uathetlesin.ru

Белият делфин от червената книга на Русия

Делфин с бял гръбРядък, слабо проучен вид бозайници. В света няма повече от 100 хиляди души. Делфин с бял гръб

включени в Червената книга на Русия, както и Бернската конвенция за опазване на дивата флора и фауна и природните местообитания в Европа (1982) и Споразумението Бон за опазване на мигриращите видове диви животни (1983).

През XIX век основната заплаха за тях беше китолов. Тези китоподобни са хванати за месо и мазнини. Това се случва главно в северните морски страни: Норвегия, Исландия, Гренландия. От 1966 г. насам в Съветския съюз риболовът на делфини е бил забранен. Само Турция не е ратифицирала този договор.

Въпреки това през 21-ви век основната заплаха за тези животни е влошаването на екологията и общото замърсяване на водите на Световния океан с хлор-органични и тежки метали. Може би това е причината, поради която делфините с белочела земя причиняват ефекта "изсушаване", водещ до смъртта на животното. Случаите на "масови самоубийства" на тези представители на китоподобните все още не са добре разбрани. Значителни щети на населението от естествени врагове - убийствени китове и акули - не са записани. Много по-често този бърз и мощен хищник е убит от бракониери, заплетени в риболовни принадлежности.

Делфин с бял гръб се различава от сивите си колеги, които сме свикнали да виждаме в делфинариумите, с големи размери. Ето някои особености на този вид животно:

  • Поведението на белият маринован делфинДължината на тялото му може да достигне 3,5 метра и тегло до 280 кг.
  • Контрастно-бял корем.
  • Големи ребра по страните на тялото, от черно до перлено сиво.
  • Масивен сърповиден герб на гърба.
  • Малък, до 5 см клюн на носа. Той дава на това животно хубаво, безобидно и пламенно изражение. Английското наименование на този вид, строго казано, се превежда като "бяло зърно", въпреки че човката не винаги е бяла.

хабитат

Делфин с бял гръб - Северен жител. Той живее в Северния Атлантик, Северно и Балтийско море. На територията на Руската федерация само в Балтийско море (вкл. Финския залив) и Баренцово море на (Мурманск брега и лови полуостров). Той предпочита крайбрежната зона не по-дълбоко от 200 метра. Миграцията на това животно все още не е проучена добре.

начин на живот

Как живеят делфинитеБелият делфин е ученик. Те живеят в групи или училища от 8-15 души, по време на чифтосния сезон те създават двойки, които са доста силни. Раждането и чифтосването се случват през летните месеци. Имаше хора, които живееха заедно през целия си живот. Но обикновено в едно стадо от тези животни цари матриарха.

Период на бременност на делфините с бяло лице продължава до 18 месеца. Жената обикновено носи само едно кубче с дължина до 60 см, което се пази дълго време. По време на раждането женската се подпомага активно от други индивиди от стадото. Те оформят защитен пръстен около женското раждане, което не позволява на никого да се доближи до нея.



На места, където има голямо количество храна, делфините могат да се стичат до стада от 1 000 души. Когато храната стане по-малка - те попадат в по-малки групи. продължителност на живота бели мраморни делфини в естествената среда - до 40 години, в плен - значително по-малко. Падежният период настъпва на възраст около 10-12 години, като правило животното достига тази дължина на тялото от 2,5 метра до тази възраст.

Белите-клюн делфини се наблюдават често в компанията на доста едри бозайници - гърбатите китове и финвала (вторият по големина планета животно).

Захранване

Делфин с бял гръб - хищник. В диетата му трябва да са прясна риба, ракообразни и мекотели. Те обичат дъното и дъното на рибата - пилот, херинга, капелин, треска и меджид. За да се справят с яденето на бял маринован делфин, могат да ви помогнат до 28 чифта зъби до 7 мм.

защита

Белият делфин от Червената книга - рядък, малък вид от природата. В момента няма опасност от изчезване на вида. Разпределението на обхвата на тези животни, както и значително увеличение на популацията също не са записани. Важно е риболовът на тези животни да не е открит. И състоянието на околната среда не се влошава, а не води до необратими процеси в структурата на Световния океан.

С решението на ООН, Годината на делфина беше обявена през 2007 г. и с оглед на големия резонанс на тази работа беше удължена за 2008 г.

Интересни факти за делфините

  1. Интересни факти за делфинитеТе са в състояние да комуникират един с друг чрез разработена система от специални звукови сигнали са в състояние да усети съпричастност с лицето, емоционално и съпричастни, което помага на болните и на удавяне хора, бутайки ги от водата и се насочи към брега. Те са социални животни, имат интелигентност. Мозъкът на един делфин е по-човешки по размер и има два пъти повече конвой.
  2. Бързи животни, те могат да се движат със скорост до 40 км / ч, благодарение на контрола на рационализираното тяло. Това е тяхната способност да се нарече "сив парадокс" и все още не е точно проучен.
  3. Добра доходност за обучение. След период на обучение те се връщат в треньора си. Те могат да се разпознаят в огледалото и да отговорят на определените имена.
  4. Лесно страдат физическа болка, тялото им произвежда естествен анестетичен ензим, подобен на морфина. И регенерирането на засегнатите части на тялото е 8 пъти по-бързо, отколкото при хората.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2021 uathetlesin.ru