uathetlesin.ru

Горски гълъбчета: описание на птицата

Снимка горски гълъб гълъбГорският гълъб е представител на семейство гълъби, където влиза заедно с други гълъби и гургулици. Известното име на птицата е Vityuten.

Горските гълъби са истински гиганти в света на гълъбите. Птицата може да доведе до уреден или мигриращ начин на живот в зависимост от района на пребиваване, има и частично мигриращи птици. За северните ширини е характерен мигриращ начин на живот, защото на юг е уреден. По този начин птиците, живеещи в Африка, не летят до зимата.

описание

За да разберете гълъбар, следните знаци ще ви помогнат:

  • Доста голям за гълъбите размер.
  • Дължината на тялото е около 40 см.
  • Средното тегло е над 900 грама.
  • Крилата са къси, плаващи под звуците на полет.
  • Размерът на крилата е около 75 см.
  • Цвят сиво-синьо.
  • Гърдите са сиво-червени или розови с две бели петна.
  • Метален зелен прилив на шията.
  • Когато летят по крилата стават видими шеврони - така наречените малки бели ивици.
  • Бялата лента също е в дългите опашки.
  • Ярки бели петна по крилата и страните на възрастните.
  • Жълт клюн.
  • Червени крака.
  • Цветът на очите е светло жълт.
  • Внушителният размер на удара е тюркоазено или лилаво.

Средната продължителност на живота на една птица е до 16 години.

Място на пребиваване

Снимка восък в гнездотоМожете да срещнете прасенце в Европа и западно от Сибир в умерен климат, а птицата също живее на територията на Африка (на северозапад). Гнездата предпочитат да висят в клоните на дърветата, където се крият, когато се появи човек или хищник - горският гълъб е благоразумен.

Гълъбът на гълъбите се среща в Скандинавия, предпочитайки иглолистните гори, защото любимото лечение на птица е семената на конусите. Също така горските гълъби могат да бъдат намерени в смесени гори на Украйна, централна Русия, балтийските държави. Може да се получи много храна и в дъбови горички, така че витутите често се установяват тук. Те предпочитат да живеят в пакети от няколко десетки души.

Местообитанието на птиците в Русия обхваща почти цялата територия на европейската му част:

  • На запад границата на района отива на територията на Сибир.
  • Източната граница е в близост до Томск.
  • Северна - Архангелск и залива Кандалакса.
  • Южна - Крим, Кавказ, Северното крайбрежие на Каспийско море.

В Централна Азия, гълъби гълъби могат да бъдат намерени в страни като Афганистан, Ирак, Иран, Китай. Птицата също живее в Хималаите.

Характеристики на поведението

Фотографски характеристики на птицаптица се отличава с енергичен полет, по време на която той силно криптира крилата си, което прилича на кафява гълъба.

Горският гълъб е много внимателна птица, особено по време на размножителния период, предпочита да се скрие в гъстата листа на дърветата, да се храни близо до гнездото. В Русия птиците са много плахи, предпочитат да се заселят на разстояние от хората. Но в Европа често уахири гнездят в покривите на къщи, тихо живеят в малки градове и села.

Жителите на северните ширини са номади, предпочитат да летят в топли страни през първия месец на есента, да се завърнат в гнездата в началото на март. За полети отиват до големи стада, те прекарват зимата в Кавказ или в Крим.

Преместването на птици на земята на малки стъпки и кимване на главата им помага да съсредоточат зрението си. Поради факта, че vityunen тръгва бавно, тя често става жертва на хищник.

Естествените врагове са разнообразни. От птици, това са сови, орли, златни орли. Унищожи гнездото, а яйцата могат да се спукат и да се гарнират. Животните от хищници също могат да проникнат в гнездото, поради което витути се страхуват от невестулки, мартени, порове. На земята също се крие опасността под формата на язовци и лисици.

Захранване

Снимка на диетата на гълъбаПтицата, кълвачът, предпочита да яде растителна храна, много рядко се обръща към животно. Какво е това? диетата на този красив горски гълъб? Това е следното:

  • зърнени култури;
  • бобови култури;
  • горски плодове (боровинки, боровинки, боровинки, вибринум);
  • подутини;
  • пъпки на дървета;
  • жълъди;
  • в гладно време в хранителните гористи гълъби могат да отидат и насекоми: земни червеи и гъсеници.

Като цяло, храната зависи пряко от областта на птицата. Как гълъби се хранят с гълъби?

  • Вземете падналите зърна от земята.
  • Тревите са ниски.
  • Той държи ядки, жълъди и плодове от храсти и дървета.


Предпочитайте два пъти на ден през деня. За жителите на Кавказ е характерна особеност - местните оранжевици искат да посетят солните извори, където пият вода. Птиците предпочитат да се хранят с големи стада и да се хранят на място, богато на храна. Интересно е, че след като са избрали такъв сайт, гълъбите на уахири ще се завърнат тук дълго време.

Сред любимите деликатеси си заслужава да се обадите на зърната, така че тези птици летят до полетата, след като събират пшеницата и намерят останалите зърна.

репродукция

Фото възпроизвеждане на гълъбиПериодът на гнездене трае от април до първия месец на есента. За птичи гнезда се избират географските ширини на средната група. Как се държи млад човек по време на периода на гнездене?

Мъжете силно се гледат на клоните на дърветата, особено често силните им гласове могат да бъдат чути сутрин. Сдвояването на гълъбите става до края на април, след което птиците продължават да създават гнезда. Изграждането на "къщата" не отнема много време, тъй като основата на птиците отнемат дебели клони от дървета, преплитащи ги помежду си с гъвкави клонки. Най-често това гнездо се получава с плоско дъно, излъчващо се от всички страни, разположено на височина от около два метра.

Доста често птиците предпочитат да се заселят в изоставени гнезда на други птици (по-често четиридесет и врани, понякога малки соколи), вместо да изградят свое собствено жилище. Когато зидарията започва, жилището вече е готова.

Гълъбите на Vyakhiri са невероятни птици, двойката остава вярна един с друг през целия си живот, подхранват пилета и двамата родители. След като екипират гнездото на птиците, се организират брачни игри, мъжете започват да се разхождат и обикалят женските. След приключване на брачните игри, гълъбите vyahiri носят яйца, като правило, две. Женският инкубатор, който харчи за яйца от 14 до 18 дни, мъжът помага за охраната на жилището. Излюпващите пилета са напълно беззащитни, така че родителите се хранят с първия си месец на живот, най-напред като селекция от извара, а след това и други храни.

Това ще отнеме около 40 дни, а пилетата постепенно ще се научат да летят, като първо се придържат към родителите си. Но постепенно те ще започнат независим живот.

Лов за червей

Снимка ловни птициГолемият гълъб често е обект на лов на спортове. Въпреки предпазливата природа на птицата, хората са се научили да заблуждават бдителността си, да имитират гласа на птица или да използват мъжко - примамвайки уайт.

През лятното време е широко разпространено ловът с плашило на горски гълъб, благодарение на което е възможно да се привлече животът му в готов капан. Но всеки лов на тези предпазливи птици изисква опит, търпение и издръжливост на ловеца.

Важно! Съгласно закона употребата на пневматични оръжия при лов е забранена! Следователно, струва си да мислите за други начини.

Месото на горския гълъб не се отличава с вкусовите си качества, поради което ловът е само спортно.

защита

Един подвид на горски гълъб, Columba palumbus azorica (Азовско гривяк), пребиваващи на Азовско островите Пико и Сао Мигел, е на ръба на изчезване, така са включени в Червената книга и е защитен. Преди това тези птици се срещат на всички острови на архипелага, но поради увеличения лов, размерът на популацията е рязко намален и птицата е била защитена. Сега този вид не заплашва нищо.

Но уви, не беше възможно да се спасят вагоните от Мадейра, които бяха унищожени трайно в началото на миналия век.

Останалите видове горски гълъби все още не са изложени на опасност, но броят им намалява не само поради популярността на ловния спорт, но и поради активното обезлесяване.

Pigeon vyahir - красива горска птица, истинска декорация от иглолистни гъсталаци. Подобно на всички гълъби, жизненият предпочита зеленчукова храна, а плътността на птиците един към друг не може да бъде докосната.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2021 uathetlesin.ru