uathetlesin.ru

Снежен леопард или леопард: характеристика на животно

Сноу ЛеопардИрбис или снежен леопард е застрашен хищник с големи размери, принадлежи към класа бозайници и семейство котки. И също така това животно се нарича снежен леопард поради външна прилика с тези представители. Снежните леопарди са много красиви и грациозни. Предпочитайте самотен начин на живот

и рядко живеят в групи, като избират труднодостъпни планински клисури като свой дом.

Irbis - застрашен и много рядък вид животни. Те са включени в Червената книга. Поради голямата популярност сред бракониерите, броят им значително намалява и животните са на ръба на изчезването. На целия свят няма повече от осем хиляди представители.

Ловът за снежни леопарди е строго забранен и наказуем от законодателството на Руската федерация.

  1. Къде живеят снежен леопард или снежен леопард?
  2. Историята на появата на снежен леопард.
  3. Конституцията на тялото и външните черти на животното Irbis.
  4. На какво се хранят и как ловят?
  5. Характеристики на възпроизвеждането на снежния леопард и грижата за потомството.
  6. Съдържание в плен.
  7. Интересни факти: 10 интересни факти за снежния леопард.

Къде живее снежният леопард

Природата на снежния леопардИрбис предпочитат планински терени и планински склонове. Те живеят в централните части на Азия. Представители на семейство котки могат да бъдат намерени в Хималаите, Тибет, Памир, Монголия и др.

Леопардите предпочитат терен с висока височина (до шест километра).

На територията на Русия разстоянията на снежните леопарди могат да бъдат намерени в Сибир, планинските редици на Алтай, някои райони на езерото Байкал и скалистите клисури на Кавказките планини. Процентът на представителите е незначителен - от 2 до 3 от общо.

В Китай има най-голям брой снежни леопарди - до 5 хиляди души.

Историята на снежния леопард

Ирбис е преведен от тюркски като котка, която живее в снега.

Джордж Буфон (изключителен френски учен) за пръв път описва този хищник звяр през 1761 година. Ученият помисли, че родното място на животното е Персия.

Останките на животното са открити в Алтай и западно от монголската територия. По-късни открития са открити на територията на съвременния Пакистан. Това е най-старият хищник, разпространяван преди повече от един милион години.

Uncia е родът, към който принадлежат снежните леопарди. Те са първият и последен представител на този род. Това е междинна гледна точка между рода Panther и малките представители на семейството котки.

Конституцията на тялото и външните черти на животинския снежен леопард

Синьо леопард цвятВъншен сняг леопард има редица прилики с леопард. Средното тегло е 40 кг, дължината на тялото е от един до един и половина метра. Опашката на ирбесата е много дълга и пухкава. Животното се характеризира със сив цвят от светли нюанси и петна.

Животното има умен дебел козир, благодарение на който снежният леопард не се страхува дори от най-тежките студове. Тя е много дълга и мека. Именно поради високата стойност на козината, животното е на ръба на изчезване. Хората преследваха леопард за печалба.

Конституцията на тялото на снежния леопард:

  • Главата на малките размери е пропорционална на тялото, тя има кръгла форма.
  • Очите са много изразителни, кръгли, големи по размер.
  • Зъбите са остри и силни. Irbis има 30 зъба.
  • Опашката е дълга и пухкава.
  • Тялото е силно, с добре развита мускулатура и широка гръдния кош.
  • Вълновата корица е много дебела и мека.

Снежни леопарди Те не знаят как да реват като роднините си, но само леко "търсят".

Какво ядат и как ловят

Силата на снежните леопарди

Тя е хищник по природа, затова яде месо от други животни. Обича да лови през нощта или привечер, а също и в зори. Обекти на лов:

  • Сняг леопард характеристикиПредставители на едър рогат добитък и копитни животни. Например, овце, крави, планински кози. И също елен, сърна, марала, дива свиня и др.
  • Малки животни. Например, пика и земни катерици.
  • Птиците. Например: изпражнения, фазани, снежни покривки и други.


Irbis иска да разнообрази диетата си с растителни храни, особено през лятото. Зелени растения - желаният деликатес за хищните животни. Snow leopard може да смаже 2 кг месо в едно седене.

Ловни черти

Ирбис са отлични ловци, без конкуренция. Може да се справи с животни, които са пет пъти по-големи и по-масивни от снежния леопард. Типично за тях е нощен лов. Те обичат да ловуват като забавление, не само за храна, така че са готови да преследват подходяща жертва от часове. Когато снежният леопард е готов да атакува, той прави голям скок отгоре към обекта на лов.

Снежният леопард задушава говеда, атакува отзад и счупва билото, за да обезвреди жертвата. Остатъците от храносмилането не предпазват или скриват, тъй като предпочитат само прясно месо и се радват на процеса на проследяване на жертвата.

Снежният леопард има своя собствена незасегната територия, която не признава на никого и редовно преминава през огромните си стопанства.

Снежни леопарди те не се движат добре на дълбоката снежна покривка, така че потъпкват пътеките и постоянно се движат по тях.

Истинската заплаха за Irbis е само човешка, защото броят на тези животни е много малък и е на ръба на изчезването. Барзъс не може да атакува хората и да се държи доста приятелски към един човек. Това е активно използвано от хора, които убиват снежни леопарди поради тяхната ценна и рядка кожа.

Характеристики на развъждането на снежния леопард и грижата за потомството

Лайфстайл сняг леопардSnow Leopard е готов за възпроизвеждане на възраст 3-4 години и на тази възраст достига сексуална зрялост. Срещата започва през февруари и завършва в средата на пролетта. Привлича индивид от противоположния пол с помощта на шумове. След процеса на торене, мъжът напуска своя любовник.

Жената приближава родителския процес много внимателно: селективно избира уединено и удобно място, където ще произвежда потомството си - загрява мястото за раждане, разкъсва вълната си и полага за бъдещите малки. Периодът на бременност трае не повече от 3,5 месеца от деня на оплождането от мъжки пол.

Една млада майка си образова малките си, поставя ги на крака, печели храна и защитава потомството си. Образователен процес е изцяло поверено на раменете на майката, така че жените имат трудно време. Едно малко дете се ражда малко (не повече от 30 см височина и тежи до 500 грама) и беззащитно, така че е доста трудно да оцелееш. Появява се в светлината на слепите, очите се отварят само една седмица след рождения ден.

Женското хранене на потомството си с мляко само за няколко месеца. И тогава започва процесът на учене за лов. Жената атакува жертвата, а малките леопарди следят внимателно движенията й и слушат всеки жест. Малките снежни леопарди са много игриви и склонни да се бият помежду си. До две години младият леопард става независим и независим, следователно най-често напуска семейството си на тази възраст и преминава към един единствен начин на живот.

Продължителността на живот на средния леопард варира от 10 до 14 години. В плен, снежните леопарди могат да живеят много по-дълго - до 21 години.

Съдържание в плен

Описание на хищния леопард хищникТези мерки се използват за запазване и умножаване на животното, както и за увеличаване на годините на живот. Украсяват се с голяма трудност, защото по природа са много любящи от свобода. Представителите, които са родени в плен, обаче са по-привързани към процеса на обучение и имат истинска съпричастност към човека.

В зоологическите градини на територията на Руската федерация има само 27 представители на тези животни, а в световните зоологически градини - не повече от 2 хиляди.

Снегът леопард изисква свободно и добре осветено пространство, така че височината на заграждението, която съдържа снежния леопард, може да достигне 6 метра. Необходимо е да се създадат най-естествените условия за осигуряване на комфортно съществуване на тези хищници.

Хранете леопард веднъж на ден. Храната се състои от месни продукти и живи животни от малки породи (плъхове, мишки, зайци, пилета). И също обогатяват диетата с помощта на витамини-минерални комплекс добавки.

Интересни факти: 10 интересни факти за снежния леопард

  1. Как се храни снежният леопардИрбис има много дълга опашка, поради което те балансират по време на скока на жертвата.
  2. Шест метра - такъв гигантски скок може да направи тези хищни животни, които търсят дивеч. И това не е границата. Максималният скок достига 15 метра.
  3. Irbis са включени в Червената книга.
  4. Снежните леопарди са единствените представители на семейството на котките, които могат да оцелеят в такива неблагоприятни климатични условия.
  5. Ирбис е символ на Татарстан и Хакасия. Тя е изобразена на ръцете на тези републики.
  6. Дори и подложките на лапите на животните са покрити с гъста и топла вълна.
  7. Цветните предпочитания прикриват животното сред скалисти и планински терени.
  8. Снежните леопарди не показват агресия към хората и не ги атакуват.
  9. За да видите снежния леопард може да бъде избран само, той е много таен.
  10. Опашката на ирбесата също така им помага да се затоплят в студените студове - те се обвиват около него и запазват топлината. Жената загрява и малките си с помощта на опашка.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден

© 2011—2021 uathetlesin.ru