uathetlesin.ru

Полярните мечки: тяхното местообитание и общи характеристики

Описание на хищника на полярната мечкаПолярните мечки са много красиви и имат своя собствена елегантност и благодат. Въпреки това, както е известно, не е лесно да ги срещнем, дори само в зоологически градини. Въпросът е, че тези хищници живеят в най-отдалечените територии на Арктика и живеят сами.

В момента полярните мечки са едно от най-защитените животни, защото за известно време те бяха особено популярни сред бракониерите и бяха унищожени от десетки, ако не и стотици. Освен това трябва да се отбележи, че полярните мечки са уникални показатели, които помагат да се следи състоянието на нашата земя.

Полярните мечки: обща характеристика

Ако вярваме в последните изследвания, тогава предците на белите хищници бяха кафяви мечки. Тези животни са много древни и са родени преди шест милиона години. За разлика от предците си, те се чувстват перфектно във водата и са отлични плувци.

Тези животни са сред най-големите хищници на земята. Местообитанието на полярните мечки е Арктика. Високата адаптивност към ниските температури и способността да живеят без храна дълго време им позволяват да оцелеят в такива сурови условия. Както вече споменахме, полярните мечки живеят сами, за разлика от други видове мечки.

Тяхната особеност се състои в наличието на най-чувствителното усещане за миризма и слух, което им позволява да ловуват тюлени, които са основен елемент от диетата на тези хищници.

Полярните мечки разделени на две дузини субпопулации, чиито имена зависят от местообитанието на хищници.

Колко тежат полярните мечки? Теглото на мъжете варира от триста до шестстотин килограма. Жените тежат много по-малко - от сто петдесет до триста килограма. Те живеят дълго. В естественото местообитание от осемнадесет до двадесет и пет години обаче са регистрирани лица, чиято възраст достига три десетилетия. В плен, най-дългата животът на мечката беше четиридесет и две години.

Къде живее полярната мечка?

Как мечката мечтаеПолярните мечки се срещат в Арктика. Те живеят в места, където е най-удобно да ловуват, породата и където има възможност за изграждане на бърлоги, в които те се чувстват защитени, да се затопли и да отгледат малките си. По-голям брой индивиди се наблюдава в онези райони, където се наблюдават популации от пръстеновидни тюлени.

Успоредно усещане за тези животни, както на сушата, така и под лед. Те могат да плуват на повече от сто и петдесет километра от земята. В момента най-голям брой мечки, около четиридесет процента, се намират в Северна Канада.

Оцеляването на полярните мечки е доста високо: техните магазини на мазнини и кожени топли животни дори при много тежки студове, около минус четиридесет градуса. Интересното е, че козината на полярните мечки има двуслойна структура, която също е добър в тях помага да издържат на замръзване. Ушите и опашката имат точно такива размери, които спомагат за запазването на топлината. Малко известен факт е, че животните имат повече трудности, свързани с прегряването, особено при тежки товари като бягане. Друго предимство от тях се считат за изключително упорити, дълги и дебели нокти, които помагат задържи животните им лапи плячка, чието тегло може да надвишава деветдесет килограма.

Захранване

Диетата на този хищник е, както следва:

  • Какво поглъщат полярните мечки?уплътнения
  • пръстеновиден печат
  • морски заек, той е по-малко разпространен от Лахтак
  • белуга
  • моржове
  • нарвал

Мечката поглъща месото на жертвата, само ако е много гладна. Обикновено те само ядат кожата и мазнините на плячката. Благодарение на такава хранителна система, в черния дроб на животното се натрупва огромно количество витамин А. В самото начало животното може да яде около осем килограма, а в случай, че е много гладно, то до двадесет.



Останките от продукцията на мечките не се губят, защото отиват да хранят Arctic Foxes. Ако голяма плячка не можеше да се разбере съдържанието носи различни видове мърша, риба може да съсипе птичи гнезда и нямат нищо против да яде пилета. Понякога, за особено голямо хранене, например, ако някой индивид имаше късмет да намери мъртъв кит, няколко хищници ще отидат. Някои мислят, сякаш диетата на полярната мечка включва пингвини, но всъщност пингвините не живеят в района, където живеят полярните мечки.

През лятото ледът обикновено се разпада или се топи напълно. Тази ситуация застрашава хищници на лишения от места, където могат да се хранят. По този начин полярните мечки са принудени да ходят на гладно, което може да продължи до четири месеца. Това е единственият път, когато много хора прекарват време заедно, тихо почиващи на брега, защото се конкурират за храна не е необходимо.

Човекът, като плячка, рядко среща мечки, въпреки че това се случва. Всъщност тези животни не са особено агресивни и опасността може да дойде само от жени с потомство или ранени животни.

Принципът на лов

Ловна полярна мечкаВ повечето случаи, хищници В очакване на появата на главата на потенциалната им жертва от polynya. След като животното излезе, мечката, която се крие пред него с един удар на огромна лапа, зашеметява жертвата си, предотвратявайки я да се възстанови, след което я издърпва върху леда.

Има и друг начин за лов. Неговата същност се състои в превръщането на ледената флора, върху която почива жертвата. Най-често те са млади и все още не укрепени моржове. Със силни индивиди във водата, мечката няма да може лесно да се справя. Понякога хищникът открива дупки в леда, през които уплътняват дихателните пътища. Тогава той започва да го разширява с удари на мощни лапи, и след като потапя половината от тялото под лед, грабва плячката си с остри зъби и го издърпва на повърхността.

репродукция

Полярните мечки не са агресивни а мъжете в редки случаи могат да се борят по време на периода на чифтосване или да атакуват малките.

Сексуалните зрели полярни мечки достигат до шест - осем години от живота си. Жените израстват по-бързо от мъжете. Периодът на чифтосване е от март до юни. По това време животните се събират на групи и женската може да бъде заобиколена от пет или повече мъже. Бременността трае осем месеца.

Есен, по-близо до центъра, жените започват да се подготвят убежище за себе си и бъдещето на тяхното потомство. Интересното е, че пространството за ден те изберат определени принципи и изборът им често се пада на Врангел Айлънд и Франц Йозеф Земя, която може да побере до двеста бърлоги. След като подслонът е готов, женската е хибернация, която се удължава до април и попада в периода на развитие на ембриона. Раждането на детето се извършва към края на зимната арктика.

Потомчето на мечтата обикновено се състои от две малки, които изглеждат на този свят напълно безпомощни и доста малки. Теглото им не надхвърля осемстотин грама. В много редки случаи мечката може да роди четири малки. През първия месец от живота си потомството се храни само с майчино мляко. През втория месец се отварят очи, а след месец един след това започват кратките им атаки от пясъка и само три месеца семейството напуска постоянно убежището и започва дългото си пътуване през снежната покривка. През цялото пътуване, което продължава година и половина, майката защитава децата си и ги храни с мляко, след което те стават независими и го оставят.

Проблемът е, че през целия живот жената носи малко повече от дузина малки, произтичащи от факта, че тя произвежда потомството веднъж на всеки три години. И следователно населението тези животни растат много бавно. Необходимо е да се вземе предвид факта, че смъртността на децата е от десет до тридесет процента.

Интересни факти

  • Местообитанието на полярните мечкиМечките не са просто велики плувци. Те могат да плуват за гигантски разстояния. Постигането на най-упоритата мечка може да бъде намерено в книгата на рекордите на Гинес: тя плува около седемстотин километра, губи не само една пета от теглото си, но също и малко.
  • Теглото на най-голямата мечка, която се намери, е хиляда и два килограма.
  • Въпреки факта, че местообитанията на полярните мечки са крайни при ниските им температури, телесната температура на животното е до тридесет и два градуса.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2021 uathetlesin.ru