъби. В този случай преобладаването на растителната или животинската храна зависи от сезона и географските особености на терена. Както женските, така и мъжете търсят храна в определени райони. Ако хранителната база е много лоша, птиците се преместват в други части на гората.

През пролетта-лятото диета има различни насекоми и техните ларви. Сред тях:

  • мряна;
  • корабни бръмбари;
  • елени;
  • гъгрици;
  • свредлата;
  • калинки;

В допълнение, диетата често се появява различни пеперуди и мравки. В някои случаи птицата яде мляко и понякога повдига гнездата на други малки птици.

Известно е, че един голям пъстър кълвач има невероятна сръчност, която се подчертава от 130 удара на зъби на минута. С тази скорост, нито един малък вредител не може да остане незабелязан.

Какво прави голям пъстър кълвач през зимата и през есента?

С появата на сериозно охлаждане птицата предпочита зеленчукова храна, която съдържа голям брой протеини. Сред любимите деликатеси са:

  • жълъди;
  • семена от иглолистни дървета;
  • ядки;

Появата на кълвачОрнитолозите изтъкнаха Уникална система за получаване на семена от конуси, който се използва от почти всички видове кълвачи. Въпреки това, представители на голям пъстър кълвач го доведоха до съвременното съвършенство.

Първоначално, птицата трябва да получи бор, кедър или друг конус и в клюна си да го прехвърли на предварително подготвено място, така наречената наковалня. Като подобна адаптация птицата използва скоба или слот в горната част на багажника.

Силен удар на клюна, кълвачът разчупва конуса на части и започва да действа според плана, изваждайки малките семена, като отлепва скалите. На разположение на един възрастен екземпляр може да има до 50 такива намотки, обаче, в действие, като правило, има само 2-3 единици. Поради тази причина не се изненадвайте, ако виждате много конуси и люспи под едно дърво.

Въпреки наличието на много факти и снимки, поведението на кълвач по време на извличането на храна е изследвано само с няколко процента. Остава да се надяваме, че в бъдеще науката ще ни разкрие нови уникални тайни.

Когато голям пъстър кълвач започва един чифт сезон. Характеристики за вграждане

Подобно на някои други видове птици, представители на семейство Dyatlovyh остават много верни на своите съпрузи. Птиците се отличават с моногамия и невероятна съпружеска вярност. Те ще придружават една жена до края на живота й, като я предпазват от хищници и други опасности, които лежат в гората на всеки ход. Крайният пубертет настъпва на възраст една година. Важно е да се отбележи, че след успешно сдвояване двойката може да остане заедно до следващия сезон. Или се разминават за известно време, а след това отново да се свържат през пролетта.

По време на периода на чифтосване птиците се държат много интересно и забележително. Първите характерни черти на поведението се забелязват още в края на февруари-началото на март. Мъжете правят силни шумове, викат и показват специална агресия. Женските остават по-малко активни и остават спокойни. В средата на последния пролетен месец двойките започват да се сражават.

Изборът на дърво за подреждане на гнездо е мъжка задача. В качеството си се използват следните дървета:

  • елша;
  • Борово дърво;
  • бреза;

Основното е, че породата трябва да е мека, но не и гнила.

Където има пъстър кълвачХарактерна особеност на голям пъстър кълвач, който се среща в рядко срещаните гори, е годишно гнездене. Ако птицата живее в иглолистна зона, най-вероятно ще се върне в предишното си място на пребиваване. Птицата има куха на височина от 6-8 метра, което прави дупка в багажника от 25-35 сантиметра с диаметър 10 см.

Строителните работи се извършват от мъжки пол и те не траят повече от две седмици. Мъжът периодично замества мъжката и му помага да издигне структурата.

Полагането на яйца се извършва в средата на пролетта, като правило, през втората половина на април. При полагането може да има от пет до седем яйца с бяла черупка. Яйцата се излюпват, като женски и мъжки. Мъжкият седи над тях през нощта, за да предпази гнездото от хищници. Инкубационният период завършва след 10-12 дни, когато се появяват слепи, безпомощни същества.

Какви опасности застрашават кълвача?

Може да се приеме, че кълвачът няма врагове, тъй като мощният му клюн е много ефективно оръжие за защита и атака. Това обаче не е така. Птичи птици атакуват кълвачите от време на време и унищожават гнездата си. Сред тях:

  1. Голям ястреб;
  2. патрулен сокол;

Ако обърнем внимание на земните хищници, които представляват опасност за кълвачите, те трябва да включват мартен и хермелин. Дори дребни гризачи, като катерици и червенокоси (един от видовете прилепи), могат да увредят нормалното съществуване на птицата. Многократно кълвачите са потискани от скорци, които се заселват в техните кухини.

Въпреки това, поради определен набор от характеристики, които кълвачите са получили в процеса на дълготрайна адаптация към околната среда, много хищни хищници не могат да стигнат до гнездата. Основните характеристики на адаптивността към условията на живот са представени по-долу.

  • Наличието на упорити нокти позволява на птицата да стои уверено на дървото или на тънки клони;
  • Наличието на твърда опашка със заострен край осигурява надеждно захващане с цевта, така че кълвачът не се изплъзва надолу по време на издуването на гнездото;
  • Наличието на силен и дълъг клюн може ефективно да пробие кората и да извлече храна;
  • Много дълъг и лепкав език служи за извличане на насекоми от най-недостъпните места;

Това, което отличава малък и голям пъстър кълвач

  • Силата на кълвачаВъншни характеристики. Представители на малък вид имат напречна черна ивица по бузата, която се прекъсва от бяло петно ​​в тила. Въпреки това, хората нямат розово или червеникаво подвивост, но на главата има червена шапка с черна граница.
  • Птиците се отличават с характера на произведените звуци. Първият вид създава много кратка фракция, която може да продължи не повече от 0,6 секунди и включва 12 до 13 удара. Въпреки това е много проблематично да се разграничат две сортове според тази характеристика, защото в действителност фракцията прилича на непрекъснат звук. Независимо от това, изказването му бързо се изгубва и избледнява в гората. Представители на голям пъстър кълвач са в състояние да изпълняват до 130 удара в минута. По тази причина звукът се чува стотици метри. Част от малките кълвачи често наподобяват пеенето на песните.
  • Размерът на малък кълвач е малко по-малък: дължината е 14-15 сантиметра;
  • Птиците се различават по отношение на избора на местообитание. Малкият кълвач обича да живее в широколистни и смесени гори, в близост до езера и блата. Избягва тъмните иглолистни дървета.

Кълвачът е невероятно пребиваващ в гората. Ролята й за екосистемата е много висока, така че няма смисъл да се зададе въпросът: "Тази птица е полезна или обратното"?

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2018 uathetlesin.ru