uathetlesin.ru

Индийски или азиатски слон: характеристики на вида

Индийски слон - отличителни чертиИндийският слон е най-голямото животно, опитомено от човека. В страните от Южна и Югоизточна Азия, слоновете са почитани за силата и интелигентността си. В пантеона на индусите богът на Ганеша с главата на слон е олицетворение на мъдростта. Той носи късмет и просперитет на къщата.

Връзка с човека

Историята на взаимодействието между човека и азиатския слон се връща в продължение на много векове. За разлика от непроходимите Африкански братя, азиатският гигант намери общ език с хората преди 5500 години. Животните лесно се опитомят, бързо се адаптират към новите условия на съществуване. В древна Индия те са мощна бойна сила, която се използва по време на битките.

Индийски слон - размери и скорост на движениеВ мирно време хората използват силата на огромни бозайници, за да извършват тежка работа. Животните участват в регистрирането. те носят режещи дървета, стелажни дъски, товарни баржи. Товароносимостта на 1 животно е 350 кг. С въвеждането на механизацията броят на слоновите работници в азиатския регион постепенно намалява. Въпреки това, в непроходимите, блатисти райони на Индия, слоновете продължават да играят важна роля в икономическите дейности.

В Тайланд и Индия слонове се научават да яздят. В старите времена владетелите на слоновете на Индия - раджас. Сега пътуване на гърба на гигантско животно се превърна в популярна атракция за туристите. пътници изкачи стълбата на гърба на едно огромно животно и поставени в специален кутия-gaudh. В него могат да се настанят до 4 души. Управлява необичайно транспортно средство - шофьорът (махаут). С помощта на бамбукова пръчка дава команди и насочва движението.

Конните слонове в Индия участват в религиозни церемонии. По време на тържественото шествие на гърба им, по улиците се пренасят фигури от божества, свещени реликви.

Слоновете - албинос с рядък светъл цвят на кожата се считат за свещени животни. В Тайланд белите слонове традиционно са собственост на монарха, а държавата се нарича "Земята на белия слон".

Индийският слон се използва от хора от древни временаИнтелигентните животни са се научили да демонстрират своите таланти по различни начини. Азиатските слонове изпълняват с числа в арена на цирка, играят футбол, рисуват снимки.

В същото време хората не винаги симпатизират на гигантски животни. Дивите слонове често потъпкват култури, развалят плантации от захарна тръстика, ориз, банани. Ето защо, селяните се бият с тях. За да се намали населението е засегната и от изстрелване на животни, за да се получат бивниците им.

Общият брой на азиатските слонове се оценява на около 50 хил. Души. В средата на осемдесетте животните са били защитени и включени в Международната червена книга. Въпреки предприетите мерки, организацията на резервите, броят на слоновете в дивата природа постоянно намалява с 2-3% годишно.

География и номера

Дивите слонове живеят в субтропичните и тропическите зони на азиатския субконтинент. Те могат да бъдат намерени в Индия, Мианмар, Тайланд, Камбоджа, Лаос, Непал, Индонезия. Основното местообитание е гъстите гори. В подножието на Хималаите Индийски слонове през лятото се издигат на височина над 3 хиляди метра над морското равнище и достигат линията на снеговалежите. Богатите гиганти също се адаптират към живота в влажните зони и се чувстват добре на брега на водните тела.

Индийски слон в традиционна декорация на ИндияАзиатските слонове са разделени на подвидове:

  • индийски;
  • Цейлон;
  • малайски;
  • Суматра.

Най-редките видове живеят на островите Sunda. Броят на малайския слон е по-малък от 500 души, а Суматранът е още по-малък. Цейлон сорт от остров Шри Ланка има около 2,5 хил. копия. Повечето от всички слонове в Индия - повече от 3-5 хиляди животни. Особено известен с изобилието от гигантски индиански щат Утар Прадеш, където се броят 400 индийски слона.

вид

Elephas maximus или азиатски слон принадлежи към семейството на proboscis животни. Най-близкият му относителен живот в Африка. Азиатският вид се различава от колегата си в по-малки размери:

  • височина - 2,5-3,5 м;
  • дължина ствола - 5.4 - 6.4 м (опашка 1.2 - 1.5 м);
  • тегло - 2 700 кг (женски) и 5 ​​400 (мъжки).

Тялото е масивно, обемно. Кожата е набръчкана, гъста (2,5 см. Дебела). Най-деликатните области вътре в ушната мида и около устата. Тъмният цвят на кожата преобладава от кафяв до сив. Албинос с жълти очи и лека кожа са редки. На тялото се израства твърда рядка вълна.

Как се стичат слоновете на място за поливанеКраката са къси. Краката завършват с копитата: на предните крака има 5, на гърба - 4.



Главата е голяма и черепът е сплескан в предната част. Уши, сравнително малки, под формата на продълговати 4-гона. Характерна особеност на всички proboscis е сливането на носа с горната устна. Багажът функционира като дихателен, обонятелен и тактилен орган. С неговата помощ животните извличат храна, пият вода, къпят. Пробосът завършва с един пръстовиден процес.

Колчетата са с по-малки размери, отколкото в африканските видове. Тяхната дължина е максимум 1,5 м, а масата е до 25 кг. За разлика от слоновете, живеещи на Черния континент, само азиатски мъжки слонове имат бивници. Сред цейлоновия сорт често се срещат т.нар. "Makhna" - мъже без бивници.

Животните имат 4 молари, които се появяват на възраст 15-16 години вместо млечни продукти. На всеки 12 години зъбите изпадат и растат нови. Подновяването се извършва четири пъти през целия живот. след загуба на последните зъби, животното не може напълно да яде и да умре от глад. Средната продължителност на живота на индийските слонове е 60-65 години. Бяха регистрирани случаи на дълголетие на отделни лица до 80 години.

Характеристики на биологията и поведението

Всяка група слонове има собствена територия, на която живеят. Животните потъпкват надолу по пътеките на постоянното им движение. Слоновете се чувстват опасни места и се опитват да не се доближават до тях. Индийските слонове вървят почти безшумно. Те имат специална пружинна маса върху стъпалата на краката си. Благодарение на нея зоната на краката се увеличава и стъпката става тиха.

Индийски слон Raju - известенИндийските слонове обичат водата. Те са щастливи да плуват и могат да плуват. Те често се духат с помощта на багажника. В даден момент багажникът държи до 10 литра вода. В горещ климат животните се нуждаят от вода, за да поддържат нормален живот. В продължение на един ден индийският слон абсорбира 180 литра течност. Въпреки това, ако е необходимо, може да се направи без да се пие няколко дни.

  1. Яжте азиатски слонове трева и листа. Ежедневната норма на хранене е 100-150 кг. Недостигът на минерални вещества се допълва от изяждането на почвата.
  2. Слоновете комуникират сред тях с помощта на нискочестотни звуци, които не се възприемат от човешкото слушане. Сигналите се дават на разстояние до 19 километра.
  3. Създават се слонове Лакрилни жлези, така че животните могат да плачат. Пламтящите слонове могат да се наблюдават в зоологически градини.
  4. В дивата природа Азиатските слонове нямат врагове. За сингли, атаката на големите хищни котки (пантери, леопарди, бенгалски тигри) може да бъде опасна.

Невероятна особеност на поведението на слоновете е тяхното отношение към починалите роднини. Това са единствените бозайници, освен човекът, който практикува погребението на останките. В случай на откриване на скелета на починал човек, слоновете внимателно разколебават костите му и копаят в почвата.

Социална структура

Декориран индийски слон за специални поводиВ дивата природа индийските слонове живеят в групи от 10-20 души. Като правило това е едно голямо семейство. В състава му преобладават възрастните жени (50%). Възрастните мъже представляват една трета от групата. Младите растения представляват около 20%. В рамките на стадото стриктната йерархична структура функционира въз основа на принципите на матриархата. Възрастната жена, която има опит, контролира целия добитък.

По време на опасност или по време на раждане групата се превръща в пръстен. Центърът съдържа най-малките и най-слабите. Пробивът по тази защита няма да е в състояние да даде хищник. Роджиите охраняват младата майка с малкото, докато стане на крака. В стадото на слоновете има взаимна помощ и взаимопомощ. Слоновете могат да бъдат хранени от всяка лактираща жена. Ако майка убие бебе, тогава се грижи друг слон.

През повечето време мъжете прекарват сами. При жените те се обединяват само когато дойде брачният период. Понякога няколко възрастни животни могат да създадат временна група.

репродукция

Мъжки индийски слон - размериСексуалната зрялост при индийските слонове идва от 12-16 години. По време на периода на чифтосване нивото на тестостерона в кръвта се повишава рязко при мъжете. Състоянието на сексуална възбуда се нарича "мач" или "трябва". Животните прекарват време в активно търсене на готови жени. В развълнувано състояние азиатските слонове се държат изключително агресивно, като се борят за правото да притежават женски. Продължителността на брачния период е 60 дни. Интервалът между бременни жени е от 4 до 5 години.

Индийският слон поражда потомство за дълъг период от 18 до 22 месеца. Най-много се ражда едно малко дете. Появата на две деца също е много рядко. Новороденото тежи 100 килограма и достига височина 1 м.

Нов член на стадото е посрещнат от останалата част от групата. Те се връщат приближавайки бебето и го докосват с багажника си. Детето се изправя на крака 4 часа след раждането, по това време бебето е най-уязвимо и може да се превърне в лесна плячка за хищници. Следователно всички членове на групата се опитват да го защитят. В рамките на две години бебето се храни с майчиното мляко и след това превключва на растителна храна.

След достигане на възраст от 7-8 години, мъжете напускат родителското стадо и започват да живеят самостоятелно. Един пълнолетен възрастен е 20-годишен индийски слон.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2021 uathetlesin.ru